Išči

BIB

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Biblioteka

Objavljalci

Authors

Arhiv

Prof. dr. Stanko Buser, 1932–2006

Delo, 07.12.06 - Marko Komac: eden od pionirjev sodobne geološke kartografije

Delo, četrtek, 7. decembra 2006
Znanost

Prof. dr. Stanko Buser, 1932–2006


Slovenska geologija je v začetku novembra izgubila enega od pionirjev sodobne geološke kartografije, vsestranskega geologa, profesorja, mentorja in javnega političnega delavca. V 75. letu je nepričakovano odšel prof. dr. Stanko Buser. Človek, ki je znal geologijo približati širšim množicam. Ljudski človek, ki so ga poznali od odročnih tolminskih kmetij do sončnih štajerskih domačij.

Rojen je bil leta 1932 v vasi Boletina, lučaj proč od Slomškove Ponikve pri Šentjurju, kjer je preživljal otroška leta, zaznamovana s strahotami druge svetovne vojne. Po nižji gimnaziji se je vpisal na celjsko učiteljišče, ki ga je končal leta 1952, nato pa se je odločil za študij geologije in paleontologije na Naravoslovni fakulteti ljubljanske Univerze. Kariero je po diplomi iz geologije, za katero je prejel Prešernov nagrado, začel na tedanjem Geološkem zavodu Ljubljana. Kot mlad in perspektiven geolog se je takoj aktivno vključil v enega največjih geoloških projektov na našem ozemlju, v izdelavo Osnovne geološke karte Jugoslavije v merilu 1 : 100.000, ki je potekala 30 let. V okviru izdelave OGK 1 je prehodil in raziskal več kot pol, predvsem zahodne in severne Slovenije. Izkušnje kartirajočega geologa je nabiral tudi po svetu, saj je sodeloval pri regionalnih raziskavah v Turčiji. Poleg temeljnih geoloških raziskav v obliki geološke karte je sodeloval tudi pri številnih aplikativnih nalogah na področju mineralnih surovin, kot so bile raziskave boksitov v južni Sloveniji in v Istri, sodeloval je pri prospekcijah za nafto, pri raziskavah za skladiščenje plina in pri raziskavah številnih kamnolomov naravnega kamna.

V obdobju med letoma 1983 in 1997 je bil urednik publikacije Geologija, do svoje smrti pa je ostal aktivni član njenega uredniškega odbora. Razen strogo znanstvenega in strokovnega dela je skrbel tudi za popularizacijo geologije v javnosti. Bil je pobudnik srednje geološke šole ter avtor Slovenske geološke transverzale.

Želja po aktivnejšem prenosu znanja na mlajše rodove ga je zanesla na Fakulteto za naravoslovje in tehnologijo Univerze v Ljubljani. Tu je dodobra izkoristil svoje vedenje o poučevanju in ga združil z bogatimi izkušnjami iz poznavanja geologije slovenskega prostora. Tisti, ki smo imeli to srečo, smo s profesorjem Buserjem v študentskih letih spoznavali manj znane kotičke Slovenije. Predavanja o terenski geologiji je znal vedno obogatiti z legendami, pripovedkami in zanimivostmi okoliških krajev. Naučil nas je gledati naravo skozi prizmo ljubezni do Zemlje in do slovenske grude.

Kot profesor je bil mentor številnim diplomantom in doktorantom geologije, tako domačim kot tudi tujim. Tekom svojega mednarodnega udejstvovanja je predaval kot gostujoči profesor na priznanih nemških univerzah ter navezal močne in prijateljske vezi z mednarodnimi strokovnjaki na področju geologije. Njegova povezava s tujimi univerzami je pomenila tudi afirmacijo slovenske geologije v tujini.

Njegovo strokovno delo kljub družbenopolitičnemu angažiranju, bil je poslanec državnega zbora in veleposlanik Republike Slovenije v Švici, ni bilo nikoli popolnoma prekinjeno. Tudi po upokojitvi je ostal aktiven na strokovnem področju, saj je nenehno ustvarjal nova dela in na papir prelival dolgoletne izkušnje terenskega geologa. Za dosežke na področju znanstvenoraziskovalnega dela v geologiji je leta 2003 prejel medaljo Marka Vincenca Lipolda, najvišje priznanje za življenjsko delo, ki ga podeljuje Geološki zavod Slovenije. Povezan s stroko je ostal vse do smrti. Na žalost so ostala nedokončana mnoga dela, katerih avtor ali soavtor je bil. Neizpolnjena je ostala tudi njegova želja o sistematičnem in kontinuiranem geološkem kartiranju Slovenije v podrobnejših merilih, za katero bi morala iz ekonomskih in strateških razlogov poskrbeti država.

Slovenska geologija je izgubila velikega moža, a njegova zapuščina ostaja. S publikacijami, strokovnim delom in znanjem, ki ga je prenesel na mlajše generacije geologov je profesor doktor Stanko Buser pustil neizbrisen pečat v geologiji naše države in njene soseščine. Šele prihodnost bo pokazala dejansko veličino, pomen in obseg njegovega dela, ki ga je v obliki bogate dediščine pustil slovenski geologiji kot eden vrhunskih strokovnjakov.

Dr. Marko Komac
Geološki zavod Slovenije, Ljubljana

Kategorije:
Novosti BIB SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 2612

BIB

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.