Išči

POH

POH... opis

Pohodništvo

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 18.07.13

ŠZL - Žiga Černe:Za vsakogar nekaj

Športni konec tedna v Logarski dolini
Sredi julija si nabiranje novih moči ali sprostitev lahko privoščite tudi v vedno čudovitem Krajinskem parku Logarska dolina. To soboto in nedeljo bo tam še posebej živahno in razgibano, saj pripravljajo pester program, namenjen vsem starostnim skupinam in vsem stopnjam pripravljenosti. Rekreativci in rekreativke ter ostali zagovorniki zdravega načina življenja se boste v soboto lahko izpred Hotela Plesnik, ob 10. uri odločili za spoznavanje z nordijsko hojo in pohod po smučarsko ali pa se vzporedno odpravili na planinski pohod do slapa Rinka (ura in pol hoje) in ob njem skočili še na Okrešelj (dve uri in pol). V soboto in nedeljo bodo na svoj račun prišli tudi malo bolj tekmovalno ali pa le pustolovsko zagnani. V soboto vabijo na Dolgi in Jekleni triatlon, s startoma v Celju, kjer boste že ob 9. uri plavali ali veslali v Šmartinskem jezeru, kolesarjenjem do Logarske Doline in tam še tekaško preizkušnjo. V nedeljo pa pripravljajo še mali tekaški maraton ter krajši in otroški tek, s startom ob 11. uri pri Hotelu Plesnik ter kolesarski vzpon na Pavličevo sedlo, ki se bo začel ob 16. uri. Predprijavnina znaša šestnajst evrov. Informacije: 070 777 237, www.tricelje.com.

Pohod spominov nad Stično
Pristava nad Stično je lepa izletniška in razgledna točka, hudi kontrolna in orientacijska točka na Bajdurovi in Lavričevi poti. Tik nad vasjo stoji Partizanski dom, kjer je septembra 1990 poveljstvo Manevrske strukture Narodne zaščite sprejelo tajni obrambni načrt v primeru agresije JLA na Slovenijo, že pred desetletji pa je bilo območje zelo aktivno tudi v času Druge svetovne vojne, o čemer pričajo številna spominska obeležja. Nekaj jih boste obiskali na pohodu to soboto, ko bo odhod ob 9. uri izpred spomenika padlim v Stični. Čaka vas lažji dvourni pohod do Partizanskega doma. Prijavnine ne bo. Informacije: 041 627 594, www.e-sticna.si.

Živjenje je lepo
Na spominski pohod se v soboto vabljeni tudi na severozahod Suhe krajine. Začeli boste v vasi Sela pod hribom Šumberk, znanem po istoimenskem gradu, ki je povezan tudi z gradom Kozjek iz povesti Josipa Jurčiča Jurij Kozjak. Zbor bo v vaškem središču že ob 7. uri zjutraj, pot pa vas bo vodila do obnovljenega spominskega obeležja in urejene vaške luže Kalce na Kremenjeku, kjer bo krajše predavanje, seznanili pa vas bodo z načini orientacije na terenu. Pohod se bo nadaljeval do spomenika na Gornjem Podšumberku, kjer bo malo po poldnevu zaključek. Pohod je primeren za mlajše in starejše udeležence. Prijavnine tudi tu ne bo. Informacije: 07 304 71 13, www.trebnje.si.

Športna sobota na Golteh
Ekipa Radia Si vas sredi poletja vabi na prijetno osvežitev na visoki kraški planoti na vzhodnem obrobju Kamniško-Savinjskih Alp. Pridružite se jim 20. julija, ko bodo s programom začeli ob pol desetih s kolesarskim izletom do vulkana Smrekovec in s krajšim ali daljšim pohodom po Golteh, v popoldanskem času pa pripravljajo zanimivo druženje. Zbor bo do 9. ure pri spodnji postaji nihalke za Golte. Prijavnine ni, število udeležencev pa je omejeno, zato je predprijava preko spleta obvezna. Informacije: 02 429 92 79, radiosi.eu.

Pohod na Vurberk
Poleg festivalov narodnozabavne glasbe in pevskih zborov, je kraj z južnega dela Slovenskih goric znan vsaj še po svojem nekoč mogočnem srednjeveškem gradu, velikošmarenskem kolesarskem maratonu ter po zanimivem krožnem pohodu po Dravskem polju, ki ga pripravljajo že dvajset let. To soboto bo start ob 7.15 iz Športnega parka Starše, preko Drave vas bodo prepeljali s čolnom, od levega brega reke pa sledi le še pohod do gradu, kjer boste, poleg (pra)zgodovinskih ostalin, našli in se napajali še na energijskih točkah (pomagale naj bi pri pljučnih težavah) in se po krajši slovesnosti, do 13. ure vrnili na izhodišče. Prijavnine ne bo. Informacije: 051 327 110, www.planinskodrustvofram.si.

Bosi po rosi
Številne refleksne točke, ki jih premorejo naša stopala, lahko k sprostitvi in uravnovešenju telesa spodbudimo z masažo, lahko pa za tako delo prosimo tudi našo mati Zemljo – z neposrednim stikom bose hoje. Svoj prag bolečine ali žgečkljivosti lahko tako preizkušate na domači travi ali pa na bližnjem peščenem dovozu, lahko pa se v torek, 23. julija pridružite še drugim, ki se bodo bosi skušali povzpeti na blejsko Stražo. Zbor bo pri spodnji postaji žičnice ob 8. uri, na razglednem vrhu boste naredili nekaj razgibalnih vaj in se vrnili v dolino. Če vam ne uspe tokrat, se tam lahko pojavite še vse naslednje torke v avgustu. Udeležba je brezplačna. Informacije: 04 574 11 22, www.bled.si.

Odkrijte Triglavski narodni park
Če še ne veste kam na počitnice oziroma dopust, vam ideje za naslednja dva meseca ponujajo v našem edinem nacionalnem parku. Do konca avgusta pripravljajo vodene izlete spoznavanja, odkrivanja in doživljanja zavarovanega območja narave. V tem času se boste ob ponedeljkih dopoldne lahko odpravili na razgledno Osojnico nad Blejskim jezerom in Blejski grad, z vsakokratnim odhodom ob 9.30 pri vhodu v Casino Bled, hoje pa bo za največ štiri ure, prijavnina pa je deset evrov, za otroke pa je ni. Ob četrtkih se boste lahko nezahtevno sprehajali nad koriti Mostnice, od Hotela Jezero na Ribčevem Lazu, skozi Staro Fužino, mimo Zoisove graščine, preko znamenitega Hudičevega mostu ter proti pašni dolini Voje. Začetek bo ob 10.30, hoje pa bo za tri in pol do štiri ure. Sodelovanje bo odrasle stalo desetaka. Informacije: 040 881 125, www.tnp.si.

Živalski svet v in ob reki Soči
Spodnji del Trente boste v četrtek, 25. julija lahko raziskovali na pohodu po Soški poti, posvetili pa se boste predvsem tamkajšnjemu pernatemu in vodnemu živalskemu svetu. Zbirno mesto bo ob 9. uri pri cerkvi sv. Jožefa v vasi Soča, po poteh in mostičkih pa vas bo vodil Edvin Kravanja iz Triglavskega narodnega parka. Med potjo vas bo morda srečala kakšna dobra vila krivopetnica, ki vam bo zaupala, kaj se povodni kos in soška postrv ob srečanju v tolmunih hladne Soče pogovarjata. Hoje bo za najmanj tri ure. Prijavnine ne bo. Že zdaj pa ste vabljeni tudi na ogled Soške poti v zgodnjem delu Trente, ki jih pripravljajo avgusta. Informacije: 05 388 93 30, www.tnp.si.
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 4508

POH

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.