Išči

Julijske Alpe

Vse kar je vezano na gorsko območje Julijske Alpe, to in onstran meje (z Italijo).

Objavljalci

Authors

Arhiv

Nad Pokljuko in nad Vršičem 20.-21.1.2024

Še en sončen zimski vikend, tokrat končno v domačih hribih.

Nad Pokljuko in nad Vršičem 20.-21.1.2024

Primož Blaha

Sicer je več snega zapadlo na domačem dvorišču kot na Gorenjskem, kjer v gozdu že tako ni bilo podlage, nad gozdno mejo pa je v soboto kraljeval veter. Izbira ture tako ni bila lahka, tudi smuka ni bila posebno dobra, ampak snežna idila in lepi razgledi veliko odtehtajo.

Na Pokljuki je s snegom bolj revno, do planine Konjščica smo šli zato naokoli po cesti - od konca ceste skozi gozd je bilo tudi za vzpon kritično malo snega. Na planini ni nič drugače in tudi do Jezerc je toliko rušja, da bi bil morebiten poskus smučanja bolj jalov. Obrnili smo v zavetrju na okoli 2000 m, streha Velikega Draškega vrha nas ni premamila. Spust kar v redu v bolj ali manj trdi skorji (veter je očitno pihal iz vseh smeri ...). Z Jezerc še vzpon na Srenjski preval, na drugi strani pa zgoraj trdo, a že kmalu spet podobna mehko trda skorja. Za Kačjim robom nekaj vijuganja med rušjem in v pršiču skozi gozd, kjer je že nad smučiščem bolj malo podlage. Vsaj pri avtu je bilo sonce in brez vetra, da smo uspešno zaključili turo.

V nedeljo je bilo na Vršiču polno tečajnikov, višje je bilo bolj mirno - predvsem se je umiril veter in vse je bilo lepše. Mojstrovke vedno navdušijo z lepim vzponom v visokogorskem okolju, čudovitimi razgledi in številnimi smučarskimi tereni. Snega tudi tu ni v izobilju, a dovolj za zvezno smuko. Z vrha je bilo prav super, nižje že bolj moker in rahlo skorjast sneg. Za spust v Drevesnico seveda ni snega, zato je treba prečiti do Grebenca, kjer je bilo za silo dovolj podlage. S škrbine trdo, nižje pa spet bolj ali manj trda skorja, ki je zgoraj še omogočala lepe zavoje, nižje pa čedalje bolj ovirala. Vseeno solidna smuka v idealnem vremenu - torej odlično izkoriščena nedelja.

Značke:
GL4 BlahaP

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 5456

JULIJSKE ALPE