Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček 11.02.07

Nedeljski dnevnik: »Če je svečnica jasna...«

Nedeljski dnevnik, 11. februarja 2007
Vremenski kotiček

»Če je svečnica jasna...«


Okoli svečnice 2. februarja Je spletenih kar nekaj slovenskih vremenskih pregovorov. Eden od njih pravi takole: »Če se svečnica jasna zdani, zima še dolgo trpi.« Res je, da doslej še nismo imeli prave zime, vendar lahko v prihodnje še dolgo časa opleta z repom in nam kazi tudi spomladanske dni. Zanimiv je tudi naslednji pregovor: »Ako je svečnica zelena, bo velika noč snežena.« Tudi to se lahko zgodi, saj bo tokrat velikonočna nedelja že 8. aprila.

V Ljubljani smo imeli do konca prejšnjega meseca samo en dan s snežno odejo - to je bilo 26. januarja. Razmeroma visoke temperature so to kratko zimsko snežno idilo stopile že v popoldanskih urah. Vse to seveda velja za Ljubljano in bližnjo okolico. Od Kranja naprej proti zahodu, denimo okoli Brda pri Kranju, pa je bila minuli mesec okoli deset centimetrov debela snežna,odeja. Če gremo naprej (proti višjim nadmorskim višinam) proti Jesenicam in Kranjski Gori, lahko opazimo, da je tam vendarle dovolj snega za smuko. Seveda bi si ga nekaj želeli tudi po nižinah, da bi nam vsaj nekoliko uničil zalego komarjev, zajedavcev, mrčesa in še česa. Kmetovalci menijo, da bi pšenica potrebovala vsaj 20 do 25 centimetrov debelo snežno odejo, ki bi jo varovala pred morebitno zmrzaljo. In prav v februarju se lahko zgodi, da bo pritisnil hud mraz, kar se je zgodilo že večkrat v prejšnjem stoletju.
Običajno je bilo februarja doslej v Sloveniji v hribih in po nižinah še največ snega. Še vedno drži rekord iz leta 1952, ko je v Ljubljani zapadlo kar 146 centimetrov snega. To se je zgodilo 15. februarja. V Planici ga je tisti dan zapadlo 240 centimetrov. Leta 1969 so februarja v Ljubljani izmerili 95 centimetrov debelo snežno odejo, leta 1980 pa 70-centimetrsko. Leta 1999 je bilo februarja v Ljubljani 56 centimetrov snega, leta 2004 okoli 31 in lani 3. februarja samo devetnajst centimetrov. Še največ snega je bilo v lanski zimi 1. januarja, ko smo imeli 25 centimetrov debelo snežno odejo. Sneg je lani skopnel 19. marca.

Kategorije:
Novosti SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.