Išči

Oznaka

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 28.06.2022

AN - 28.06.2022

Dolomiti

Blaž Germek in Jošt Hren (Črnuški AO) sta pretekli teden tri dni plezala v Dolomitih. 23. junija sta za ogrevanje preplezala smer Spigolo Soraru (V+/IV-V, 400 m) v Pala del Belia v Moiazzi. Drugi dan sta prav tako v Moiazzi preplezala smer Constantini z izstopno varianto De Nardin (VI+/V-VI, 350 m). Gre za strmo in dokaj čisto smer, zato mora na pasu viseti vsa varovalna oprema. Prav pridejo tudi neskončne zanke. V soboto, 25. junija, sta preplezala še smer Benvegnu-Contini (VII/V-VI, 400 m), ki poteka po jugozahodnem razu vrha Torre di Caleda. Tudi ta sicer priročna klasika v bližini prelaza Duran je skromno opremljena s klini.  

Jesenska smer

V naših stenah je bilo veliko vzponov, znanih redkih ponovitev pa malo. Ena je bila opravljena v jugovzhodni steni Malega Rateškega Mangarta. Leon Ramšak in Maja Dobrotinšek (AO Grmada Celje) sta ponovila Jesensko smer (VI-/IV-V, 150 m). Smer je prvi preplezal Slavko Svetičič, ki je smer vrisal na fotografijo. Maja in Leon sta ponovila vrisano linijo in tako verjetno opravila prvo ponovitev originalne smeri. Varovanje sta pogosto lahko urejala s premičnimi varovali. V drugem raztežaju je prisotnih pet svedrovcev iz sosednje navrtane smeri. 

Visoke Tatre

Miha Furlan (AO Kranj) je s soplezalko Katjo obiskal Visoke Tatre. Najprej sta se odpravila v steno Anjelský hang v Mlynicki dolini. Gre za slovaško trad plezališče. Sidrišča so navrtana, za vmesno varovanje pa mora plezalec poskrbeti sam. Razpoke so bile plitve, horizontalne in neugodnih oblik za postavljanje metuljev, zato sta se večinoma varovala z zatiči in Tricami. Naslednji cilj je bil Mali Ošparac v Zlomiskovi dolini. Tam sta preplezala Komarnicki kamin (III). Kamina je za dva raztežaja, z njim se glavna smer zaključi. Miha in Katja sta po dobri skali nadaljevala do vrha Malega Ošparaca in nato prečila vse tri vrhove Ošparaca. Tretji cilj je bila smer Chmielowski (III) v Volia Veži. Do pod stene sta dostopala pol tretjo uro. Smer poteka po razu in kakovostnem granitu. Naslednji cilj je bil vzpon po Stari cesti (III) na Jastrebjo vežo. V primerjavi s prejšjimi vzponi ta ni bil tako zanimiv. Smer je bila manj izpostavljena in bolj krušljiva. Po povratku pod steno sta preplezala še nezahtevni Južni greben (III/II) na Kozio Kopko, Več ...>

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic 
in izpis objav:
alpinizmu 
odpravah (VTG)
s prvenstvenimi

 

Značke:
ALP GL4 AN

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.