Išči

Julijske Alpe

Vse kar je vezano na gorsko območje Julijske Alpe, to in onstran meje (z Italijo).

Objavljalci

Authors

Arhiv

Visoka Bela špica - 14.07.13

Primož Blaha: Spet nazaj v domačih hribih! In po dolgem, predolgem času spet v čudovitem okolju Viševe skupine!


V dolini Belega potoka sem bil sicer prvič in seveda sem bil navdušen. Hkrati je to tudi prva objava v novi kategoriji – alpinizem. V okviru šole imamo namreč ture z mentorji in danes sta nama z Mihatom Monika in Mare pokazala kako zgleda prava alpinistična tura.

Namenili smo se na Visoko Belo špico (Cima Alta di Riobianco, 2257 m) in njen znameniti Severni raz (IV+/III-IV, 280 m). Zelo priljubljena smer nižje težavnosti, ki se ponaša z odlično skalo in uživaško plezarijo je kot nalašč za začetnike. Dodaten čar je, da gre za vrh na katerega ne vodi nobena pot.

Kakšni 2 uri dostopa potekata po lepi dolini Belega potoka, ki jo obkrožajo same drzne špice in strme stene. Tu ni višjih in znanih vrhov, a tudi ta majhnost in samotnost imata svoje čare. Štartali smo kar zgodaj, saj smo se bali gneče v najbolj obljudeni smeri v teh koncih. No, na koncu je bila v steni poleg nas le še ena trojna naveza, ki pa nas je prehitela za par minut – ravno toliko, da smo se precej načakali…

Vstop v smer je tik nad bivakom Gorica (1950 m), ki stoji na res lepem mestu v krasnem ambientu. Smer je, razen enega zoprnega kamina, res lepa in tudi začetnika sva uživala v plezanju v dobri skali z zanesljivimi oprimki. Na stojiščih smo zaradi čakanja naveze pred nami izgubili res veliko časa, ki pa smo ga izkoristili za klepet in uživanje v prepadnih razgledih visoko nad dolino. Če nas le ne bi tako zeblo – in to sredi julija!

Na vrhu se je sonce malo bolj potrudilo in nas ogrelo. Po malici smo sestopili proti Zg. škrbini Belega potoka (Forc. Alta di Riobianco, 2139 m). Potrebna sta bila dva spusta po vrvi, s škrbine pa po melišču nazaj do bivaka in po isti poti v dolino. Skratka, res tura kot se spodobi za prvič!

Primož Blaha

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 5463

JULIJSKE ALPE