Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 21.12.08

Nedeljski dnevnik: V znamenju Marsa

V nedeljo, 21. decembra, se konča letošnja jesen in začne koledarska zima. Za poklicne meteorologe pa se je zima začela že prvega decembra, zato so lahko že potegnili črto pod letošnjo jesen in iz različnih zbranih podatkov ugotovili,' da je bila nekoliko pretopla, vsaj glede na znano dolgoletno povprečje. Mi pa se bomo kmalu preselili v novo leto 2009, ki mu bo vladal planet Mars. Vsaj tako nam zagotavlja stara in znana Stoletna pratika.

Meteorološka jesen, ki zajema september, oktober in november, je bila torej nekoliko pretopla in v Ljubljani za nekaj več kot stopinjo Celzija nad dolgoletnim povprečjem, ki zajema čas od leta 1971 do leta 2000. Kar zadeva padavine, velja, da jih je bilo v mejah povprečja, izjema je Gorenjska, kjer je količina padavin povprečje prekosila. V letošnji meteorološki jeseni je v Ljubljani sonce sijalo 340 ur, kar je povsem v skladu z znanim dolgoletnim povprečjem. Za sam mesec november velja, da je bil razmeroma suh, zato pa so prvi decembrski dnevi kar premočno nadoknadili zamujeno. Imeli smo poplave v času Miklavža, nato pa še enkrat po 11. decembru, ko so reke ponovno prestopile bregove, tokrat v še večjem obsegu kot prej. Dežja je bilo toliko, da smo se ga že pošteno naveličali.

Stoletna pratika nam napoveduje, da bomo v vremenskem smislu po novem letu v znamenju rdečega planeta Marsa. In leta v znamenju tega planeta so bolj suha kot mokra. Za pomlad naj bi veljalo, da bo suha in hladna, medtem ko bo poletje zelo vroče. Verjetno bo nastopila tudi suša. Jesen naj bi bila bolj suha kot mokra in kar dolgo časa topla, Zima naj bi bila tudi suha, obenem pa huda in vetrovna.

Kmalu bo božič in okoli tega praznika so naši predniki sestavili kar nekaj vremenskih pregovorov. Eden med njimi pravi: »Če vidiš rimsko cesto na sveto noč sijati, dobre letine se je nadejati.« Naslednji pa pravi: »Če o božiču led visi raz veje, se velika noč vsa v cvetju smeje.«
 

  21.12.2008

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.