Išči

POH

POH... opis

Pohodništvo

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 18.06.15

ŠZL - Žiga Černe: Nekaj rekreacije v teh najdaljših dneh ...

Po poti Slakove in Pavčkove mladosti
Dvanajst lahkih kilometrov oziroma tri ure zanimive hoje, z ravno prav kulture, tudi jedače in pijače ter druženja. To je na kratko opis poti po osrčju Dolenjske, kjer sta mladost preživljala dva velika moža, Tone Pavček in Lojze Slak. Prehodite jo to soboto, začetek izpred kulturnega doma v Mirni Peči pa bo ob 8. uri. Za začetek boste obiskali rojstno hišo »letečega Kranjca«, motociklista Ludvika Stariča, naprej pa boste hodili skozi Mali Kal, kraj mladosti Lojzeta Slaka, Šentjurij, rojstni kraj Toneta Pavčka, zaključek pa bo v Mirni Peči s festivalom vin ob 15. uri. Informacije: 041 754 024, turizem-mirnapec.com.

S kolesom čez Komenski Kras
Sobotno popoldne si prihranite za kolesarsko turno spoznavanje kraških vasi s slikovitimi prastarimi kolovozi v okolici in prostranimi razgledi. Kolo boste zajahali ob 16. uri v Komnu, izpred Zadružnega doma, tam pa boste, po dveh do treh urah, pot tudi zaključili. Zapeljali se boste dvajset ali trideset kilometrov naokoli, po pretežno makadamskih in gozdnih poteh, med drugim pa boste vozili tudi po trasi nekdanje avstroogrske vojaške železnice. Vmesni postanek za pijačo in malico bo v Kobjeglavi. Informacije: 05 731 04 61, www.komen.si.

Pohod na Korado
Valovita Goriška Brda se na severu dvignejo na 812 metrov nad morjem visoko Korado, ki je priljubljena izletniška točka in ponuja veličasten razgled. Nekdaj so imeli Brici tam svoje planine, a le za košnjo in nikoli za pašo. Še danes lahko občudujete številne travniške rastline, ki jih drugod v Brdih skorajda ni več. Ob vzponu lahko opazujete tudi številne sledi prve svetovne vojne. Korada bo cilj pohoda, ki ga boste v nedeljo, 21. junija začeli in končali v Plavah na Ladišču. Start bo ob 14. uri, pot označena in lahka, za vzpon pa boste potrebovali okrog dve uri. V dolino se boste vrnili pozno popoldne in si dan podaljšali s kresom ter glasbo za ples. Informacije: 041 603 363, td-korada.si.

Pohodniški festival Kamniško-Savinjske Alpe
Delček skrivnosti mogočnih vrhov, privlačnih dolin, igrivih potokov in prijaznih ljudi spoznajte na festivalu pohodništva na območju, ki je dobilo ime po mestu Kamnik in reki Savinji. Med 23. in 28. junijem pripravljajo enainpetdeset dogodkov, med katerimi bo največ vodenih planinskih in pohodniških tur z izhodišči v Tuhinjski, Zgornji Savinjski in Logarski dolini, na Jezerskem, v Kamniški Bistrici, Preddvoru, Veliki planini. Manjkalo ne bo niti animacijskih aktivnosti, tečajev, predavanj in programa za otroke in družine. Informacije: 03 838 90 04, www.logarska-dolina.si.

Pohod v kresno noč
Še enkrat se vračamo na Komenski Kras, tokrat peš. Po ljudskem koledarju je najkrajša noč v letu med 23. in 24 junijem in takrat marsikje v čast soncu zagorijo kresovi. Na predvečer državnega praznika ga bodo prižgali tudi v Kobjeglavi, še prej pa peš opravite nekaj kilometrov za telo in dušo. Začetek bo ob sedmih zvečer izpred dvorane, odpravili pa se boste na približno dve uri in pol nezahteven pohod po krožni poti po še bujno zelenih in dišečih kraških travnikih, pašnikih in gozdičkih. Za trenutek si boste lahko oddahnili ob kakšnem kalu, pastirski hiški ali pa samo ob lepem kamnitem zidu in se okrepčali s kozarčkom kraškega terana ali kraške vode. Pot boste že v mraku, okrog 22. ure, zaključili na izhodišču, kjer boste pomagali prižgati kres in se ob sadju, pecivu, siru in teranu družili še pozno v noč. Informacije: 040 277 337, www.komen.si.

Pohod po Svarunovi poti
Na jugovzhodnem robu Ljubljanskega barja in v Želimeljski dolini je kar nekaj znamenitosti, ki jih velja obiskati in med njimi je tudi pohodna pot, ki vodi po krajih, ki jih je Fran Saleški Finžgar vključil v svoj zgodovinski roman Pod svobodnim soncem. Pohod po njej se bo na praznični 25. junij začel ob pol sedmih (samostojno) in ob sedmih zjutraj (vodeno) pri Ruskovem kozolcu v središču Škofljice. Pot je dolga triindvajset kilometrov, na njej pa se boste na osmih postajah seznanili tudi s kulturno, zgodovinsko in naravno dediščino teh krajev, manjkala pa ne bodo niti okrepčila in malica na cilju. Informacije: 041 611 009, www.skofljica.si.

Pohod po poteh roparskih vitezov
Po nekaterih virih naj bi na Jeterbenku, vrhu v Polhograjskem hribovju nad Medvodami, že pred 11. stoletjem stal grad, na katerem so gospodarili vitezi Hertenbergi. Tam mimo so vodile pomembne trgovske poti, Hertenbergi pa so bili znani po ropanju in napadih na trgovske karavane, ki so potovale mimo. Iz Medvod proti Katarini vodi enajstkilometrska pot, ki je posvečena vitezom in vodi po razgibanem svetu, polnemu dolin, grap, slemen in vrhov, tudi mimo poznogotske cerkve sv. Marjete v Žlebeh, cerkve sv. Jakoba na Petelincu in seveda do ostankov ruševin. Pohod boste začeli ob 8. uri izpred Osnovne šole Preska, zaključek pa bo na Branovem. Informacije: 041 602 218, www.zstmedvode.si.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 4509

POH

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.