Išči

BIB

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Biblioteka

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planinski svet - 31.05.12

Primorski dnevnik: SPDT/SPDG: Planinsko srečanje na Vršiču - SPDT: Izlet v Karnijo - Go 3D ...

SPDT/SPDG: Planinsko srečanje na Vršiču

Na Vršiču bo v nedeljo, 10. junija že 41. srečanje planinskih društev; ki delujejo ob meji med Italijo, Slovenijo in Avstrijo. Organizator letošnjega srečanja je Planinsko društvo Jesenice, kije bilo med pobudniki te tradicionalne prireditve. Planinci se bodo ob 8.30 zbrali pri Erjavčevi koči in se skupno podali na pohod proti Slemenovi špici (1 ura in 20 minut v eno smer). V zgodnjih popoldanskih urah pa bo uradni del srečanja s krajšim kulturnim programom in prijetnim druženjem.

Tržaški planinci se bodo na srečanje podali z avtobusom. Odhod avtobusa s trga Oberdan ob 6. uri, oziroma ob 6.15 izpred hotela Danev na Opčinah. Vpisovanje do ponedeljka, 4. junija, za prijave in morebitne informacije pokličite na tel. št 040 220155 (Livio).

Avtobus za goriške planince SPDG bo odpeljal ob 6. uri iz Rožne doline (na slovenski strani). Priporočamo primerno planinsko obutev. Za morebitna prosta mesta v avtobusu: Vlado (tel. 0481/882079).

SPDT: Izlet v Karnijo

Skupina tržaških planincev, ki se je v nedeljo, 27. maja udeležila izleta v Karnijo, točneje pohoda po soteski »Las Callas«, je bila deležna izrednega doživetja. Že ob vstopu v dolino, pri zaselku Villamezzo nad Paularom, veliko preden se dolina zoži v sotesko, se čuti njena veličina in sila hudournika Chiarso, ki jo je izoblikoval. Udobna gozdna pot, ki so jo v preteklosti uporabljali gozdarji, ko so splavljali les v dolino ali tihotapci na skrivnih pohodih, je speljana visoko nad vodnim tokom; vendar bučanje vode nas spremlja na vsakem koraku. Na izpostavljenih mestih je pot tu pa tam odplavilo, za silo so jo nadomestili z železnimi mostiči. Veličastnost soteske in mogočnost sten, kijih je izdolbla in zgladila sila vodnega toka, pa smo prvič začutili ob prečkanju kovinskega mostu Ponte Fuseid. Pot nas je nato vodila ob reki do razpotja in naprej do točke, kjer voda prihrumi iz soteske. K sreči je bilo v nedeljo vode malo in ni bilo težav pri prečkanju struge. Še malenkosten vzpon in pred nami se je odprla ozka soteska »Las Callas« v vsej svoji veličastnosti in edinstvenosti. Na eni in na drugi strani jo utesnjujejo do 200 m visoke zglajene, navpične stene. V skalo je vklesana ozka, nezavarovana, v določenih točkah izpostavljena potka, ki prečka sotesko. Zglajene stene, nenavadne oblike, razgibanost vodnega toka, sla- piči in tolmuni, igra barv, vse daje okolju poseben čar.

Po prečkanju soteske smo se po gozdni poti povzpeli do ceste, ki vodi na Passo di Lanza. V tamkajšnji koči smo si odpočili in se okrepčali. Obogateni za izredno doživetje, za kar gre posebna zahvala Maurotu, smo se po gozdni poti vrnili do izhodišča.

Go 3D

V okviru pobude na kavo s knjigo, ki jo z uspehom prirejajo Tržaška knjigarna, Založba ZTT in Mladika in tokrat tudi v sodelovanju s Slovenskim planinskim društvom Trst, bo v sredo, 6. junija ob 10. uri predstavitev novega žepnega vodnika po Gorici in njeni okolici. Dvojezična knjiga »Go 3D Goriška: peš, s kolesom in s kajakom«, ki jo je ob svoji stoletnici izdalo Slovensko planinsko društvo Gorica, nudi veliko idej za nedeljske sprehode, kolesarske izlete in spuste s kajakom po celotnem goriškem območju, vse od furlanske nižine preko Brd in Soške doline do Trnovskega gozda in Vipavske doline, čez kraško planoto tja do morja. Knjigo, ki je namenjena družinam, rekreativcem in ljubiteljem narave, bodo predstavili urednik Marko Lutman in Vlado Klemše.

Srečanje s PD Integral

Osebna prijateljstva, ki so se stkala na Planini Jezero med tržaškimi planinci in člani Planiskega društva Integral, takrat še SAP Viator, so pred dvaintridesetimi leti privedla do pobratenja med društvoma. V teku let so se prijatelske vezi še utrdile in poglobile. K temu so nedvomno pripomogla tudi vsakoletna srečanja, ki jih društvi izmenično prirejata; saj pomenijo slednja veliko obogatitev tako s človeškega kot s kulturnega vidika. Letošnje srečanje bo v nedeljo, 17. junija 2012, tokrat v organizaciji Ljubljančanov, ki so za to priložnost že pripravili zanimiv, vsebinsko bogat program.

Slovensko planinsko društvo Trst je v ta namen organiziralo avtobusni izlet Odhod avtobusa s trga Oberdan ob 6. uri, oziroma ob 6.15 izpred hotela Danev na Opčinah. Peljali se bomo najprej do Ljubljane, kjer se bomo srečali s člani pobratenega društva ter skupno nadaljevali pot do Rogatca. Tu si bodo najprej ogledali nekaj zanimivosti: etnografski Muzej na prostem, to je pristen prikaz materialnega okolja in razmer, ki so v teh krajih oblikovale življenje v preteklih stoletjih; obiskali bomo tudi orglarsko delavnico Škrabl in grad Strmol z bogatim muzejem. Po ogledu bodo nadaljevali pot z avtobusom do Rudijevega doma (590 m) na sedlu med Ženčajem in Donačko goro. Sledil bo vzpon na 882 m visoko Donačko (Rogaško) goro. Po sestopu čaka udeležence še topel obrok in veselo druženje.

Vpisovanje do 10. junija, za prijave in morebitne informacije pokličite na tel. št. 040 220155 (Livio).

Potepanje po Bolgariji

Slovensko planinsko društvo Trst načrtuje v poletnih mesecih, točneje od 26. julija do 5. avgusta 2012, prijetno, enajstdnevno potepanje po Bolgariji. Poleg vzponov na najvišje in najzanimivejše vrhove, kot so npr.: Črni vrh (2290 m) - najvišji vrh NP Vitoša, Musala (2925 m) - najvišji vrh Bolgarije in Balkanskega polotoka, Maljowitz (2729 m) - eden najlepših vrhov pogorja Rila, so predvideni še ogledi in obiski pomembnih naravnih, kulturnih in zgodovinskih zanimivosti dežele. Planince, ki jih pobuda zanima, vabimo,da se udeležijo informativnega sestanka v četrtek, 7. junija, ob 20.30 društveni postojanki v Boljuncu, hišna številka 44.

Občni zbor SPDG

V mali dvorani Kulturnega doma v Gorici je v sredo, 23. t. m. potekala redna letna skupščina članov SPDG.

Na zasedanju so člani upravnega odbora predstavili obračun dela v lanski sezoni, kije minila v znamenju stoletnice ustanovitve društva ter izvolili člane upravnega odbora in nadzornike, ki bodo društvo vodili v prihodnjem dveletnem mandatu.

Na prvi seji se bodo sestali prihodnji teden in izbrali novega predsednika društva. Dosedanji predsednik Marko Lutman je namreč odpovedal vnovični kandidaturi, čeprav bo društvu še zmeraj pomagal.

Nacionalni park Pollino

Lani Bolgarija, letos nacionalni park Pollino, med Bazilikato in Kalabrijo. Na planinsko-kulturniški izlet se bo od 29. junija do 6. julija z avtobusom odpravila skupina goriških planincev. Približno polovico časa med bivanjem v kraju Rotonda (na območju parka) bodo namenili planinarjenju - v načrtu je vzpon na Serra di Crispo (znano območje, kjer raste posebna vrsta bora) in na vrh Pollino, polovico pa ogledu kulturnih in paleontoloških zanimivosti (obisk kraja Civita, kjer živi albanska skupnost, ogled jam Papasidero in v njih urejenega muzeja).

Ker je pot do cilja kar dolga, jo bodo opravili v dveh odsekih, z vmesnim postankom in prenočitvijo.

Informacije glede morebitnih prostih mest: Vlado (tel. 0481/882079) v opoldanskem času.

Poldnašnja špica (Jof di Mizegnot)

Na zanimivo in razgledno goro (2087 m) nad Kanalsko dolino in nasproti Montaža se v nedeljo, 3. junija odpravljajo goriški planinci. Izbrali so smer iz doline Zajzere, ki je za vzpon najkrajša in najmanj zahtevna, čeprav nekoliko bolj dolga. Prevoz z lastnimi sredstvi, zbirališče ob 6.45 pri Rdeči hiši. Informacije: tel 338550948 (Mitja).

Nočna vožnja na Kremenjak

Nočni kolesarski izlet (z gorskim kolesom) bo jutri, 1. junija z Dola na Kremenjak in nazaj. Start bo ob 21. uri izpred gostilne pri Miljotu pri Devetakih. Proga je dolga 20 km. Obvezna čelada in dobra svetilka, zaželena predhodna prijava (tel. 3288292397 - Robert). Pobudo bodo predstavili drevi, ob 21. uri na sedežu goriške sekcije CAI.

31.05.2012

 

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 2610

BIB

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.