Išči

POH

POH... opis

Pohodništvo

Objavljalci

Authors

Arhiv

Planine in ljudje - 06.03.1974

Za planinsko bralno značko

Planine in ljudje - 06.03.1974

Na razpis kulturno-literarne komisije PZS so prispevke za planinsko bralno značko že poslali učenci treh slovenskih šol: Prevalje, Most na Soči, Ilirska Bistrica ter posamezniki iz Maribora, Murske Sobote in Velenja. Pestrost v izbiri naslovov kaže na različno starost sodelujočih. Kvalitetno so zapisi o prebranih delih na ravni šolskih obnov, le razmišljanje Metke Mlenarič o Steni, Kugyju in dr. Avčinu, presega te okvire.

KLK PZS ponovno razpisuje natečaj za bralno značko. Udeleženci lahko poljubno izbirajo med slovenskim planinskim čtivom, odločajo pa se lahko tudi za različne načine obdelave dela, primerjava lastnih doživetij z opisanimi, izstopajoče lastnosti oseb, njih vrednote itd. Starost ni omejena. Prispevke je potrebno poslati na naslov: Planinska zveza Slovenije (KLK), Dvoržakova 9 61000 Ljubljana, do 1. decembra letos. Značke pa bodo udeleženci prejeli praviloma ob primerni priliki na šoli ali PD.

Meddruštvena odbora

V petek je bil na Goropekah sestanek gorenjskega meddruštvenega odbora, ki so se ga udeležili številni predstavniki. Na sestanku so se posebej o svojem delu po- govorili tudi markacisti, predvsem o nalogah, ki jih čakajo v zvezi s sprostitvami v obmejnem pasu. V soboto pa so imeli podoben sestanek predstavniki ljubljanskih PD, in sicer na Mengeški koči. Tudi tu je bil pomemben dogovor markacistov, posebno o poteh, ki za sedaj nimajo skrbnikov.

Izleta

Planinsko društvo PTT Ljubljana vabi v nedeljo na izlet LJUBELJ ZELENICA ki ga bo vodil Stanko Dolenc. Odhod s posebnim avtobusom ob 7. uri.

PD Ljubljana-matica vabi v nedeljo na izlet GOLI VRH-SMRECJE-TRIJE KRALJI-GOROPEKE, ki ga bo vodil Gustl Kosta. Zbirališče ob 7.15 pred društveno pisarno, vožnjo plača vsak sam, prijavnina pa je 3 din.

Predavanji

Danes zvečer ob 20. uri bo v predavalnici fakultete za elektrotehniko na Tržaški cesti št. 25 predaval Ante Mahkota o svojih doživetjih na Japonskem. Zimski vzpon na Fudžijamo, pogled nazaj v Pamir, tradicionalna Japonska, 200 izbranih diapozitivov, naslov predavanja pa je Vihar na sveti gori.

Jutri zvečer ob 19. uri pa bo dvorani PTT podjetja na Cigaletovi 15/XI predaval Jože Dobnik, in sicer pod naslovom »Leto dni s planinci PTT«.

Odmevi z gora

V petek ob 17.40 bo na drugem programu radia oddaja Iz zakladnice slovenske planinske glasbe, XVII. del, ki jo je pripravil Edi Majaron.

Planinski večer

V ponedeljek, 11. t. m. bodo imeli v Ilirski Bistrici že 31. planinski večer. Ob 18.30 bodo v domu JLA bistriški planinci prisluhnili Alešu Kunaverju in njegovim spominom na Makalu ter IV. jugoslovansko odpravo v Himalajo Pred tem bo Kunaver predaval tudi vojakom, ki v Bistrici služijo kadrovski rok.

Marec plazov

Le redki, so verjeli, da bomo letos vsaj v gorah se doživeli pravo zimo. In tudi če ne bi pred dnevi pričelo snežiti, bi se morali zavedati, da je prav marec eden najnevarnejših obdobij Za plazove! Prva registrirana lavinska nesreča pri nas je bila 3. marca 1852, 29. marca 1909 je snežni plaz razdejal postojanke v Vratih, 28. marca 1937 je plaz pod Storžičem pokopal devet mladih tržiških smučarjev itd.

Najvišji vrhovi republik

Za najvišji vrh Jugoslavije (in Slovenije) vedo pri nas vsi, tudi neplaninci, manj pa jih je, ki vedo kateri so najvišji vrhovi drugih republik in pokrajin. V Makedoniji je najvišji Golemi Korab (2764 m), v pokrajini Kosovo je Džerovica (Prokletije, 2656 m), v Črni gori Maja Rosit (Bjelič, 2525 m), v Bosni in Hercegovini Maglić (2386 m), v ožji Srbiji Midzor (Stara planina, 2169 m), na Hrvaškem Dinara (1831 m), v Vojvodini pa Vršačka čuka (641 m). Podatki so iz planinsko-turističnega vodnika Planine Hrvatske (dr. Željko Poljak), ki ga je pred kratkim izdala Planinska zveza Hrvatske.

Planinske šole

V Sloveniji je že veliko planinskih šol, ki jih v glavnem organizirajo posamezna planinska društva, oziroma njihovi mladinski odseki. Nekaj pa jih pripravijo tudi skupinsko. V Tržiču uspešno deluje PS, ki sta jo skupaj pri pravili PD Tržič in PD Križe. v Mariboru imajo na skupni šol! okoli 100 udeležencev, v Ptuju pa so jo morali zaradi velikega zanimanja celo omejiti. Iz vsake planinske skupine se je udeležuje po pet članov, ki bodo znanje nato prenesli na druge.

Vložki za izkaznice

Planinska založba PZS bo za planinske izkaznice v kratkem natisnila nove vložke o prvi pomoči ter o sprostitvah v obmejnem pasu (po UL SFRJ z dne 3. januarja 1974). Vložki bodo vsebovali najnovejše podatke in na potke in bodo članom planinske organizacije prav gotovo koristili.

Turni smuk Vogel - Rodica

Podkomisija za turno smučanje prireja v nedeljo turni smuk VOGEL RODICA. Prevoz do spodnje postaje žičnice je individualen, od tam dalje pa bodo udeležence vodili gorski vodniki. Prijavnina (in stroški organizacije) 10 din, zbor pa ob 8. uri.

Marljivo PD Medvode 

Značilnost občnega zbora Medvode je bila številna udeležba članstva. Uvodoma je o delu društva govoril predsednik Roman Robas.

Mladinska komisija in komisija za izlete sta pripravili več izletov za člane in delovne organizacije, ki so bili dobro obiskani. Komisija za varstvo narave je imela več očiščevalnih akcij Tamarju in okolici Medvod, uredili pa so tudi kartoteko poti na medvoškem področju. Med največje dogodke v preteklem letu sodi vsekakor organizacija III. tabora planincev ob Slavkovem domu na Golem Brdu, ki je odlično uspel.

Člani alpinističnega odseka so opravili nad 200 vzponov različnih težavnostnih stopenj ter so med najaktivnejšimi državi.

Delo, 6. marec 1974, arhiv G-L

Značke:
GL4 Delo

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 4501

POH

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.