Search

Oglasi

Mali oglasi: prodam, kupim, najdeno, izgubljeno in - ostalo (npr. Iščem sopotnike ... Pozabil sem ...
Oglasi bodo prikazovani dva tedna, po tem pa  poniknejo v bazo; upoštevajte to pri vpisovanju podatkov.

Pršivec in Vogar nad Bohinjskim jezerom; fotografiral Silvo Baznik 15. januarja 2017

Korona kriva

Image
Mariborski ultra trail tekač Robert Kereži se jutri odpravlja na Slovensko planinsko transverzalo. Šeststokilometrsko pot namerava preteči v desetih dneh

Slovenska planinska transverzala je ena najstarejših tovrstnih planinskih poti v Evropi. Pot, dolga 617 kilometrov, poteka večinoma po pobočjih gora in hribov. Začne se v Mariboru, nadaljuje čez Pohorje in se preko Kamniško-Savinjskih Alp, Karavank, Julijskih Alp in predalpskih hribovij spusti na Kras ter se konča na Debelem rtiču ob Jadranskem morju. "To je za slovenske ultra tekače obvezna pot. Sam sem se s to mislijo poigraval že nekaj časa, a do zdaj še nisem našel časa. Tudi letos ne bi prišla na vrsto, če se ne bi zgodila korona," je povedal Robert Kereži, ki je imel prav na ta datum načrtovano tekaško tekmo na Mont Blanc. "Ker je odpadla, dopust pa sem imel že odobren, sem se odločil, da ga izkoristim za tek po Slovenski planinski poti."

Treningi presenečenja

Danes, dan pred velikim podvigom, bo izkoristil za počitek, pred tem pa so bili njegovi dnevi natrpani s treningi, a, kot poudarja, je to njegov način življenja: "Za tako pot se ne začneš pripravljati nekaj mesecev prej. Treningi so taki, da telo ves čas siliš k hitri regeneraciji. Včasih sem naredil trening zvečer in ponoči, nato pa takoj zgodaj zjutraj spet. Telo s takimi presenečenji siliš na prilagoditve." Brez takih pripravi ne bi zmogel poti, ki ga čaka. Tekel bo namreč od šestih zjutraj pa vse tja do desetih zvečer. Ko bo zjutraj vstal, bo moral zbrati vse moči in voljo, da tak dan ponovi znova, in to desetkrat zapored. To je namreč njegov cilj. Da bi mu uspelo, se je pripravil tudi logistično. S seboj potrebuje gele, energijske tablice in pijače, čevlje, čelado in topla oblačila. "Vse opreme je približno za 25 kilogramov, vendar tega ves čas ne bom nosil s seboj. Nahrbtnike sem zato poslal na določene točke v dolini. Večinoma na bencinske črpalke, ki so odprte ves dan in noč. Tam bom tako lahko prevzel stvari," je povedal, a dodal, da kljub temu ne bo tekel s praznimi rameni. Ves čas namreč pri sebi potrebuje vodo, hrano za en dan, rezervna oblačila in še kakšne nujne pripomočke. Po poti bo prespal v planinskih kočah, če ga bo kje prej ujela tema, pa tudi v bivaku ali kar v spalni vreči na prostem.

 Robert Kereži

Čeprav se že štiri leta intenzivno ukvarja z ultra tekom, bo to njegova najdaljša pot do slej. Pretekel je sicer že več tristokilometrskih tekov v Peruju, Turčiji, Omanu in še kje. "Te poti so bile drugače zahtevne. V Peruju smo tekli po puščavi, Oman je sploh ena tehnično najzahtevnejših tekem, bo pa velik izziv tudi ta tek po Sloveniji. Gre za zelo raznolik teren. V desetih dneh bom premagal 47.000 višinskih metrov, kar je tako, kot da bi se petkrat povzpel na Mount Everest," je navdušeno pojasnil Kereži in se zamislil že takoj ob naslednjem vprašanju: Kdaj se je strast do teka pravzaprav začela?

Kristusova leta so ga premaknila

"S športom sem se začel ukvarjati sorazmerno pozno. Trideseta in petdeseta so pri večini moških čas za večje življenjske spremembe. Mene je zadelo ravno v Kristusovih letih, ko sem se začel ukvarjati s cestnim kolesarstvom. Ta šport sem nato pred štirimi leti zamenjal za tek," a ga, kot pravi, sprva ni maral. Vse dokler asfalta in mestnih ulic ni zamenjal za gozdove in hribe: "S tekom v naravi sem se vrnil k svojim koreninam. Človek je narejen za gibanje v naravi in tam se tudi najboljše počuti." Ko pa je tek dobil tudi avanturistično dimenzijo, je začutil pravo strast. Pravi, da se pri iskanju vode v naravi, pri prilagajanju na slabe vremenske razmere in iskanju zavetja počuti živ. "Vrvica ti prvi dan predstavlja vezalko, drugi dan obesek za startno številko in na koncu še štrik za sušenje perila. Šele v takih situacijah vidiš, kako smo ljudje pomehkuženi in odvisni od udobja, ki nam ga dajejo vsakdanje dobrine," je prepričan, zato ga bo prav to spremljalo in bodrilo tudi na tem teku. "Vedno si rečem, da bo, kaj bo. Na pot odhajam neobremenjen in odprt za vse, kar se bo zgodilo," je še povedal in odhitel na zadnji trening na Pohorje.

mali OGLASI

Navodila za objavljanje so na levi strani spodaj