Išči

PrV

Prvenstveni vzponi (PrV) naših alpinistov doma in na tujem; za športne prv(enstven)e vzpone  nimamo (pod)kategorije, uporabljamo pa oznako 1.V

Prvenstvene smeri

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 20.06.2023

Nova smer nad Vršičem

AN - 20.06.2023

Nova smer nad Vršičem

V jugovzhodni steni Nad Šitom glave je pretekli vikend bila dokončana nova smer. Začelo se je pred dvema tednoma, ko sta steno prvič obiskala Matic Košir (AO Jesenice) in Janez Toni (AO Rašica). Matic je plezal v vodstvu in sproti nameščal svedrovce. Preteklo soboto, 17. junija, pa sta Matic in Neli Pegan Košir opravila še prosti vzpon. Smer sta poimenovala Vikend bojevniki (7a, 100 m), posvečena je vsem, ki so med tednom v službi in lahko plezajo samo za vikend. Po raztežajih nosi ocene 6a+, 7a, 5b+, 5a. Obvezno je potrebno plezati oceno 6b. Za vzpon potrebujemo 12 kompletov in vrv. 

Dogajanje po naših in tujih stenah

Pretekli teden je bilo dogajanje v gorah bolj pestro. Povečini so bile še vedno obiskane ˝ogrevalne smeri˝. 

V soboto, 17. junija, sta Anja Petek (AK Rinka) in Maja Šlebir (AO Kamnik) preko Virensove smeri v Koglu dostopili pod južno steno Skute. Namen sta imeli preplezati smer Golo sonce (VI+/IV-V), vendar ju je od načrta odvrnila mokrota. Pobrskali sta po vodničku in izbrali alternativno Zagiftomanijo (VI+/V, 350 m). Smer poteka v desnem delu južne stene. Gre za malo obiskano smer, prav tako je prisotnih zelo malo varoval v steni. Punci sta smer ocenili za lepo, tudi nameščanje varoval menda ne povzroča težav, možnosti zanje je ogromno. Smer se v zgornjem delu priključi Južnemu razu. Po njem sta zaključili štiriurni vzpon. Sestopili sta čez Štruco in se po vrvi spustili po Virensu. 

Pretekli vikend sta Blaž Germek in Natalia Chernova (oba Črnuški AO) plezala v Civetti. V soboto sta obiskala smer Andrich-Fae (VI, 400 m) v Torre Venezia. Smer je menda kar zahtevna, opremljena je skromno, ponekod je tudi nameščanje varoval zahtevno. Plezala sta osem ur. Naslednji dan sta obiskala še smer Via Da Roit (V-, 270 m). Gre za lepo direktno smer, ki kljub nizki oceni zahteva vplezanost. V zgornjem delu smeri je skala odlična, celo ostra. 

Zakonca Relja sta obiskala italijanski otok Elba in okusila dugačen tip skale. Fotoreportaža ...>

Tabori

Še je čas za prijavo na zadnjič omenjeni tabor v Dolomitih, na vidiku pa je še en tabor in sicer ženski alpinistični tabor v Logarski dolini. Namen tabora je plezanje in druženje vseh generacij slovenskih alpinistk ter prenos znanja in izkušenj na mlajše alpinistke ter pripravnice. Tabor bo predvidoma potekal od 21. do 22. julija. Rok prijav je 7. julij. Razpis ...>

Še je čas za ogled...

...razstave  Danila Cedilnika - Dena v galeriji Gunclje. Razstava bo postavljena do 28. junija. Več ...>

Vodnik

Na vidiku je druga popravljena izdaja vodnika za Tulove grede. Več informacij še pride ...>

Srečno!

 Arhiv Alpinističnih novic 
in izpis objav:
alpinizmu 
odpravah (VTG)
s prvenstvenimi

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 1584

PRV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.