Išči

POH

POH... opis

Pohodništvo

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 15.05.14

ŠZL - Žiga Černe: Ponudba izredno poučnih aktivnosti ta konec tedna ...

Pohod po Ljubljanskem barju
Najjužnejšemu delu Ljubljanske kotline, ki ga je nekoč prekrivalo jezero, je bojda ime dal pisatelj Fran Levstik, prej (in ponekod še danes) pa so mu rekli morost ali močvirje. Peš ga boste to soboto lahko v enem delu spoznali na pohodu, ki ga boste začeli do 9. ure s parkirišča v Notranjih Goricah (tja se lahko pripeljete tudi z avtobusom, ki bo ob 8. uri odpeljal s sejmišča ob Peruzzijevi cesti v Ljubljani). Čaka vas za okoli petnajst kilometrov ogledov, kar pomeni, da boste za obhod podpeškega rimskega kamnoloma, razgledne Svete Ane, planino Planinca s cerkvico sv. Tomaža in Podpeškega jezera potrebovali pet ur. Prijavnina bo po štiri za otroke in dvanajst evrov za ostale. Za vrnitev bo poskrbljeno. Informacije: 031 322 251, www.td-barje.si, www.ljubljanskobarje.si.

Po Planinskem polju
Z Ljubljanskim barjem je povezana tudi voda, ki se zgoraj in spodaj pretaka po Planinskem polju. V soboto, 17. maja ga boste prečesali v štirih urah, s startom na dvorišču podružnične šole Laze ob 9. uri. Zaradi posledic letošnjega žleda in poplavljenega polja bo smer prilagojena razmeram, saj je še mnogo poti neprehodnih. Nabrano prijavnino in prostovoljne prispevke bodo namenili družini, ki je v zadnjih poplavah utrpela največ škode. Informacije: 041 376 278, www.logatec.si.

Turni kolesarski dan v osrčju Karavank
Z močvirij pa med gamse. In to tiste na dveh kolesih, ki si boste to soboto privoščili razgledovanje po žirovniških vaseh in zaselkih, dolinah in planinah. Zborno mesto bo pri Zavrh baru v dolini Završnice do 8.30, odpeljali pa se boste na eno izmed dveh tras: lažja bo dolga petindvajset kilometrov, vzpona bo za sedemsto metrov, vodila pa bo po Cesarski cesti v Begunje in dolino Drage in čez Planinco nazaj; druga bo dolga trideset kilometrov, imela bo za tisočsto metrov vzpona, peljali pa se boste čez Sveti Peter, dol po smučišču Krpin, v Drago in čez Planinco nazaj. Prijavnina bo 9,90 evra. Informacije: 040 221 929, www.zirovnica.eu.

Spoznajte Oglarsko deželo
Izpod Valvasorjevega planinskega doma pod Stolom, baronu Janezu Vajkardu sledimo v osrednji del Slovenije, kjer se boste na tretjo majsko soboto lahko seznanili z že skoraj izginulo staro obrtjo, ki še ohranjanja prvinski stik človeka z gozdom. Za ogled kuhanja oglja se zglasite pri lovskem domu na Dolah pri Litiji med 7. in 9. uro. Sami ali z vodičem se boste odpravili na sprehod po označeni Oglarski poti, ki vodi tudi mimo Valvasorjevega lovskega dvorca v Zavrhu in videli pripravo kope na tradicionalni način, kot jo boste težko našli še kje drugje. Pot je dolga dvanajst in po kilometrov, za hojo boste potrebovali približno štiri ure, pot in dejavnosti pa je primerna tudi za družine. Domačini bodo ob poti poskrbeli tudi za domače dobrote, otroci pa bodo lahko risali z ogljem. Informacije: 031 362 542, www.dole.si.

Potep po Emoni
Verjetno ste v poplavi prispevkov o letošnji dvatisočletnici Emone že slišali ali brali, da so leta 14 našega štetja, na jugozahodu današnje Ljubljane, postavili rimsko naselbino Iulia Aemona. Za sprehod po delu njenih odkritih ostankov, si čas vzemite na mednarodni muzejski dan, ki bo to nedeljo. Pripravljajo družinski raziskovalni popoldanski pohod po rimski cesti, obisk rimskega zidu in antičnega foruma ter lapidarija Narodnega muzeja Slovenije. Na vsaki izmed točk vas bo čakala posebna naloga, z rešitvijo pa si boste prislužili nalepko, z vsemi pa morda še nagrado. Izhodišče bo v Mestnem muzeju Ljubljana. Izberete lahko poljubno uro od 15. do 18.00, saj je predvideno trajanje pohoda uro in pol minut. Obvezna je predprijava. Informacije: 01 241 25 06, www.mgml.si.

Novi vodniki po pešpoteh
Znana avtorja pohodniških vodnikov Franci Novak in Urban Golob sta združila moči in v knjigi Po sončnih obronkih Slovenije, v sliki in besedi predstavila kar šestdeset privlačnih pohodniških poti. Te potekajo po slikovitih panoramskih ali drugače razgibanih poteh alpske in dinarske Slovenije ter po s soncem obsijanih primorskih in panonskih pokrajinah. Avtorja opisujeta posamezne naravne in kulturne znamenitosti ter druge zanimivosti, ki razkrivajo srce in dušo različnih kulturnih pokrajin in njenih ljudi. Lahke do srednje zahtevne pohodniške poti potekajo predvsem po gričevju in sredogorju, zato so primerne za najširšo skupino pohodnikov, tudi za družine z majhnimi otroki.
Avtor drugih dveh knjig je Helmut Lang, na avstrijskem Koroškem živeči poznavalec slovenskih gora, spisal pa je vodnika poti po Karavankah in Kamniško-Savinskih Alpah. Prvi prinaša triinpetdeset planinskih tur, ki pa niso – vsaj kar zadeva poti do planinskih koč ali domov – posebno zahtevne, zato se lahko nanje odpravijo družine z otroki ali starejši planinci. Ljubke doline, globoko zarezane soteske, potoki s kristalno čisto vodo, dih jemajoče skalne stene, grebeni nad prostranimi gozdovi in s cvetjem posuti travniki – vse to leži na območju, do katerega ne vodijo ceste, a je vendar lahko dostopno.
Tudi vodnik po Julijskih Alpah ponuja triinpetdeset izletov po najlepših vrhovih pri nas: Blegoš, Črna prst, Viševnik, Krn…, pa tudi po znanih in lahko pristopnih vrhovih ob meji z Italijo. Na turah spoznavate čudovito gorsko pokrajino in uživate ob pogledu na ostre grebene, strme stene, prostrana škrapljišča. Sprehodite se po velikih vrtačah, prostranih dolinah in si odpočijte ob privlačnih jezerih, turkiznih potokih in bistrih rekah. Več o vseh treh vodnikih preberite in poglejte na www.mladinska.com.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 4508

POH

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.