Išči

POH

POH... opis

Pohodništvo

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se - 24.04.14

ŠZL - Žiga Černe: Povabilo na rekreacijo ...

Puntarski pohod z Mengor v Gorico
Davnega leta 1713 se je na Tolminskem zgodil eden izmed velikih slovenskih kmečkih uporov in tedaj so se kmetje, z namenom osvoboditve že zaprtih puntarjev, odločili za odhod v Gorico. Turo lahko peš ali s kolesom ponovite na zadnjo aprilsko soboto. Za pohodnike bo začetek bo med 6. in 7. uro zjutraj na Mengorah, hribu med Mostom na Soči, Volčami in Tolminom, 43 kilometrov dolga pa pot ne bo imela večjih vzponov, a boste zanjo potrebovali vsaj deset ur. Skupini se lahko pridružite tudi na eni izmed vmesnih postojank. Odhod kolesarjev bo med osmo in deveto zjutraj z avtobusne postaje v Tolminu, v celoti asfaltirana pot pa bo dolga okoli šestdeset kilometrov. Tudi njim se lahko pridružite nekje vmes. Povratek je predviden z vlakom iz Nove Gorice. Prijavnine ni. Informacije: 041 774 044, tminskimigavci.mojforum.si.

Pohod po pešpoti E6 do Županove jame
V bližini Grosuplja, približno na polovici poti proti Turjaku, Županova jama vabi v razkošje podzemeljskega sveta, ki ga je skozi tisočletja ustvarjala kraška voda. Največjo izmed tamkajšnjih podzemnih dvoran so odkrili leta 1926, letošnjega 26. aprila pa jih boste lahko obiskali sedem. Pohod, ki se bo ob 8. uri začel na grosupeljski železniški postaji, je poseben dogodek, ki združuje prijetno pohodno pot (osem kilometrov v vsako smer) s spoznavanjem zgodovine, kulture in kraškega podzemlja. Zanimiv bo tudi obisk Tabora nad Cerovim, s protiturškim obzidjem utrjeno cerkev. Pot je lahka, primerna tudi za družine. Startnina bo za mladino osem, za odrasle pa deset evrov. Informacije: 041 407 705, www.zupanovajama.si.

Po medvedovih stopinjah
Kočevski rog pokriva največji slovenski gozd, ki ga najlažje doživite na pohodu po Roški pešpoti, ki je speljana mimo številnih naravnih zanimivosti: skozi gozdni rezervat, pragozd, mimo ostankov nekdanjih vasi... Pot je označena z odtisom medvedje šape. To soboto se po njej odpravite na vzdržljivostni pohod, ki bo imel start med 5. in 7. uro pri Turističnem kompleksu Jezero v Kočevju, cilj na istem mestu do 20. ure, vmes pa vas čaka kar 61 kilometrov pragozda. V predprijavi je prijavnina po deset evrov. Informacije: 0599 71 007, www.kocevje.info.

Po Krpanovi poti
Fran Levstik je v svoji povesti določil domači kraj Martina Krpana, to je Vrh pri Sveti Trojici na Notranjskem. Če je to na Bloški planoti, se pojdite prepričat v nedeljo, 27. aprila, ko vas bodo popeljali po 18- ali 22-kilometrski krožni poti, obe pa sta zložni in primerni za vsakogar. Odhod bo ob osmih zjutraj, od štiri do šest ur pa boste hodili mimo dvajsetih posebej označenih pojavov naravne in kulturne dediščine, tudi ostankov domačije Martina Krpana, ki je 150 let stara pajštaba (sušilnica sadja). Na cilju pri Bloškem jezeru vas bo čakala topla malica iz tradicionalne bloške kulinarike. Za pet oziroma deset evrov, bo vsak dobil vrečko Krpanove angleške soli. Informacije: 031 326 158, www.bloke.si.

Po poteh turistične osmice Sveti Štefan
Na predvečer 1. maja, ko boste pravzaprav imeli možnost peš obiskati enega izmed skoraj nešteto vrhov, na katerih bodo zakurili tradicionalne kresove, bo potekal tudi krožni pohod Srednjem Sotelskem. Gre za pohod po obronkih krajevne skupnosti Sv. Štefan, ker pa se pot zvije v obliki osmice, so jo poimenovali Turistična osmica. Začetek bo izpred gasilsko kulturnega doma Sv. Štefan ob 16. uri, na okoli tri ure trajajočem pohodu pa lahko vedno znova doživite lepote Kozjanskega in čudovitega razgleda po razgibanih gričih. Pot ni težka, na enem izmed postankov boste postreženi s toplo malico, zvečer pa sledi še kresovanje. Startnina bo šest evrov. Informacije: 041 628 686, www.vinogradnikisvetistefan.eu.

Pohod skozi Zalo
V Poljanski dolini boste še posebej dobrodošli na praznični 2. maj, kjer na Žirovskem Vrhu Sv. Urbana pripravljajo pohod po gozdovih in krajih Zale, o katerih je pisal že dr. Ivan Tavčar in tam lovil divjega petelina. Do 9. ure pridite na kmetijo pr' Bukovc, od koder boste odšli na voden pohod po krožni poti skozi gozd, preko travnikov in po panoramski cesti, si za vmes ogledali igrane prizore iz Tavčarjeve povesti in se na postankih tudi okrepčali. Pot je dolga okoli dvanajst kilometrov, kar je za tri ure hoje brez ustavljanja. Pot ni zahtevna, primerna tudi za družine. Na cilju bodo pripravili Salamiado z brezplačno pokušino salam, ob 17. uri pa še ogled utrdbe Rupnikove linije na Golem vrhu. Informacije: 031 693 731, www.tdzirovskivrh.si.

Pohod k slapu Savice
Verjetno najbolj slaven slovenski slap, ki je še prej kraški izvir in do izliva v Bohinjsko jezero potok, še ne nosi imena Sava Bohinjka, ampak Savica. Njen obisk si privoščite v petek, 2. maja, na pohodu po Bohinju. Bolj utrjeni boste ob 9. uri krenili izpred TD Bohinj na Ribčevem Lazu, tisti z malo manj kondicije pa se boste do desete zbirali pred picerijo Don Andro v Ukancu. Poti sta v vsako smer dolgi približno deset oziroma štiri kilometre. Predprijavnina je po štiri za otroke in osem evrov za odrasle, vsak pa bo dobil darilo, pijačo in domačo malico. Informacije: 04 574 60 10, www.bohinj-info.com.

Boškarinov pohod in kolesarjenje
V eni najlepših vasi slovenske Istre pa na prvi majski konec tedna pripravljajo kmečko tržnico oljčnega olja in domačih proizvodov, poleg kulinarike pa bo prireditev 3. maja ponudila tudi možnosti za rekreativno in tudi drugačno zabavo. Zahtevnejši 52-kilometrski ter lažji 28-kilometrski kolesarski izlet se bosta pri TIC-u v Padna začela med 9. in 11. uro, peš pa se boste po starih vaških poteh odpravili ob 10. uri. V vsaki izmed vasic boste okušali istrske okuse, na koncu pa dobite še istrsko malico. Prijavnina je do 30.4. po 12 oziroma 15 evrov. Informacije: 031 337 339, www.autentica.si.

Po sledeh slikarja in grafika Lojzeta Spacala
Za konec podaljšanih prvomajskih praznikov pa se v nedeljo, 4. maja, morda srečamo na Krasu, na Spacalovi domačiji v Škrbini, do 10. ure, s ciljem, da osvojimo pot do Štanjela. Pot vas bo vodila po kolovozih, med borovci in po gmajni proti Kobjeglavi, zaključek pa bo v gradu, v Spacalovi galeriji, kjer si po okoli dveh urah hoje, za »piko na i« lahko ogledate stalno zbirko slik in grafik našega znamenitega Kraševca. Na poti bo nekaj okrepčevalnic, lahko pa si boste ogledali tudi cerkev sv. Mihaela. Za povrnitev moči bodo z malico poskrbeli v restavraciji v gradu. Pot ni zahtevna. Za prevoz nazaj bo poskrbljeno. Informacije: 041 383 986, www.stanjel.e
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 4509

POH

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.