Išči

Julijske Alpe

Vse kar je vezano na gorsko območje Julijske Alpe, to in onstran meje (z Italijo).

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten - 26.12.2023

Bilten - 26.12.2023

Posredovanja gorskih reševalcev

Ob 16.45 se je na območju Velikega Polovnika, nad naseljem Log Čezsoški v občini Bovec, pri vračanju v dolino pri padcu poškodoval tuj pohodnik, ki zaradi poškodb ne more nadaljevati s potjo. Posredujejo reševalci GRS Bohinj.

Ob 13.59 je pri sestopu proti Planici, občina Kranjska Gora, pohodnici spodrsnilo na poledeneli gozdni cesti. Gorski reševalci GRS Rateče so poškodovanki oskrbeli poškodovano roko in jo z motornimi sanmi prepeljali do mesta, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Jesenice.

Ob 13.08 sta na težko prehodnem terenu med Zavrzelnim in Ravnim Lazom v Bovcu pohodnika naletela na preminulo osebo. Gorski reševalci GRS Bovec so jo pripravili za helikopterski prevoz, helikopter LPE pa jo je prepeljal v dolino.


Vremenska napoved

Napoved za Slovenijo

Danes bo v vzhodni Sloveniji povečini sončno, drugod bo zmerno do pretežno oblačno. V hribovitih krajih na zahodu bo občasno lahko rosilo. Pihal bo jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 14, na severozahodu okoli 7 °C.

Jutri bo predvsem na Primorskem in v osrednji Sloveniji pretežno oblačno, drugod pa bo deloma jasno. Po nekaterih nižinah bo zjutraj megleno. Ponekod bo še pihal jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 3, na Primorskem do 6, najvišje dnevne od 6 do 13 °C.

Napoved za GORSKI SVET

Danes bo predvsem v hribih zahodne Slovenije oblačno, nekaj več jasnine bo čez dan na vzhodu. Ob dinarski pregradi lahko pade tudi kakšna kaplja dežja. Dopoldne bo pihal šibak zahodni veter, popoldne pa bo smer vetra spremenljiva. Temperatura na 1500 m bo 6, na 2500 m okoli 3 °C.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo v krajih vzhodno od nas delno jasno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno. V Kvarnerju bo občasno lahko rosilo ali rahlo deževalo. Ponekod bo pihal jugozahodnik.

Jutri bo v krajih severno od nas povečini sončno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno.

Obeti

V četrtek bo na vzhodu sončno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno. V hribih zahodne Slovenije bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. Jugozahodni veter se bo okrepil.

V petek bo pretežno oblačno, na severovzhodu pa še deloma jasno. Predvsem v jugozahodni Sloveniji bo občasno rahlo deževalo. Ob jugozahodnem vetru bo še naprej razmeroma toplo.

Opozorila

Dodatnega opozorila ni.

 

Nevarnost snežnih plazov

Plazovni bilten

Datum objave: ned., 24. 12. 2023 10:08 Naslednja objava: čet., 28. 12. 2023 Opis stanja in napoved (ned., 24. 12. 2023 10:08)

Podatki o snežni odeji

2000 m 1000 m 70-110 cm - J. in z. Julijci

70-110 cm - Osr. Julijci

50-80 cm - Kam.-Sav. Alpe

do 5 cm - Ostala območja

Splošna stopnja nevarnosti - ned., 24. 12. 2023 10:08

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - Zmerna.

Problemi: napihan sneg, moker sneg

Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja

Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 2000 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja s kložami in grape, kjer je več napihanega snega. NA južnih strmih pobočjih se sneg čez dan ojuži in je zato lahko nekoliko manj stabilen. Na vetru izpostavljenih legah je možnost zdrsa.

Snežne razmere

Ob razmeroma toplem vremenu v hribih in gorah se je sneg v preteklih dneh na prisojnih legah čez dan ojužil in ponoči pomrznil, krepila se je skorja, nekoliko se je sesedel, v sredogorju tudi kopnel. V senci je sneg ostal večinom suh in mehak ter slabo preobražen, tam je nekaj skorje le zaradi vetra. V sredogorju je snega bolj malo, debelejša snežna odeja je večinoma šele nad okoli 2000 m nadmorske višine. Več snega je v Julijskih Alpah kot drugod po naših gorah.

Predviden razvoj vremena

Danes, v nedeljo, bo zmerno do pretežno oblačno, baza oblakov bo večinoma nad vrhovi. Pihal bo šibak do zmeren veter zahodnih smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli 6, na 2500 m okoli 2 °C. Jutri, v ponedeljek, bo v predgorju Julijcev ter v hribih Notranjske postopno več nizke oblačnosti. Višje ter drugod po naših gorah bo zmerno, občasno pretežno oblačno. Pihal bo šibak do zmeren veter zahodnih smeri. Še nekoliko topleje bo kot danes. V torek in sredo bo v zahodnih in južnih Julijskih Alpah pretežno oblačno in ponekod megleno, nad okoli 1500 m pa bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. V torek bo e veter prehodno precej oslabel, v sredo bo spet zapihal šibak do zmeren zahodni ali jugozahodni veter. Razmeroma toplo bo, a vendar malo manj kot v ponedeljek. V četrtek bo na zahodu občasno rahlo deževalo, drugod bo suho vreme.

Tendenca snežnih razmer

Snežna odeja se bo zaradi manjših temperaturnih nihanj počasi sesedala in preobražala, zato na daljši rok tudi stabilizirala. Še vedno bo v visokogorju na spihanih legah nevarnost zdrsa. Možnost, da sprožite snežni plaz bo na strmejših pobočjih z napihanim snegom ter v grapah, predvsem na južnih straneh, kjer so snežni nanosi. Predvsem sredi dneva in popoldne se na strmih prisojnih pobočjih lahko sproži tudi kakšen snežni plaz južnega snega.


 26.12.2023
GRZSReševanja iz  Biltena URSZR


s Kredarice

 

Značke:
GL4 Bilten

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 5454

JULIJSKE ALPE