Išči

PrV

Prvenstveni vzponi (PrV) naših alpinistov doma in na tujem; za športne prv(enstven)e vzpone  nimamo (pod)kategorije, uporabljamo pa oznako 1.V

Prvenstvene smeri

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 10.09.2013

Prijazne in manj prijazne smeri

Severne stene postajajo hladnejše, vendar zaenkrat še ni zaznati večjega upada plezalcev v njih. Tudi prvenstvene smeri še vedno nastajajo. Kaj nam prinaša naslednje poslabšanje vremena bomo še videli. Če nas že čaka prava jesen, bodo južne stene v središču pozornosti, senčne severne stene pa bodo počasi začele samevati.

Za išijas in mačka

Redke, vendar so tudi prvenstvene. Miha Zupan (AO Tržič) in Urban Golob (AO Ljubljana-Matica) sta s svojo raziskovalno žilico odkrila še en prehod v severni steni Toplarja v grebenu Košute. Zapodila sta se v enega izmed še nepreplezanih grabnov ter naletela na precej raznolike težave. Lažje poplezavanje ju je pripeljalo do strmih in krušljivih skokov, kjer se je bilo potrebno marsikdaj narediti lahkega in oprimke le nežno pogledati. Kljub težavam sta bila v štirih urah na vrhu grebena. To 400 metrsko smer sta poimenovala Za Išijas in mačka ter ocenila z II-VI+.

Stari znanci Mlinarice spet v akciji

Člani AO Železničar so nad Mlinarico preplezali že kar nekaj prvenstvenih smeri in očitno jim še ni zmanjkalo idej. V nedeljo, 8. septembra, sta Peter Bajec in Primož Bregar v Lešarjevi peči pod Razorjem preplezala novo 350 metrsko smer. Smer poteka v dobri skali in glede na značilnosti ji napovedujeta še precej obiska. O imenu se še nista dorekla in tudi skica z vrisom bo je prišla naknadno.

Redke in manj redke ponovitve

V Steni je bila šele drugič obiskana Spominska smer Pavletu Kozjeku in Zoranu Radetiču (VI/IV-V). Nastala je lansko leto, pri njeni drugi ponovitvi pa je bil spet zraven avtor Marko Turk (AO Rašica) v navezi z Blažem Cesarjem in Sebastjanom Žnidaršičem. Tudi Maratonka je redko plezana: v petek sta jo ponovila Matej Balažic (AO TAM) in Marjan Kozole (AO Vertikala); do nje sta prišla po Skalaški z varianto na Zlatorogove police.
Večkrat je bil preplezan Čop še večkrat pa ostale lažje klasike. V bližini Špika leži vrh Lipnica, ki marsikomu ne zveni znano. V njeni južni steni je leta 1948 Janko Blažej preplezal novo smer in do danes je le redkokdo zašel vanjo, če sploh kdo. Podatkov o vzponih ni in najbrž sta, 7. septembra, Benjamin Ravnik in Marko Štojs (oba AO Jesenice) prva ponovila Tinčkove grede (III-IV, 200 + 300 m). Odtenki rdeče že iz doline nakazujejo za kakšen tip skale gre in slabo kompaktnost sta potrdila tudi ponavljalca, hkrati pa sta jo označila kot pokrajinsko lepo smer.

Prisojnikov Hudičev steber je vedno bolj popularen in kljub resnemu opisu v Slovenskih stenah postaja vedno bolj priljubljen. Pretekli teden verjetno ni sameval niti en dan. Nad Tamarjem sta 7. septembra Janez Svoljšak in Igor Okorn opravila ponovitev Črnega bisera. Janez je smer zmogel prosto na pogled, Igorju pa se je v tretjem raztežaju odlomil stop, kar ga je stalo prostega vzpona kot drugega v navezi. Živahno je bilo tudi nad Martuljkom, Krmo, Logarsko dolino, Kamniško Bistrico. V Zahodnih Julijcih sta pogosto obiskani smeri Peters-Deye v Turnu Gamsove matere in Krobath-Metzger v Divji kozi. Naše najvišje stene so večinoma še dobro obiskane, so pa tudi poznane in lepe stene, ki bolj ali manj samevajo. V Mangartu in njegovi bližnji okolici, naprimer, se letos le poredko sliši zven kladiva.

Srečno do prihodnjič.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav: o alpinizmu
o odpravah ipd. | o prvenstvenih

   

 

 

Zeleni naravni prehod v steni Toplarja. Vir: AO Tržič

2 komentarjev na članku "AN - 10.09.2013"

Franci Savenc,

Ob 10.10 sem dodal:

Tudi Maratonka je redko plezana: v petek sta jo ponovila Matej Balažic (AO TAM) in Marjan Kozole (AO Vertikala); do nje sta prišla po Skalaški z varianto na Zlatorogove police.

ker Mitja očitno ni dobil včerajšnje kasne pošte na alp.ple (Zelo redke so!?)

Ob 10.45 spremenil še "bo" v "je"


Iztok Bokavšek,

Z avtorjem Spominske smeri Pavletu Kozjeku in Zoranu Radetiču Silvotom Kragljem sva dne 17. 8. 2013 opravila prvo "matičarsko" ponovitev smeri.

V smeri sva pustila še tri kline.

Iztok Bokavšek, AO Lj.-Matica

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 1587

PRV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.