Išči

GRS

Kategorija označuje objave vezane na GRS

Gorska reševalna služba

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten - 27.02.2024

Bilten - 27.02.2024

Posredovanja gorskih reševalcev (stavka na URSZR)

Gorska reševalna služba Bohinj: Ob 11:45 si je na Pokljuki turni smučar poškodoval koleno. Gorski reševalci GRS Bohinj smo ga oskrbeli in s pomočjo helikopterja SV prepeljali v SB Jesenice.


Vremenska napoved

Napoved za Slovenijo

Danes bo večinoma oblačno, zjutraj in dopoldne bo predvsem v zahodnih krajih deževalo. Popoldne se bodo padavine od juga prehodno razširile tudi nad osrednjo in vzhodno Slovenijo. Na Primorskem bo pihal šibak do zmeren veter vzhodnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 13, ob morju do 15, v alpskih dolinah okoli 4 °C.

Jutri bo pretežno oblačno in večinoma suho, le na zahodu bo občasno še možen rahel dež. Popoldne se bo oblačnost trgala. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 7, na Primorskem do 11, najvišje dnevne od 12 do 18, v alpskih dolinah okoli 8 °C.

Napoved za GORSKI SVET

Danes bo oblačno in megleno s padavinami. Sprva bodo padavine v Julijcih in Kamniško Savinjskih Alpah, popoldne pa tudi na Pohorju in v vzhodnih Karavankah. Meja sneženja bo povečini med 1500 in 1800 m nadmorske višine, na območju Julijskih Alp lahko tudi nižje. Pihal bo šibak do zmeren veter južnih smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli 2, na 2500 m pa okoli -2 °C.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo večinoma oblačno. V sosednjih pokrajinah Italije bo pogosto deževalo. V Alpah bo sprva snežilo do nekaterih dolin. Padavine se bodo popoldne zajele večino sosednjih pokrajin, le v krajih vzhodno od nas bo večinoma suho, v Alpah se bo meja sneženja dvigovala. V Istri in Kvarnerju bo pihal zmeren jugo, v Furlaniji šibka burja.

Jutri bo pretežno oblačno. V krajih zahodno od nas bo občasno še deževalo, popoldne bodo padavine oslabele. Ob severnem Jadranu bo pihala šibka burja.

Obeti

V četrtek bo večinoma oblačno, občasno se bodo pojavljale manjše padavine. Na Primorskem bo še pihala šibka burja.

V petek bo oblačno, rahel dež bo spet pogostejši.

Opozorila

Dodatnega opozorila ni.

 

Nevarnost snežnih plazov

Plazovni bilten

Datum objave: pon., 26. 02. 2024 09:42. Naslednja objava: čet., 29. 02. 2024

Opis stanja in napoved (pon., 26. 02. 2024 09:42)

2000 m >160 - 220 cm, 1000 m do 5 cm J. in z. Julijci

2000 m >140 - 200 cm, 1000 m 5 - 20 cm Osr. Julijci

2000 m >100 - 160 cm Kam.-Sav. Alpe

Splošna stopnja nevarnosti - pon., 26. 02. 2024 09:42

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - Znatna.

Problemi: napihan sneg, šibke plasti

Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Vzorec nevarnosti: Sodra prekrita s snegom

Ocena tveganja

Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju nad 1800 m ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa ZMERNA, 2. stopnje. Snežna odeja je manj stabilna predvsem na strmih pobočjih, kjer se lahko ob majhni obremenitvi sproži plaz sprijetega snega. Posebej je ta grožnja prisotna tam, kjer so na tanki plasti babjega pšena ali sodre nastali novi snežni zameti. Od danes do srede bo nad 1700 m v Julijskih Alpah padlo 30-50 cm snega, drugod 10-30 cm. Novi sneg bo nestabilen predvsem tam, kjer bo padel na babje pšeno ali sodro. Stopnja nevarnosti bo ostala nespremenjena.

Snežne razmere

V obilnem sneženju je do sobote zjutraj v gorah zahodne in severne Slovenije nad 1300 m zapadlo 50-100 cm snega, največ nad 1600 m v Zahodnih in Južnih Julijskih Alpah. Med sneženjem je pihal močan jugozahodnik, ki je predvsem na severnih in severovzhodnih odvetrnih legah gradil obsežne zamete. Po prehodu hladne fronte v petek pozno popoldne se je hitrost vetra prepolovila, čez vikend je pihal le še zmeren jugozahodnik. V plohah in nevihtah, ki so se pojavljale ob prehodu hladne fronte v petek pozno popoldne in v noči na soboto, je ponekod padalo tudi babje pšeno oz. sodra. V soboto in nedeljo je bilo na zahodu večinoma oblačno, občasno so se pojavljale kratkotrajne padavine; ponekod je zapadlo do 10 cm snega. Na vzhodu je bilo več sonca in manj padavin. Sneg zadnjega poslabšanja se je dobro sprijel s podlago, vendar je ponekod velika dodatna teža napihanega snega preobremenila stare šibke plasti v snežni odeji, zato so se predsem izpod grebenov že med sneženjem spontano prožili plazovi suhega sprijetega snega. Snežna odeja se počasi preobraža, seseda. Pod približno 2000 m je sneg zadnjega sneženja že kar dobro sprijet in tudi povezan s spodnjim plastmi. Tam se lahko plaz sproži ob majhni obremenitvi predvsem na bolj strmih pobočjih. Sneg je pod približno 1400 m vlažen. Višje je sneg ostal suh in rahel z izjemo najbolj osončenih pobočij, kjer se je površina snežne odeje že osrenila. V noči z nedelje na ponedeljek je v visokogorju zapihal okrepljen jugozahodnik, ki je prenašal suh sneg in zgradil manjše zamete; ponekod so zameti nastali na tanki plasti babjega pšena ali sodre, zato se tam lahko plaz sproži že ob majhni obremenitvi.

Predviden razvoj vremena

Danes se bo od zahoda postopno pooblačilo, popoldne bodo v Julijskih Alpah že mogoče rahle padavine. Snežilo bo nad 1400 m, na severu lahko tudi nižje. Pihal bo zmeren jugozahodnik. Nulta izoterma bo na približno 1500 m, na 2000 m bo okoli -3 °C. Jutri bo oblačno in megleno, nad 1700 m bo ves čas snežilo, nižje lahko tudi deževalo. Nulta izoterma bo na približno 1700 m, na 2000 m bo okoli -1 °C. Padavine se bodo popoldne razširile na vzhod. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodnik.

Tendenca snežnih razmer

Do srede zjutraj bo v Julijskih Alpah nad 1600 m padlo 30-50 cm snega. Drugod bo novega snega manj - 10 do 30 cm. Novi sneg se bo predvidoma dobro povezal s snežno podlago, razen tam, kjer je na vrhu snežne odeje sedaj babje pšeno ali sodra. Manj stabilna ostajajo tudi območja napihanega snega, ki so nastala v zadnjih dneh.

Kategorije:
Napovedi GRS Vse objave
Značke:
GL4 Bilten

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 1345

GRS

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.