Išči

PrV

Prvenstveni vzponi (PrV) naših alpinistov doma in na tujem; za športne prv(enstven)e vzpone  nimamo (pod)kategorije, uporabljamo pa oznako 1.V

Prvenstvene smeri

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 04.09.12

Prvenstvene "padajo z neba"

Dolgo in vroče poletje se počasi poslavlja, z njim pa tudi tople in suhe stene.

Domači hribi

Mihi Zupanu (AO Tržič) ne zmanjka idej za nove smeri. Z Iztokom Pongarščkom sta v steni Velike Mojstrovke preplezala Tržiško smer (VI, A1/IV-V+, 500 m, dolžina smeri 700 m). Smer poteka med Črnim kotom na levi in Kukis na desni, vmes nekje preseka še Strah pred letenjem in ponuja tipično skalo - od kruša do odličnih plat. Sicer sta v smeri našla tri sidrišča za spust po vrvi, kar daje slutiti, da je nekdo tam že plezal in obračal.

Idej ne zmanjka niti Iztoku Tomazinu (AO Tržič). Z Matejo Tomazin sta ponovno plezala na severni strani Košute, v Tegoški gori, in nastala je nova smer Rosa (V+/III-IV, 420 m). Enim očitno nikoli ne zmanjka energije.

Janko Oprešnik in Tomaž Berglez (AK Slovenska Bistrica) sta to sezono stalna akterja novih smeri. A tokrat nista plezala v Steni, ampak v Prisojniku. Levo od obraza Ajdovske deklice je nastala smer Ustavil bi čas (VII-/V+, V). Glede na to, da je plezanje izpostavljeno, skala dobra in prijemi na "pravih mestih", bo verjetno kmalu deležna kakšne ponovitve. Smer sta opremila tudi s svedrovci, morebitni ponavljalci potrebujejo še kak klin in set metuljev.

Druga muha stalnica (beri naveza, ki redno pleza nove smeri) sta Marko Turk (AO Rašica) in Silvo Kragelj (AO PD Ljubljana-Matica). Tokrat sta v zahodnem delu Stene, med smerjo Turk-Kragelj in Zlatorogova po razu, ki se vleče od dna do vrha stene potegnila novo smer, Sedem poti srca (VI, A2/IV, 250 m). Plezanje poteka v super, dobri in tudi slabi skali.

 

V smeri Sedem poti srca, foto: Silvo Kragelj

Janez Svoljšak (AO Kranj) in Maja Lobnik (AO TAM) sta v Debeli peči plezala smer Bergant - Manfreda (VII-, VI+/IV-V+, 600 m). Smer, ki sta jo prva preplezala Borut Bergant in Marjan Manfreda, je bila prvič ponovljena šele leta 1999 (takrat tudi prvič prosto), leta 2004 pa sta Urban Ažman in David Sefaj opravila prvo zimsko ponovitev.

Le dober teden je minil, odkar sta Iztok Tomazin in Matej Smerkolj preplezala novo smer v Kanceljnih in že je bila deležna prve ponovitve. Da je smer Šalce (5+/4-5, 350 m) res vredna obiska, sta ugotovila Tina Leskošek (AO Rašica) in Primož Buh (ČAO). Dostop in sestop sta taka, kot se za Trento spodobi.

Jan Podgornik in Simon Černe (oba AAO) sta v Križevniku plezala smer Svoboda (VII-, 250 m). Nista edina, ki sta bila na vrhu smeri mnenja, da je ocena smeri nekoliko prenizka.

Pa še "izobraževalna" novica. Do 14. septembra je čas za prijavo na obnovitveni seminar za alpinistične inštruktorje 2012 - letna tehnika, v organizaciji Komisije za alpinizem. Za tiste, ki bi se alpinizma radi "šele" lotili, še informacija, da se na odsekih začenjajo alpinistične šole (AO Cerkno, AO Bohinj, AO Nova Gorica, ...)
 

Hribi tujina

Najbolj odmeven vzpon v tujih gorah je vsekakor nova smer Luke Kranjca in Luke Lindiča v skupini Bosconero. Marsikdo je za to skupino prvič slilšal letos, ko se je pisalo o plezanju SMAR v tistem predelu. In takrat je naveza Luka - Luka med plezanjem smeri Martini-Leoni-Tranquillini (IX-, 650 m) v steni Rocchette Alte, opazila še nepreplezan previsni raz. Že takrat sta začela delo v novi smeri, sedaj pa sta ga končala. Nastala je smer Forest Gump (VIII+, 650 m). In kot se za njun stil spodobi, je v smeri ostalo le nekaj klinov, ki sta jih tudi sama potrebovala, svedrovcev ni, zato je smer resna in je za plezanje v njej poleg dveh setov metuljev do velikosti 2 (BD), enega velikosti 3 (BD), seta mikro friendov in zatičev potrebno vzeti s seboj tudi dobro psiho.


Forest gump

Albin Simonič in Matija Jošt (AO Celje - Matica) sta plezala v južni steni Marmolade. Uživala sta v smeri Tempi moderni (VII+/VIII, 850 m). Smer, ki sta jo leta 1982 preplezala Heinz Mariacher in Luisa Jovane, sodi med najbolj znane dolomitske "klasike".

Komisija za alpinizem je uspešno izpeljala ženski alpinistični tabor. Čeprav se jih je kar 15 zbralo v koči Calvi nad Sappado, se vreme ni pokvarilo. Po komentarjih na raznih forumih sodeč so punce vsekakor uživale in preplezale lepo število smeri. Ženske so pokazale, da držijo skupaj in da znajo tudi brez moške družbe. Medtem ko marsikatera akcija, odprava, tabor ,.. kljub dobri organizaciji ni polno zasedena ali celo odpade, se je tokrat na taboru, rezerviranem samo za "dame", zbralo res lepo število plezanja željnih deklet.


Ženski alpinistični tabor, vir: AO PD Ljubljana-Matica

Pišite: alp.ple@planid.org


Tržiška smer, foto: Miha Zupan


Rosa, vir: AO Tržič


Sedem poti srca, foto: S. Kragelj


Tempi moderni, vir: albinsimonic.blogspot.com

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 1587

PRV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.