Išči

GRS

Kategorija označuje objave vezane na GRS

Gorska reševalna služba

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 07.05.22

Razmere v gorah

V soboto bo oblačno, občasno bodo krajevne padavine, popoldne predvsem krajevne plohe, lahko tudi zagrmi. Ponekod bo pihal šibak severovzhodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 21, na severozahodu okoli 14 °C.

V nedeljo bo spremenljivo oblačno, zjutraj bo ponekod možna megla. Še bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte, a jih bo manj kot danes. Ponekod bo pihal severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 9 do 13, najvišje dnevne od 19 do 23, na severozahodu okoli 15 °C.

V ponedeljek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem sredi dneva in popoldne bodo še nastale posamezne plohe in nevihte. Pihal bo severovzhodnik, na Primorskem šibka burja.

V torek bo sončno in večinoma suho.

RAZMERE V GORAH

Nevarnost snežnih plazov je povsod MAJHNA, 1. stopnje. V primeru sončnega vremena se čez dan zaradi dnevnega segrevanja poveča. Snežna odeja je večinoma dobro povezana in stabilna. Nekaj več previdnosti je potrebno v visokogorju, kjer se snežna odeja zadnjega sneženja še ni povsem predelala. Pod večjo obremenitvijo lahko sprožite kakšen manjši kložast snežni plaz. Na strmih s soncem obsijanih pobočjih pa so možni manjši snežni plazovi mokrega snega. Prav tako so v višjih predelih še zimske razmere. Ob bolj jasnih nočeh sneg pomrzne, zato je predvsem zjutraj nevarnost zdrsa.

V sredo in četrtek je bilo razmeroma toplo in predvsem v sredo tudi sončno. vrhnja plast snega se je v visokogorju še nekoliko sesedla in ozrnila, ponoči je v visokogorju tudi pomrznila. V petek ni bilo večje količine padavin, zato je novega snega do tega trenutka malo in ne vpliva na snežne in plazovne razmere. Sneg je večinoma kar dobro preobražen in uležan. V petek bo oblačno in megleno z občasnimi padavinami, predvidoma ne bo večje količine. Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 2100 m. Pihal bo vzhodni veter. V soboto bo večinoma oblačno in ponekod megleno. Še se bodo pojavljale krajevne padavine, deloma plohe. Meja sneženja bo na okoli 2200 m. Pihal bo šibak veter vzhodnih smeri. V nedeljo bo spremenljivo oblačno s krajšimi sončnimi obdobji. Pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte. Še bo prevladoval vzhodni veter. Tudi v ponedeljek bodo še posamezne popoldanske plohe ali nevihte.

Snežne razmere se ne bodo kaj dosti spreminjale. Od nedelje dalje bo sonce spet povečalo vpliv na stanje snežne odeje. Možni bodo manjši plazovi ali osipi južnega snega. Zjutraj bo v visokogorju nevarnost zdrsa.


 07.05.2022
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 1350

GRS

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.