Išči

POH

POH... opis

Pohodništvo

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 09.01.14

ŠZL - Žiga Černe: Novo leto, novi pohodi ... rekreacija za vse.

Trstenjakov pohod
Nekoč smo že zapisali, da rekreacija še zdaleč ni (le) tekma samega s seboj ali primerjanje z ostalimi, kot si to mnogi žal zmotno razlagajo. Je predvsem doživetje in sprostitev, kar pa je mogoče na skoraj nešteto načinov. Zato je tesno povezana tudi s turizmom, kulturo in še z drugimi dejavnostmi in zanimanjem. Na splet vsega po malem – ja, tudi nekaj znoja boste pretočili – vas vabimo tudi ta konec tedna. Prva bo Trstenjakova pot, ki nosi ime po profesorju, teologu, psihologu, filozofu in akademiku dr. Antonu Trstenjaku in vodi po vinorodni okolici Gornje Radgone. Na lahek družinski pohod, s čudovitim razgledom tudi na Panonsko nižino, boste odšli to soboto ob 9.15 izpred cerkve sv. Petra v Gornji Radgoni ali ob 10.30 izpred šole v Negovi. Cilj vseh bo med 13. in 14. uro v Rodmošcih. Poskrbljeno bo za malico na poti ter na cilju. Informacije: 051 266 077, www.pdradgona.si.

Po Otmarjevi poti
Po Primorskem vas bodo to soboto vodili po krožni planinsko–romarski poti od Podrage do Štjaka in nazaj, ki se imenuje po domačinu, planincu (plezalna Gradiška tura je bila njegova ideja), prevajalcu (prevedel je tudi Sveto pismo), pedagogu, župniku in obnovitelju Otmarju Črnilogarju. Enajsturna oziroma petindvajset kilometrov dolga pot se bo ob 6. uri začela pri cerkvi sv. Urbana na polju pod vasjo Podraga, na poti po manj znanem svetu med zgornjo Vipavsko dolino in Krasom pa boste obiskali kar deset cerkva. Informacije: 031 440 467, www.planinsko-drustvo-vipava.si.

V Dražgoše
Nekaj tisoč pohodnikov bo to soboto in nedeljo hodilo po poteh, ki vodijo na južno pobočje Jelovice. Razlog je seveda spomin na Dražgoško bitko in v Dražgoše se boste lahko odpravili že v soboto pozno zvečer: ob 22. uri se boste odpravili s Koširjeve kmetije na Pasji ravni, drugi nočni pohod, ki bo vodil čez Ratitovec, pa se bo začel opolnoči v Železnikih. Obe poti bosta dolgi in zahtevni, primerni le za najbolj vzdržljive. V nedeljo se bodo pohodi v Dražgoše kar vrstili iz Bistrice pri Tržiču, Kranja, Škofje Loke, Podblice, Soteske…, na voljo pa bo celo kolesarski izlet iz Kranja. Informacije: www.pd-skofjaloka.com, www.pd-zelezniki.com, www.planinskodrustvo-iskra-kranj.si, www.zzb-nob.si.

Janezov pohod
Jugovzhod Goričkega boste spoznali na nedeljskem pohodnem izletu iz Dobrovnika v Bratonce. Tudi tu naziv pohoda ni izbrano naključno, za razliko od preteklih dveh pa je povezano s preprostim Janezom, to je Janezom Špilakom, ki živi v Dobrovniku, doma pa je iz Bratoncev. Gre za tradicionalen pohod, ki poteka izmenično iz Bratoncev v Dobrovnik in obratno. Tokrat je na vrsti Dobrovnik, z začetkom ob 9. uri izpred kulturnega doma in s trinajstimi kilometri po lahki in ravninske poti po naravi prekmurske ravnice ter skozi vasi Dobrovnik, Renkovci, Gančani, Lipovci in Bratonci. Seveda pa ne bo manjkalo domače malice in drugih dobrot. Prijavnina bo šest evrov. Informacije: 041 349 927, www.dobrovnik.si.

Pohod v Marijo Reko
Zgodba o nastanku imena kraja Marija Reka, ki leži na južnem delu hribovitega območja Spodnje Savinjske doline in meji na Zasavsko hribovje, je zanimiva in povezana s grofi Celjskimi. Eden izmed njih naj bi nekoč med lovom na tem ozemlju zašel in v stiski klical k Bogu, molil in prosil Marijo, da bi mu pokazala pot iz gozda. Kar se je tudi zgodilo in v zahvalo in čast Mariji je na tem mestu postavil cerkvico. Območje dveh rek, imenovanih Mala in Velika reka pa se od takrat imenuje Marija Reka. Kakor koli že, boste v nedeljo imeli priložnost da kraj obiščete na nevodenem pohodu, ki se bo začel ob 8. uri (ali kasneje) iz Prebolda, Tabora, Grajske vasi, za slabše pripravljene iz Marije Reke, cilj pa bo v Domu pod Reško planino. Poti so od povsod lahke in označene, na vsaki pa je za dve uri vzpona. Prijavnine ne bo. Informacije: 070 550 314, www.pd-prebold.si.

Vstop v skrivnosti podzemlja
Za nekaj jamarskega adrenalina pa bodo poskrbeli v Gornjem Igu, naselju v Krimsko-Mokrškem hribovju. Tik nad vasjo je vzpetina Črtež, pod katero sta kapniški kraški jami Velika in Mala Pasica in vanju se boste lahko spustili v torek, 14. januarja. Dobili se ob 16.30 na začetku vasi pri spomeniku, za vstop v jamo pa imejte oblačila, ki jih ni škoda umazati ali celo raztrgati, zaščitne rokavice, kolenčnike in čelno svetilko. Temperatura v jami je 9 do 10 stopinj Celzija. Predprijave so obvezne, saj je število pohodnikov omejeno. Informacije: 05 901 33 33, iskaadventure.si.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 4507

POH

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.