Išči

PrV

Prvenstveni vzponi (PrV) naših alpinistov doma in na tujem; za športne prv(enstven)e vzpone  nimamo (pod)kategorije, uporabljamo pa oznako 1.V

Prvenstvene smeri

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten - 25.01.2024

Bilten - 25.01.2024

 

Posredovanja gorskih reševalcev

Ob 17.13 si je pri sestopu s Šmarne gore, občina Ljubljana, pohodnik poškodoval nogo. Gasilci GB Ljubljana, PGD Tacen in gorski reševalci GRS Ljubljana so poškodovanca oskrbeli, prenesli do vozila in ga prepeljali v dolino do reševalnega vozila NMP Ljubljana.


Vremenska napoved

Napoved za Slovenijo

Danes dopoldne bo zmerno do pretežno oblačno, tu in tam lahko pade kakšna kaplja dežja. Popoldne se bo večinoma zjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 14 °C.

Ponoči se bo predvsem v notranjosti Slovenije spet zmerno pooblačilo. Ponekod po nižinah bo nastala megla. Najnižje jutranje temperature bodo od -2 do 3, v mraziščih do -5 °C.

Jutri se bo prehodno razjasnilo, popoldne bo od severa oblačnost spet naraščala. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 11, na Primorskem do 14 °C.

Napoved za GORSKI SVET

Danes dopoldne bo zmerno do pretežno oblačno, nato se bo razjasnilo, popoldne bo občasno ponekod zmerno oblačno. Pihal bo večinoma zmeren, v visokogorju pa močan severozahodnik. Temperatura na 1500 m bo okoli 3, na 2500 m okoli -3 °C.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo sprva precej oblačnosti, v krajih severno in južno od nas bo možen rahel dež. Čez dan se bo razjasnilo.

Jutri se bo po bolj oblačnem jutru zjasnilo, popoldne in zvečer pa od severa spet pooblačilo.

Obeti

V soboto in nedeljo bo precej jasno. Zjutraj bo po nekaterih nižinah megla.

Opozorila

Dodatnega opozorila ni.

Nevarnost snežnih plazov

Plazovni bilten

Datum objave: čet., 25. 01. 2024 14:06 Naslednja objava: pet., 26. 01. 2024

Opis stanja in napoved (čet., 25. 01. 2024 14:06) Podatki o snežni odeji

2000 m >150-200 cm, 1000 m do 10 cm J. in z. Julijci,

2000 m >120-170 cm, 1000 m do 20 cm Osr. Julijci

2000 m >90-150 cm, 1000 m do 35 cm Kam.-Sav. Alpe

do 20 cm ostala območja

Splošna stopnja nevarnosti - čet., 25. 01. 2024 14:06

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - Zmerna.

Problemi: napihan sneg, moker sneg

Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja

Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 1800 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna strmejša pobočja z napihanim snegom, kjer lahko ob večji obremenitvi sprožite plaz suhega kložastega snega. Predvsem na strmih travnatih prisojnih pobočjih sredogorja se lahko sprožijo posamezni plazovi mokrega snega.

Snežne razmere

Snežna odeja je v sredogorju zmehčana, mokra, snega je tam bolj malo, še posebno južno orientirana pobočja so kopna do nadmorske višine tudi okoli 1900 m. V senčnih legah je lahko osrenica, ki ne drži človeške teže. V visokogorju, nad okoli 2000 m, je sneg suh, le na strmejših južnih pobočjih se ob jasnih dneh čez dan lahko ojuži. Ponekod je zbit zaradi vetra. Vetru izpostavljene lege so precej spihane, lahko do tal ali do stare, trde podlage.

Predviden razvoj vremena

Pred nami je daljše obdobje suhega vremena. Danes, v četrtek, bo pretežno jasno in toplo, ničla bo na nadmorski višini okoli 2000 m. Pihal bo močan severozahodnik, ki bo proti večeru počasi slabel. V petek bo delno0 jasno, več oblačnosti bo na Pohorju ter v vzhodnih Karavankah. Pihal bo šibak do zmeren severozahodni, popoldne zahodni veter. Ničla se bo dvignila do okoli 2400 m nadmorske višine. V soboto bo jasno in nekoliko hladneje, ničla bo na okoli 1600 m nad morjem. Pihal bo šibak do zmeren, v visokogorju lahko tudi močan severozahodnik. Tudi v nedeljo bo pretežno jasno z nekoliko šibkejšim vetrom. Ledišče se bo popoldne spet dvignilo na okoli 2000 m nadmorske višine. V ponedeljek bo še topleje, na nebu bo nekaj koprenaste oblačnosti.

Tendenca snežnih razmer

Snežna odeja se bo še naprej stabilizirala, čez dan ojužila, ponoči pa pomrznila predvsem v soboto in nedeljo zjutraj, nad okoli 2100 m tudi v petek in ponedeljek. Na prisojah se lahko predvsem na strmih travnatih pobočjih še sproži kakšen plaz mokrega snega, a postopno bo tega vse manj. V visokogorju bodo glavna nevarnost območja napihanega snega predvsem v bližini grebenov ter v grapah, kamor je veter nanesel snega. Ob večji obremenitvi se tam lahko sproži kložasti plaz.

Značke:
GL4 Bilten

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 1583

PRV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.