Išči

MLA

MLA -di, -dina, -dinske akcije ... = od najmlajših, do mladih ... 

Mladina

Objavljalci

Authors

Arhiv

Franci Benedik (1937-2016)

Nismo se še sprijaznili, da nas je tako na hitro zapustil Franci Benedik, učitelj, velik ljubitelj narave, aktiven planinec, skrben pedagog ter izjemno požrtvovalen in strokovno usposobljen mentor mladim.  Dnevnik

Njegova življenjska pot in tudi prvi koraki v gorske strmine so se mu zgodili v rojstni vasi v Strmici v Selški dolini. V letu 1961, ko je njegova družina prišla v Kranj, je začel z velikimi hotenji zahajati v gore, da bi jih podoživljal in se oziral na gorske vršace z željo, de bi jih kar najpopolneje spoznal. Že v rani mladosti mu je uspelo povzpeti se na vse vrhove »Slovenske planinske poti – transverzale«.
Hotel je postati in postal je planinsko kompleten in izobražen planinec.

Po končanem študiju zgodovine in zemljepisa se je v leta 1968 zaposli na OŠ Simon Jenko v Kranju in ostal v tej ustanovi do upokojitve leta 2004. V letu 1968 se je aktivno vključil v delo Mladinskega odseka pri PD Kranj in postal koordinator mladih planincev po osnovnih šolah takratne Občine Kranj. Z učitelji mentorji so zbrali v letu več kot 600 članski kolektiv mladih planincev, ki je bil takrat najmočnejši steber kranjskega planinstva. Leta 1973 je bil izvoljen za načelnika Mladinskega odseka PD Kranja, katerega je vodil štiri desetletja.
V letu 1974 je MO PD Kranj organiziral v Sloveniji prvi mladinski planinski kviz »Mladina in gore«. Dogodek je bil vse slovensko odmeven in je zaradi aktualnosti in pomembnosti postal vse slovenska planinska tradicionalna prireditev pod pokroviteljstvom PZS in strokovnim sodelovanjem Mladinske komisije PZS.

Francijeva zasluga, vztrajnost, volja in pomembnost je bila, da je bila vsako leto organizirana planinska šola za mlade iz vseh področij OŠ občine. Mlade so tudi seznanjali s tehniko plezanja. Redno so se organizirala planinska predavanja po OŠ pa tudi SŠ. Ne malo je bilo organiziranih tudi letnih planinskih taborov. In enako je Benedik imel in izvajal skrb za izvajanje strokovno načrtovanje planinskih pohodov, tur, izletov. Enako skrb, kot za mlade planince pa je Franci skrbno izvajal aktivno koordinacijo in planinska sodelovanja z učitelji po OŠ; to je program za vse stranska izvajanja planinskega usposabljanja. Delovali so tudi v vrtcih, s predšolsko mladino.
Od gora, mladih planincev, stanovskih gorskih tovarišev, učiteljic, učiteljev, vzgojiteljev, članov organov društva se je Franci sicer poslovil, ostal pa je kot »ogledalo«, vedno dobre volje, vedno je znal pomagati človeku v stiski, bil vzor poštenja in tudi osebnost, ki je v največji meri skrbel za kar najboljši odnos, počutje in dobro voljo med planinci, ljudmi. Ljubezen do gora je ostala v njem vse življenje.

V obdobju, ko je bil član UO PD je bil obenem tudi član številnih delovnih komisij in odborov, dva mandata pa je bil tudi podpredsednik PD Kranj. Za tako predano delo vzgoji in oblikovanju mladih planincev v odnosu do spoštovanja gorske narave, prizadevanja, da bi v planinskih šolah mladi dojeli kar največ znanja in praktikuma za varno gibanje v gorskem svetu, kot tudi, da bi postali in ostali slovenskemu planinstvu zavedno, trdno pripadni planinci, je Franci Benedik prejel vsa najvišja odličja PZS, PD Kranj (bil je tudi častni član), Občine pa tudi »svečano listino za življenjsko delo« PZS, katero je z največjim veseljem prejel, ko je bil že v pokoju.

Francija se bomo spominjali, z vso spoštljivostjo in zahvalo, da je tako prizadevno, strokovno skozi štiri desetletja skrbel za zdravo in napredno oblikovanje na tisoče mladih planincev.

Franc Ekar 

 


Dnevnik, 22.08.2016

Kategorije:
Novosti MLA SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 1379

MLA