Išči

Objavljalci

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

Vremenski kotiček - 27.06.10

Nedeljski dnevnik:  Skok v poletje  

V ponedeljek, 21. junija, se je začelo letošnje koledarsko poletje in v teh dneh bomo imeli najdaljši dan in najkrajšo noč v letu. Kmalu se bodo dnevi spet začeli krajšati na račun daljših noči - vse tja do jesenskega enakonočja, ki bo septembra. 21. junija smo imeli tako imenovani poletni sončni obrat ali poletni solsticij.

Naša zemlja je sedaj nagnjena tako, da bodo imeli kraji, ki so nad vzporednikom ali severnim tečajem, ki je od ekvatorja oddaljen za 66,5 ločne stopinje, kar nekaj časa 24 ur dolg dan, saj tam sonce ne bo zahajalo. Na drugi ali južni strani našega planeta bodo imeli kraji pod južnim tečajem, ki leži 66,5 ločne stopinje južno od ekvatorja, kar nekaj časa dolge noči, saj tam sonce še dolgo ne bo vzšlo. Na južni strani ekvatorja bodo imeli zimo in dneve krajše od noči. Ta zgodba se ponavlja iz leta v leto, nihče pa ne zna natanko povedati, pred koliko leti se je sploh začela. Obstaja tudi mnenje, da se je Zemlja pred mnogimi leti prevrnila, morda celo dvakrat, kar pomeni, da sta se zamenjala severni in južni pol. Kaj se je tedaj dogajalo z vremenom, seveda nihče ne ve.

Tudi mi ne moremo natančno trditi, kakšno vreme bomo imeli v letošnjem poletju. Naš Herschlov vremenski ključ napoveduje za julij kislo vreme. Upajmo, da bo zmagal planet Mars, ki nam namenja lepo vreme. Svetnica Barbara, ki je imela god 11. junija, nam je prizanesla z dežjem, a ne za dolgo. Zanjo namreč pravi ljudski vremenski pregovor takole: »Če Barbara deži, bodo jeseni grozdja polne kadi.«In dežja je bilo v tistih dneh kar veliko. Kaj več o vremenu nam bo morda povedal 27. junij, kije dan »sedmih spečih«. Če je namreč na ta dan grdo vreme, nas čaka še sedem tednov dežja. O spečih kaj več naslednji teden.

Nedeljski dnevnik   27.06.2010

 

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

OBJAVLJALCI

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.