Išči

GRS

Kategorija označuje objave vezane na GRS

Gorska reševalna služba

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten – 17.02.23

GRS Kranjska Gora posredovala na smučišču

Ob 13.30 se je na smučišču v Kranjski Gori poškodoval smučar. Na kraju dogodka so ga oskrbeli reševalci na smučišču in GRS Kranjska Gora. Helikopter Letalske policijske enote v spremstvu dežurne GRS Brnik pa ga je prepeljal v UKC Ljubljana.

Predviden razvoj vremena

V petek bo zmerno do pretežno oblačno, nekaj več sonca bo v severnih in vzhodnih krajih. Čez dan bo marsikje pihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 15 °C.

V soboto bo v zahodnih krajih pretežno oblačno, proti severu in vzhodu Slovenije pa bo delno jasno. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 6, v severni Sloveniji malo pod 0, najvišje dnevne od 8 do 13, na vzhodu do 15 °C.

V nedeljo bo pretežno oblačno, ponekod na Primorskem in Notranjskem bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. Še bo pihal jugozahodnik.

V ponedeljek se bo delno razjasnilo.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko napoved, Agencije RS za okolje, je nevarnost snežnih plazov trenutno MAJHNA, 1. stopnje, a se bo čez dan na prisojnih pobočjih povečala in bo nad 1500 m ZMERNA, 2. stopnje. Ob dnevni odjugi v četrtek in v prihodnjih dneh pričakujejo spontano proženje snežnih plazov mokrega snega ter zdrsnih plazov. Nevarna bodo predvsem strma travnata pobočja in grape. Predvsem na bolj senčnih straneh so v snežni odeji prisotne šibke plasti, ob veliki obremenitvi je možno sprožiti manjši plaz kložastega snega. To velja zlasti v prehodnih območjih med tanjšo in debelejšo snežno odejo. Zaradi dnevnega taljenja in nočnega zmrzovanja se povečujejo poledenele površine.

V gorah se nadaljuje suho in razmeroma toplo obdobje. Sneg ponoči zaradi suhega zraka povsod pomrzne in se čez dan na prisojnih pobočjih ojuži in v nižjih predelih tudi tali. V senčnih predelih razmere ostajajo bolj ali manj nespremenjene. Sneg je povečini prekrit s skorjo, ki je nastala zaradi vetra ali dnevne odjuge in nočnega zmrzovanja. Na vetru izpostavljenih legah je sneg spihan do trde podlage. Še so klože in opasti, ki so dobro sprijete s podlago. Ob dnevni odjugi so se v preteklih dveh dneh na prisojnih pobočjih že prožili posamezni plazovi mokrega snega in zdrsni plazovi.

V gorah se bo suho in toplo obdobje še nadaljevalo. V četrtek bo sprva pretežno jasno. Popoldne se bo rahlo pooblačilo. Pihal bo šibak zahodnik. Temperatura na 1500 m bo okoli 6, na 2500 m okoli 1 °C. V petek bo večinoma delno jasno, občasno bo povečana srednja in visoka oblačnost. V sredogorju zahodnih in južnih Julijskih Alp ter v predgorju pretežno oblačno in ponekod megleno. Pihal bo šibak zahodni do severozahodni veter. Temperatura na 1500 m bo okoli 6, na 2500 m okoli -1 °C. V soboto bo vreme podobno, le nizka oblačnost bo segala nekoliko višje. Zahodni veter se bo okrepil. Predvsem na izpostavljenih legah bo občasno močan. Temperatura na 1500 m bo okoli 7, na 2500 m okoli 3 °C. V nedeljo kaže, da bo v sredogorju večinoma oblačno in megleno, več jasnine bo v gorstvih na severu in v visokogorju. Predvsem v visokogorju bo še vedno vetrovno. Nekoliko se bo ohladilo.

V naslednjih dneh pričakujemo pomladansko situacijo. Snežna odeja se bo počasi preobražala, hitreje na prisojnih pobočjih, kjer se bo tudi talila. V senčnih legah bo sneg ostal suh ali pomrznjen. Nevarnost snežnih plazov bo zjutraj in sprva dopoldne majhna, sredi dneva in popoldne pa se bo zlasti na prisojnih pobočjih povečala in bo nad okoli 1500 m ZMERNA, 2. stopnje.


 17.02.2023
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 1359

GRS

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.