Išči

POH

POH... opis

Pohodništvo

Objavljalci

Authors

Arhiv

Razgibajmo se 25.04.13

ŠZL - Žiga Černe: Ozelenela narava vabi na pohode ...

Iz Rašice na Kurešček
Na praznično soboto, 27. aprila se boste lahko odpravili po turistični poti, ki je nastala v sodelovanju turističnih društev Kurešček in Rašca ter občin Velike Lašče in Ig. Dolga je petnajst kilometrov, je večinoma položna in jo lahko prehodite v treh urah in pol zmerne hoje. Zbirno mesto bo do pol devete dopoldne pri Domu borcev in mladine v Zapotoku, izhodišče Trubarjeva domačija na Rašci, do cilja pa boste obiskali cerkev sv. Lovrenca, razgledno točko na Velikem Osolniku, kjer so bili včasih doma šmirarji (kuhali so šmir za osi in kolesa kmečkih vozov), Marijin kamen na poti iz Zapotoka na Kurešček in seveda cerkev Marije, kraljice miru na Kureščku. Informacije: 041 474 327, 041 949 677.

Partizanski pohod
Ob dnevu upora proti okupatorju se boste v soboto lahko peš odpravili tudi po Krasu. Začetek bo ob 10. uri izpred cerkve v Avberju, šli pa boste po nezahtevnem terenu gozdnih stez ter se ustavili v Kazljah ob novem spomeniku talcem in v Grahovem Brdu na pokušini dobrot iz kleti in ob ogledu kulturnoumetniškega programa. Vrnili se boste preko Utovelj in skozi Dobravlje. Po petnajstih kilometrih hoje vam bodo na cilju postregli s toplo malico, ob 17. uri pa pripravili predstavitev dokumentarnega filma Kraška dediščina Marjana Miklavca. Ob predprijavi boste za udeležbo in malico plačali osem, na dan pohoda pa deset evrov, za mladino pa je pohod brezplačen. Informacije: 041 660 561, www.avber.si.

Spominski pohod ob nemško-italijanski okupacijski meji
Šentjanž na Dolenjskem, ki leži na vzhodnem delu Posavskega hribovja, preden to prečka reko Savo, ima bogato kulturno in zgodovinsko dediščino in med slednjo sodijo tudi pomniki Druge svetovne vojne. Na zadnjo aprilsko soboto si del te preteklosti, na pohodu lahko tudi ogledate. Hoje bo za šest ur, postanki pa bodo ob spominskih obeležjih. Start bo ob 8. uri v Murncah (za prevoz do tja bo poskrbljeno: iz Tržišča ob 6.45, iz Krmelja ob 7.00, iz Šentjanža ob 7.30), za jedačo in pijačo pa bo tudi poskrbljeno. Informacije: 07 n818 50 21, www.sentjanz.si.

Po poteh nekdanje kartuzije Bistra
V precej spremenjenih stavbah, kjer danes domuje Tehniški muzej Slovenije, je na zahodnem robu Ljubljanskega barja, že davno tega, delovala kartuzija. Kartuzijani so se med drugim ukvarjali tudi z literarno in prepisovalsko dejavnostjo (med bistriškimi rokopisi je najbolj znan rokopis Avguštinovega spisa O božji državi) in tudi o njem boste lahko kaj več izvedeli na več kot maratonskem to-sobotnem pohodu. Začetek bo ob 6.30 na parkirišču v Bistri, na pot pa vzemite kar precej kondicije in opreme, saj vas čaka dvanajst ur hoje na Pokojišče, Kožljek, Rakitno, Gornjo Brezovico, Prevalje in nazaj. Če seštejete, je to kar 44 kilometrov. Prijavnina bo deset evrov. Informacije: 041 884 433, www.pzs.si.

Pohod po Krpanovi poti
Na drugi strani Krimsko-Mokrškega pogorja, se v nedeljo, 28. aprila odpravite na pot po Blokah, kjer naj bi nekoč hodil in trgoval s prepovedano angleško soljo sam Martin Krpan. Začetek bo med 8. in 10. uro pri Bloškem jezeru na Volčjem, razdalji pa bosta dve. Osemnajstica vas bo vodila mimo dvajsetih posebej označenih pojavov naravne in kulturne dediščine, kjer bosta videli nizko barje Bloščice, brbotajoči vodnjak, spomenik bloškemu volu, ruševine gradov tabor Nadlišek in Pajkovo, sušilnico sadja in, med drugim, tudi Fajglovo domačijo, kjer je bil Martin Krpan doma. 22-kilometrska bo opisani poti dodala še povirje reke Iške. Pot je zložna in primerna za vsakogar, večina pa jo bo zmogla v štirih do šestih urah. Na cilju vas bo čakala malica tradicionalnih bloških dobrot, vsak pa bo dobil tudi vrečko Krpanove soli, v kateri bodo skriti zlati cekini in še mnogo drugih praktičnih nagrad. Informacije: 031 326 158, www.bloke.si.

Šarhov pohod
V nedeljo se lahko na pohorskih Treh kraljih udeležite Festivala miru, ki vključuje tudi pohod po poteh Pohorskega bataljona, ki je menda najbolj množičen rekreativni dogodek, posvečen dnevu upora proti okupatorju. Dogajanje ima izrazit domovinsko-vzgojni pomen in je namenjeno predvsem mladim, kot del domovinske-občanske vzgoje. Pot bo vodila od Treh kraljev na Pohorju, prek Črnega jezera, do zadnjega bojišča Pohorskega bataljona pri Treh žebljih. Zbor bo že v zgodnjih jutranjih urah, odhod na pot pa bo ob 9. uri izpred hotela Jakec. Hoje bo za največ pet ur. Informacije: sarhov-pohod.com.

Pohod po poteh turistične osmice Sveti Štefan
Na območju Obsotelja in Kozjanskega se vsako leto odvijajo številne tradicionalne prireditve, ki dopolnjujejo in bogatijo ostalo turistično ponudbo ter na kraj dogajanja privabljajo množice obiskovalcev. Tudi pohod po obronkih krajevne skupnosti Sv. Štefan, ki ga tam pripravljajo 30. aprila, sodi mednje. Osmica iz naslova pa je čisto prava, saj na njej opravite pot v obliki preste. Začetek bo ob štirih popoldne izpred gasilskega in kulturnega doma v Svetem Štefanu, hoje bo s postanki vred za tri ure, pot pa je primerna tudi za družine z majhnimi otroki in starejše pohodnike. Na cilju bo malica, postavitev mlaja na star način in prižiganje kresa. Informacije: 041 628 686.

Drugomajski pohod po Vidovi poti
Do poletja ne bo več praznikov, zato prihajajoče čim bolj izkoristite tudi za rekreacijo. Drugega maja boste sprostitev lahko iskali tudi na pohodu po enem najstarejših naselij v Gornji Dravski dolini, med Vuzenico in Vuhredom, kjer so na ogled številne, po na gričih posejane cerkvice in kapelice. To so tamkaj najlepši in najbolj pristni kulturni spomeniki. Pohod se bo začel ob 10. uri v Šentvidu pred turistično hišico, sprehodili pa se boste osem kilometrov daleč, do cerkvice sv. Vida, ki stoji na osamljeni legi na vrhu hriba in nazaj. Malico si boste privoščili na pol poti pri Koglarjevi kapelici, dodatno pa še kakšno okrepčilo na kmetijah ob poti. Informacije: 041 887061, www.sv-vid.si.

Pohod po poti okoli Ljubljane
Za tokratni zaključek pa ne smemo in ne moremo izpustiti največjega in najbolj množičnega letnega rekreativnega dogodka pri nas - pohod po poti, kjer je pred desetletji stala žična ograja in omejevala svobodo prebivalcem Ljubljane ter njenim obiskovalcem. Pohodniški del prireditve se bo zgodil 9. 10. in 11. maja, zanj pa predprijave niso potrebne. Do 30. aprila pa je potrebna prijava za tekaški del, ki je v zadnjem letu, iz svoje nekdanje tekmovalne oblike, skočil v pretežno razvedrilno, morda celo družabno obliko, kjer je pomembno premagati samega sebe, razdaljo in ob tem sodelovati in si tovariško pomagati in se v trojkah spodbujati. Prijavnine ne bo. Informacije: ww
 

Športni koledar: planinstvo

G-L, arhiv: Razgibajmo se

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 4511

POH

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.