Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček – 15.06.08

Nedeljski dnevnik: »Vid, dežja ne daj...«

V nedeljo, 15. junija, ima god Vid, ki je eden od številnih slovenskih »vremenskih svetnikov«. Za ta dan star slovenski pregovor pravi: »Vid, dežja ne daj, da bo lepe žetve kaj!« Držimo pesti, da bo na ta dan res lepo vreme. Sicer pa se za sedanji letni čas že spodobi, da nam narava podari nekaj lepega vremena. Nezadržno se namreč bližamo koledarskemu poletju, ki se bo začelo 21. junija, medtem ko se je za meteorologe začelo že 1. junija.

Kakšno vreme nas čaka prve poletne dni, bomo lahko ugotavljali 27. junija, ki je dan tako imenovanih »sedem spečih dečkov«. Če bo namreč na ta dan deževalo, tako vsaj pravi star pregovor, potem nas čaka sedem naslednjih tednov kislo vreme. Če bi bilo tako, potem bi imeli slabo vreme kar velik del poletja. Zakaj velika večina hodi na dopuste prav julija in avgusta, je staro vprašanje. Zaradi vedno bolj nezanesljivega in muhastega vremena se bo morda treba odločiti za kakšno drugo inačico. Res je, da je v omenjenih dveh mesecih ob naši obali morje še najbolj toplo, in morda sta za dopustnike sedmi in osmi mesec zanimiva prav zaradi tega dejstva.

Navadno imamo lepo in vroče vreme že junija. V primeru preveč lepega »junijskega poletja« se je že nekajkrat primerilo, da smo imeli moker in kisel mesec julij. Tudi po 15. avgustu se v takšnih primerih rado ohladi in s tem je praktično poletja konec. Vremenske napovedi za letošnji začetek julija niso nič kaj obetavne. Več lepega vremena bo morda v drugi polovici meseca. Takšno julijsko vreme nam namreč napoveduje naš Herschlov vremenski ključ, ki pa se včasih tudi zmoti.

Včasih si poskušajte napovedati vreme kar sami. Ozreti se morate le v jutranje ali večerno nebo. Če imamo zvečer lepo večerno' zarjo (rožnato nebo), potem lahko naslednji dan pričakujemo lepo vreme. Če vidimo zarjo zjutraj, poleg tega pa še nizke oblake, potem nas verjetno čaka slabo vreme. Če je večerno nebo na zahodu rumene barve, bo naslednji dan vetrovno.

  15.06.2008

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.