Išči

PrV

Prvenstveni vzponi (PrV) naših alpinistov doma in na tujem; za športne prv(enstven)e vzpone  nimamo (pod)kategorije, uporabljamo pa oznako 1.V

Prvenstvene smeri

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 13.09.11

Povprečno število odličnih vzponov.

Dolomiti prvič - Tofana di Rozes

Tofana Paolo
Tofana di Rozes, Via Paolo VI

Tofana, neda
Tina di Batista in Neda Podergajs (obe AO Ljubljana-Matica) sta v petek v južni steni Tofane di Rozes preplezali klasično smer Via Paolo VI iz leta 1963, ko je bila preplezana s pomočjo tehnike in je bila ocenjena na (VI+, A1, 600 m). Z leti je dobila tudi prosto ponovitev in ocena smeri je ob prostem vzponu ocenjena z 7b. Smer je solidno opremljena, ponuja pa atraktivno plezanje v odlični skali z redkimi krušljivimi mesti. Tinci je ratalo smer preplezati prosto, Nedi pa se je zalomilo s padcem v enem od raztežajev, ki je ocenjen z VIII+. Neda mi je povedala, da velja še opozoriti na podor na originalni sestopni poti s Pilastra Tofane. Sestop sedaj poteka precej višje in sicer preko manjšega sedla, kjer se kmalu priključi na normalno markirano pot na Tofano di Rozes.

Dolomiti drugič - Campanile in Punta Fiames

Dejan Koren (AO Vipava) je v družbi s Silvom Blaškom preplezal prvenstveno smer v dolini Val Montanaie v stolpu Campanilu. Smer sta poimenovala Prijateljska pot (Friendly way, VIII-, VI, 250 m). Teden dni prej pa je v družbi Stanke in Boštjana preplezal smer Paolo Rodela (VIII+, 400 m) v skorajda hišni gori nad Cortino, Punti Fiames. O obeh vzponih je bilo že več zapisanega tukaj

Razno

Anže Šavs in Janez Ziherl (oba AO Kranj) sta v severni steni Grintovca preplezala po vsej verjetnosti novo smer in jo poimenovala Alkajda (V+/IV+, 220 m). Smer poteka desno od smeri Carmen in levo od Grintovčevega stebra. Slike in natančen vris smeri pa na straneh AO Kranj.

Jan Podgornik in Rok Ružič (oba AAO) sta opravila verjetno prvo ponovitev smeri Več poletja (VII-/V, 300 m) v severni steni Nad Šitom glave. Jan je detalj smeri preplezal prosto, Rok pa na AO. Dodala sta še en klin, v najtežjem previsnem detalju smeri. Slike na strani AAO.

Miha Zupan in Maja Duh (oba AO Tržič) sta plezala redko plezano smer Dular-Schara (VI/IV-V, 500 m) v Zadnji Mojstrovki. V spodnjem delu se jima je posrečilo zadeti pravo smer, v zgornjem delu pa sta se nenadoma znašla v Stebru revežev zaradi nejasnega nadaljevanja ter nato po Stebru revežev tudi izstopila. Več besed je Miha zapisal na strani AO Tržič.

Bor Šumrada

Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Tofana

Tofana di Rozes, Via Paolo VI; foto: Neda Podergajs

campanile

campanile

Campanile, Friendly way; Foto in vris: Dejan Koren

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 1587

PRV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.