Išči

evropsko

Podkategorija za geografsko območje Evrope brez  ozemlja  CIS/Ruske federacije;
Nadaljnje podkategorije so za ozemlja držav: SLO, YU / BA, HR, SR / AT, CH, DE, ES, FR, GB, IT 

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten - 14.01.2024

Tržiška ...

Bilten - 14.01.2024

Posredovanja gorskih reševalcev

Ob 14.06 je na sankaški progi iz Starega Ljubelja, občina Tržič, sankačica zapeljala iz proge in pristala v prepadu. Gorski reševalci GRS Tržič so huje poškodovano osebo na kraju oskrbeli, jo pripravili na transport ter jo s pomočjo dežurne ekipe HNMP Brnik in helikopterjem Slovenske vojske prepeljali v UKC Ljubljana. Na kraju so bili prisotni tudi reševalci NMP Tržič.

Ob 13.11 si je na sankaški progi iz Starega Ljubelja, občina Tržič, sankačica poškodovala koleno. Gorski reševalci GRS Tržič so poškodovanko na kraju oskrbeli in prepeljali v dolino do reševalnega vozila, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Tržič.

Ob 12.09 si je v Šentanskem plazu na Zelenici v občini Tržič planinka pri sestopu poškodovala gleženj. Posredujejo gorski reševalci GRS Tržič in dežurna ekipa HNMP na Brniku s helikopterjem Slovenske vojske. Poškodovanko je helikopter prepeljali v SB Jesenice.


Vremenska napoved

Napoved za Slovenijo

Danes bo v zahodnih in deloma osrednjih krajih zmerno do pretežno oblačno, v vzhodni in severni Sloveniji pa deloma sončno. Ponekod bo pihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 9 °C.

Ponoči in zjutraj bo predvsem v zahodni in južni Sloveniji rahlo deževalo. Po nekaterih nižinah je zjutraj možna megla. Najnižje jutranje temperature bodo na severu od -5 do 0, drugod od 0 do 5 °C.

Jutri bo pretežno oblačno, nekaj sonca bo na severu. Ni izključena kakšna kaplja dežja. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 8, ob morju do 10 °C.

Napoved za GORSKI SVET

Danes se bo nizka oblačnost iznad primorskih hribov širila v notranjost. Od grebena Bohinjsko-Tolminskih gora do Snežnika bo večinoma oblačno in megleno. Drugod bo deloma sončno, zjutraj in dopoldne bo veliko koprenaste oblačnosti. Pihal bo šibak do zmeren veter zahodne smeri. Temperatura na 1500 m bo od -3 do 2, na 2500 m okoli -5 °C. Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo več oblačnosti ob severnem Jadranu in v Gorskem kotarju, drugod bo še precej sončno. Zjutraj in dopoldne bo v krajih severno in vzhodno od nas po nekaterih nižinah megla.

Jutri bo v krajih južno in vzhodno od nas zmerno od pretežno oblačno, možen bo rahel dež. Drugod bo dokaj sončno. Zjutraj bo po nižinah možna megla.

Obeti

V noči na torek bo predvsem na vzhodu možen rahel sneg. V torek se bo delno razjasnilo, na Primorskem bo prehodno zapihala šibka burja.

V sredo se bo znova pooblačilo, v zahodnih in južnih krajih bo začelo deževati. Ponekod bo pihal jugozahodni veter.

Opozorila

Dodatnega opozorila ni.

 

Nevarnost snežnih plazov

Plazovni bilten

Datum objave: čet., 11. 01. 2024 11:28 Naslednja objava: pon., 15. 01. 2024

Opis stanja in napoved (čet., 11. 01. 2024 11:28)

Podatki o snežni odeji

2000 m > 150-220 cm - J. in z. Julijci

2000 m > 120-180 cm, 1000 m > 5-20 cm - Osr. Julijci

2000 m > 90-140 cm, 1000 m do 5 cm - Kam.-Sav. Alpe

5-20 cm - Ostala območja

Splošna stopnja nevarnosti - čet., 11. 01. 2024 11:28

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - Znatna.

Problemi: napihan sneg

Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja

Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju, nad okoli 1600 m nadmorske višine ZNATNA, ali precejšnja, 3. stopnje, nižje MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so mesta z napihanim snegom, ki so na zahodnih in južnih straneh, predvsem okoli grebenov, sedel in v grapah. Kložast plaz lahko na posameznih mestih sprožite ob majhni obremenitvi. Tudi globlje v snežni odeji so prisotne šibke plasti, nevarnost je težko prepoznati brez preizkusa stabilnosti snežne odeje. Snežne razmere v visokogorju so še vedno zahtevne.

Snežne razmere

Po obilnejšem sneženju je sledilo obdobje suhega, hladnega in precej vetrovnega vremena. Snežna odeja se skoraj ni preobražala, le počasi posedala. Ponekod je zaradi mraza in vlage nastal površinski srež. Zaradi vpliva vetra je površina snežne odeje preoblikovana, veliko snežnih zametov. Izrazita sprememba v višini snežne odeje je nad nadmorsko višino okoli 1600 m, kjer se višina zelo hitro poveča in se ponekod še vedno globoko predira.

Predviden razvoj vremena

Danes, v četrtek bo jasno. Pihal bo šibak veter vzhodnih smeri. Topleje bo, temperatura na 1500 m bo okoli -1, na 2500 m okoli -4 °C. Jutri bo pretežno jasno, oblačnost se bo povečala v vzhodnem delu Savinjskih Alp. Okrepil se bo severnik. Hladneje bo. Temperatura na 1500 m bo okoli -4 na 2500 m okoli -8 °C. V soboto se bo nadaljevalo jasno vreme. V visokogorju bo pihal zmeren severozahodnik, drugod bo veter šibak in spremenljive smeri. Spet bo topleje, zrak bo suh. Temperatura na 1500 m bo okoli 0, na 2500 m okoli -4 °C. V nedeljo kaže, da se bo oblačnost iznad Primorske širila v notranjosti. Oblačno in megleno bo v sredogorju, medtem ko bo v visokogorju še večinoma sončno. Pihal bo zmeren veter zahodnih smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli -2, na 2500 m okoli -4 °C. V ponedeljek se bo oblačnost trgala. Nekoliko se bo ohladilo.

Tendenca snežnih razmer

Snežne in plazovne razmere se bodo v prihodnjih dneh le počasi spreminjale. Nevarnost proženja snežnih plazov se bo počasi zmanjševala, še vedno bodo najbolj nevarna zmerna do zelo strma pobočja z napihanim snegom. Čez dan se bo na prisojnih legah predvsem v sredogorju snežna odeja nekoliko ojužila, nastala bo skorja.

Značke:
GL4 Bilten

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 9958

EVROPSKO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.