Išči

Oznaka

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten - 22.01.2024

Bilten - 22.01.2024

Posredovanja gorskih reševalcev

Ob 10.47 se je na lokalni cesti Zatolmin–Planina Polog, občina Tolmin, sprožil zemeljski plaz, ki je s seboj v strmo, z gozdom poraščeno območje, odnesel dve osebi. Gasilci PGD Tolmin in gorski reševalci GRS Tolmin so zavarovali kraj dogodka in pričeli z iskanjem zasutih oseb. Aktivirani sta bili tudi Državna enota za iskanje zasutih v ruševinah MERP pri KZS in ZRPS Severnoprimorske regije, a njihovo posredovanje ni bilo potrebno, saj so eno zasuto osebo našli preminulo. Drugo, poškodovano, pa so oskrbeli reševalci NMP Tolmin. Obiskovalcem, ki so zaradi plazu ostali ujeti v dolini, so nudili pomoč gorski reševalci. Cesta bo do nadaljnjega zaprta. O dogodku so bile obveščene pristojne službe.


Vremenska napoved

Napoved za Slovenijo

Danes bo sprva pretežno jasno in po nižinah marsikje megleno. Popoldne se bo od zahoda postopno pooblačilo, ponekod bo zapihal jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od -1 do 5, na Goriškem in ob morju okoli 8 °C.

Ponoči bodo prehodno možne rahle padavine. Ob tem lahko ponekod za kratek čas pride do pojava poledice. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do 0, ob morju okoli 3 °C.

Jutri bo deloma sončno z občasno povečano oblačnostjo. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 8, na Primorskem okoli 12 °C.

Napoved za GORSKI SVET

Danes bo sprva pretežno jasno, a se bo od severozahoda hitro oblačilo. Oblaki bodo nad najvišjimi vrhovi. Pihal bo jugozahodnik, ki se bo čez dan še krepil. Topleje bo. Temperatura na 1500 m bo popoldne od 2 do 5, na 2500 m pa okoli 3 °C.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo sprva pretežno jasno z meglo po nižinah. Čez dan se bo od severozahoda pooblačilo. Zvečer in ponoči so prehodno možne rahle padavine.

Jutri bo sprva še precej oblačno, čez dan se bo postopno jasnilo.

Obeti

V sredo bo zmerno do pretežno oblačno, zjutraj bo po nižinah nekaj megle. Čez dan bo zapihal jugozahodni veter.

V noči na četrtek je možna kakšna kaplja dežja, v četrtek čez dan pa se bo povsod razjasnilo.

Opozorila

Dodatnega opozorila ni.

Nevarnost snežnih plazov

Plazovni bilten

Datum objave: pon., 22. 01. 2024 16:15. Naslednja objava: čet., 25. 01. 2024.

Opis stanja in napoved (pon., 22. 01. 2024 16:15)

Podatki o snežni odeji

2000 m >170-200 cm, 1000 m >5-15 cm - J. in z. Julijci

2000 m >130-190 cm, 1000 m >10-30 cm - Osr. Julijci

2000 m >110-160 cm, 1000 m do 35 cm - Kam.-Sav. Alpe

20-40 cm - ostala območja

Splošna stopnja nevarnosti - pon., 22. 01. 2024 16:15

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - Zmerna.

Problemi: napihan sneg, moker sneg

Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja

Nevarnost snežnih plazov je ZMERNA, 2. stopnje. Sneg se sprijema, seseda. Pod 2000 m se je na izrazitih prisojah sneg čez dan že ojužil in nato ponoči pomrznil, nastala je osrenica, ki še ne drži teže smučarja in pešca. V visokogorju je sneg ostal suh, na površini je ponekod zbit zaradi vetra. Danes je zapihal okrepljen zahodnik, vetrovno bo do konca tedna. V gorah bo ostalo precej toplo za ta čas. Sneg se bo na prisojah ojužil, posebej v hribovjih in sredogorju se lahko predvsem na strmih travnatih pobočjih prožijo plazovi mokrega snega.

Snežne razmere

V soboto je bilo mrzlo in vetrovno, ob nastalo je nekaj manjših snežnih zametov v bližini grebenov. V nedeljo se je ogrelo, na prisojah pod 2000 m je nastala osrenica. Sneg se sprijema in se ob tem seseda. Rahel nesprijet sneg je ostal predvsem v visokogorju, v senčnih legah in v zavetju gozdov. Snežna odeja se je nekoliko stabilizirala.

Predviden razvoj vremena

V noči na torek nas bo dosegla oslabljena hladna fronta. Nekoliko se bo ohladilo, zapihal bo okrepljen severozahodnik. V torek čez dan bo sončno, zvečer pa se bo spet pooblačilo. V sredo bo precej oblačno in vetrovno, popoldne pa se bo razjasnilo in se spet ogrelo - še topleje bo kot danes.

Tendenca snežnih razmer

Snežna odeja se bo še naprej stabilizirala razen na prisojah, kjer bo predvsem v sredo popoldne bolj labilna. Tam se lahko predvsem na strmih travnatih pobočjih sproži plaz mokrega snega. V visokogorju še naprej glavno grožnjo predstavljajo območja napihanega snega predvsem v bližini grebenov. Ob večji obremenitvi se tam lahko sproži kložast plaz.

Kategorije:
Napovedi GRS Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.