Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 19.09.10

Nedeljski dnevnik: Na pragu jeseni

V teh septembrskih dneh smo se na večni poti okoli sonca pomaknili že tako daleč, da smo sedaj na pragu jeseni. Poletju so dnevi šteti, kajti v četrtek, 23. septembra, se bo začela koledarska jesen. Takrat bo tudi jesensko enakonočje, podobno tistemu spomladi.

V četrtek si bosta torej dan in noč podala roko, kajti po svoji dolžini bosta enakovredna partnerja. Sonce se bo tedaj sprehajalo po nebesnem ravniku, potem pa se bo začelo prav počasi spuščati proti obzorju. Sončni žarki ne bodo več padali tako strmo na zemljo, kot so v poletnih dneh, zato bo njihova toplotna moč iz dneva v dan manjša. Tako bo vse do zadnjih decembrskih dni, ko se bo začela koledarska zima. Za meteorologe povsod po svetu se bo zima začela že prvega decembra. V četrtek bodo na zemljo padali sončni žarki vzporedno z ravnino ekvatorja in osvetljevali tudi oba zemeljska pola. Enakonočje bo torej tudi na severnem in južnem polu.

Sedaj je že čas, da se vprašamo, kakšna bo tokrat jesen. Če zaupamo slovenskim vremenskim pregovorom, potem bodimo pozorni na vreme, kakršno bo 21. septembra. Tedaj namreč goduje Matevž in pregovor, ki je povezan z njim, pravi takole: »Ako je Matevž vedren (kar pomeni, da bo lepo vreme), bo prijetna jesen.« Omenimo še en pregovor, ki je povezan z Matevžem oziroma Matejem. Pregovor pravi: »Ako na Mateja sonce sije, kmalu lepa jesen zašije.« Dan pozneje, 22. septembra, ima god še en »vremenski svetnik« - Mavricij. Zanj pregovor pravi: »Ako je Mavricija jasno nebo, vetrovi pozimi hudo brijo.« Herschlov vremenski ključ nam v prihodnjih dneh namenja spremenljivo vreme, z nastopom koledarske jeseni pa kislo. Mokri naj bi bili tudi prvi oktobrski dnevi, vse tja do sedmega dne, ko bo nastopil lunin mlaj. Od takrat naprej naj bi bilo vreme odvisno od smeri vetrov, ki bodo pihali nad nami.

Nedeljski dnevnik   19.09.2010

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.