Išči

PrV

Prvenstveni vzponi (PrV) naših alpinistov doma in na tujem; za športne prv(enstven)e vzpone  nimamo (pod)kategorije, uporabljamo pa oznako 1.V

Prvenstvene smeri

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten - 22.12.2023

Bilten - 22.12.2023

 

Ob 14.01 si je pri sestopu s hriba Debni vrh, občina Ljubljana, občan poškodoval gleženj. Gasilci GB Ljubljana in gorski reševalci GRS Ljubljana so jo oskrbeli in z vozilom prepeljali do reševalnega vozila.


Vremenska napoved

Napoved za Slovenijo

Danes bo pretežno oblačno, predvsem v severni polovici Slovenije bodo nastajale krajevne plohe. V zatišnih legah Gorenjske in Koroške je sprva možna poledica. Popoldne se bo na zahodu in jugu delno razjasnilo, ponekod bo pihal severozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 3 do 8, v južni Sloveniji od 9 do 14 °C.

Jutri bo razmeroma sončno, ponekod po kotlinah osrednje Slovenije bo zjutraj megleno. Čez dan bo marsikje pihal zahodni do severozahodni veter. Jutranje temperature bodo od -2 do 3, ob morju okoli 5, najvišje dnevne od 8 do 14 °C.

Napoved za GORSKI SVET

V petek bo oblačno in ponekod megleno, pojavljale se bodo rahle padavine. Snežilo bo nad okoli 1300 m. Pihal bo okrepljen severozahodni veter. Temperatura na 1500 m bo okoli 1, na 2500 m okoli -7 °C.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo sprva precej oblačno, v krajih severno od nas bodo rahle padavine. Na jugu Avstrije bo zjutraj možna poledica. Popoldne se bo v krajih zahodno in južno od nas delno razjasnilo.

Jutri bo dokaj sončno z nekaj koprenaste oblačnosti. Ponekod bo pihal zahodni do severozahodni veter.

Obeti

V nedeljo bo na vzhodu zmerno do pretežno oblačno, drugod pa povečini sončno vreme. Ponekod po kotlinah osrednje Slovenije bo zjutraj megleno. V ponedeljek bo več oblakov na zahodu in več jasnine na vzhodu države. Ponekod bo pihal zahodni do jugozahodni veter. Razmeroma toplo bo.

Opozorila

Dodatnega opozorila ni.

Nevarnost snežnih plazov

Opis stanja in napoved (čet., 21. 12. 2023 09:40)

Podatki o snežni odeji

2000 m 1000 m 70-110 cm - J. in z. Julijci

70-110 cm do 5 cm - Osr. Julijci

50-80 cm do 5 cm - Kam.-Sav. Alpe

do 5 cm - Ostala območja

Splošna stopnja nevarnosti - čet., 21. 12. 2023 09:40

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - Zmerna.

Problemi: napihan sneg

Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja

Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 2000 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja s kložami in grape, kjer je sneg akumuliran. Na vetru izpostavljenih legah je možnost zdrsa. Snežne razmere

Ob močnem temperaturnem obratu se je sneg v preteklih dneh na prisojnih legah čez dan ojužil in ponoči pomrznil, krepila se je skorja, nekoliko se je sesedel, v sredogorju tudi kopnel. V senci je sneg ostal suh in mehak ter slabo preobražen, tam je nekaj skorje le zaradi vetra. V sredogorju je snega bolj malo, debelejša snežna odej je večinoma šele nad okoli 2000 m nadmorske višine. Več snega je v Julijskih Alpah kot drugod po naših gorah. Precej je klož, ki so trenutno predvsem na južnih straneh grebenov in sedel. Predviden razvoj vremena

Danes, v četrtek, bo zmerno do pretežno oblačno. Pihal bo šibak do zmeren veter zahodnih smeri, ki se bo popoldne krepil. Ničta izoterma je malo nad 1500 m nadmorks evišine in se bo popoldne predvsemv vzhodnem delu naših gora dvignila. Jutri, v petek, bo oblačno in ponekod megleno, občasno bodo manjše padavine, nad okoli 1300 m bo snežilo. Pihal bo okrepljen severozahodnik. V soboto bo zmerno do pretežno oblačno, baza oblakov bo večinoma nad vrhovi. Predvsem na Pohorju ter v vzhodnih Karavankah bodo občasno možne rahle padavine. Pihal bo zmeren do močan severozahodnik. V nedeljo bo suho vreme. Tendenca snežnih razmer

Snežna odeja se bo zaradi manjših temperaturnih nihanj počasi sesedala in preobražala, zato na daljši rok tudi stabilizirala. Plazovna nevarnost se v naslednjih nekaj dneh ne bo kaj dosti spreminjala. V visokogorju bo močan severozahodnik v soboto še prenašal sneg, a večjih novih snežnih akumulacij ne bo. Še vedno bo v visokogorju na spihanih legah nevarnost zdrsa. Možnost, da sprožite snežni plaz bo na strmejših pobočjih z napihanim snegom ter v grapah, predvsem na južnih straneh, kjer so snežni nanosi.


 22.12.2023
GRZSReševanja iz  Biltena URSZR


s Kredarice

 

Značke:
GL4 Bilten

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 1583

PRV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.