Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 11.09.13

Nedeljski dnevnik: Pregled letošnjega poletja

Letošnje poletje se po vročini, suši in trajanju sončnega obsevanja uvršča med prve tri v več kot sto letih, zaznamovali pa so ga trije vročinski valovi z najbolj vročim med 1. in 9. avgustom. Že med prvim valom so se temperature približale 35 stopinjam Celzija, med drugim so to mejo presegle, med tretjim pa so se povzpele tudi nad 40 stopinj Celzija. Povprečna temperatura letošnjega poletja, če pogledamo prestolnico, je bila v Ljubljani 22 stopinj Celzija, kar je 1,1 stopinje več od povprečja zadnjih desetih let oziroma skoraj 3 stopinje več od stoletnega povprečja (19,2). Lani je bila povprečna poletna temperatura v Ljubljani 22,4 stopinje Celzija. Letošnje poletje se po kriteriju povprečne temperature uvršča na 3. mesto najbolj vročih poletij v zadnjih sto letih. Bolj vroče je bilo lani, izstopa pa poletje 2003 s povprečno temperaturo kar 23,4 stopinje Celzija. Letos poleti je bilo v Ljubljani 35 dni s temperaturo vsaj 30 ali več stopinj Celzija, kar je 12 dni več od povprečja zadnjih deset let. Stoletno povprečje vročih dni je 13. Več vročih dni kot letos je bilo le poleti 2003 (52) in 2012 (39). Najbolj vroč dan v Ljubljani je bil 8. avgust (40,2 stopinje Celzija). Med avgustovskim vročinskim valom se je temperatura v Ljubljani kar 7 dni zapored dvignila nad 35 stopinj, v vsem poletju pa je bilo takih dni kar 11. Toliko jih ni bilo niti v poletju 2003 (8), lani pa jih je bilo 7. Količina padavin je bila z 232 litri na kvadratni meter v Ljubljani občutno pod povprečjem, ki za zadnjih sto let znaša 398 litrov na kvadratni meter. Podobno sušno je bilo v Ljubljani v zadnjih 50 letih le poletje 2001, ko je padlo 228 l/m².

Biovreme
Vremenska obremenitev se bo proti koncu tedna zmanjševala in bo ugodna, s prihodom nove vremenske fronte pa se bo ponovno povečevala. UV-indeksi v sončnih dnevih so še vedno visoki.

Napoved v besedi
Sreda bo še deževna, popoldne bodo padavine začele slabeti. Konec tedna bodo naši kraji pod vplivom anticiklona in toplejšega zraka, že v ponedeljek pa se obeta nova fronta z dežjem.

 11.09.2013

Uporabljane oznake: Nedeljski | vreme | Vremenski | Dnevnik 

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.