Išči

GRS

Kategorija označuje objave vezane na GRS

Gorska reševalna služba

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten – 18.03.23

GRS Rateče pomagala smučarki

Ob 15.09 si je v Ratečah, občina Kranjska Gora, smučarka poškodovala nogo. Reševalci GRS Rateče so jo na kraju oskrbeli in prenesli do ceste, kjer so jo prevzeli reševalci NMP Jesenice v nadaljnjo oskrbo.

Predviden razvoj vremena

V soboto bo sončno. V zahodni in osrednji Sloveniji bo pihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 14 do 18 °C.

V nedeljo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, popoldne na Primorskem in Notranjskem pretežno oblačno. Pihal bo jugozahodni veter. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 3, ob morju okoli 6, najvišje dnevne od 14 do 18, na jugovzhodu do 20 °C.

V ponedeljek bo spremenljivo do pretežno oblačno, občasno bodo krajevne padavine.
V torek bo suho vreme.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov trenutno v Julijskih Alpah nad nadmorsko višino okoli 1900 metrov ZNATNA (precejšnja), 3. stopnje, drugod pa večinoma ZMERNA, 2. stopnje po Evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov. Nevarnejša so zlasti strma prisojna pobočja, kjer zaradi otoplitve pričakujemo spontane snežne plazove mokrega snega. V visokogorju je zlasti v grapah napihan sneg, ob večji obremenitvi lahko sprožite manjši kložast snežni plaz. Vetru izpostavljene lege so spihane do stare, pomrznjene podlage, zato je tam nevarnost zdrsa.

V petek se je v gorah občutno segrelo. Ničta izoterma se je dvignila nad naše najvišje vrhove. Zlasti na strmih prisojnih legah visokogorja se je sneg, ki je padel v začetku tedna, ojužil in postal nestabilen. V bolj senčnih legah se sneg zaradi suhega zraka precej počasneje preobraža. Predvsem na južnih in zahodnih straneh grebenov in sedel so področja z napihanim snegom, ki se je že nekoliko sprijel s podlago. Površinska plast snežne odeje je mehka in ponekod skorjasta. Vetru izpostavljene lege so spihane do stare podlage, ki je trda in ponekod poledenela. V sredogorju je vedno več kopnih mest.

V soboto se bo nadaljevalo precej jasno vreme, občasno bo na nebu nekaj več visoke oblačnosti. Pihal bo šibak jugozahodnik, ki se bo čez dan nekoliko okrepil. Sredi dneva bo temperatura na 1500 metrov okoli 5, na 2500 metrov okoli 3 °C. V nedeljo se bo povečala srednja in visoka oblačnost. Še vedno bo pihal šibak do zmeren jugozahodnik. Temperatura na 1500 metrov bo okoli 6, na 2500 metrov okoli 1 °C. V noči na ponedeljek in sprva v ponedeljek bodo možne krajevne padavine. Čez dan se bo delno razjasnilo.

Na snežne in plazovne razmere bosta vplivala sonce in otoplitev. Snežna odeja se bo na osončenih legah čez dan ojužila, ponoči pa pomrznila. Krepila se bo skorja. V senčnih legah bo sneg ostal večinoma suh. Nižje bo sneg tudi kopnel. Plazovne razmere se bodo čez dan spreminjale. Od poznega dopoldneva do poznega popoldneva se bo na strmih prisojnih pobočjih povečala možnost za spontano plazenje sprijetega ali nesprijetega mokrega snega. Nevarnost v visokogorju Julijskih Alp bo v soboto ZNATNA, 3. stopnje, sicer pa bo ostala ZMERNA, 2. stopnje. Snežni plaz boste v tem času lahko tam sprožili tudi ob manjši obremenitvi snežne odeje. Severna pobočja bodo varnejša, tam bo potrebno paziti predvsem na klože in šibke plasti v snežni odeji.


 18.03.2023
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 1354

GRS

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.