Išči

SLO

SLOven  -ija, -ski, -ec ... velja za celotno ozemlje Slovenije, pa tudi prek meja na etnično naša območja
Osnovne podkategorije so: ljubljansko, gorenjsko, štajersko, dolenjsko in primorsko, ki jih tudi naprej oddeljujemo 

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten – 04.04.23

Razmere v gorah

V torek bo dopoldne pretežno jasno, popoldne pa se bo od vzhoda zmerno pooblačilo. Pihal bo okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja, ki bo čez dan slabela. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 10, na Primorskem do 13 °C.

V sredo bo delno jasno z občasno povečano koprenasto oblačnostjo. Veter bo počasi slabel. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do 0, na Primorskem od 0 do 4, najvišje dnevne od 5 do 9, na Goriškem in ob morju do 12 °C.

V četrtek in petek bo precej jasno. Zjutraj bo marsikje še slana, čez dan pa bo postopno topleje.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov nad nadmorsko višino okoli 2000 metrov ZMERNA, 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Nevarnejša so zlasti strma pobočja ter mesta z napihanim snegom, ki so na različno orientiranih pobočjih. Sveži snežni nanosi nastajajo na zahodnih in južnih pobočjih. V snežni odeji so skrite tudi šibke plasti, po katerih se lahko splazi sneg, ki je zapadel ob zadnjem sneženju. Nižje je nevarnost zaradi manjše količine snega MAJHNA, 1. stopnje. Vetru izpostavljene lege so spihane do stare podlage.

Od petka je v visokogorju zapadlo od 10 do 20 cm, glavnina padavin je bila v noči na soboto. V ponedeljek je pihal močan severni do severovzhodni veter, ki je na izpostavljenih mestih prenašal sneg, nastala je vetrna skorja. Veliko je napihanega snega na vseh straneh. Sneg je zaradi ohladitve suh in pomrznjen.

V torek bo pretežno jasno z nekaj kopaste oblačnosti. Zjutraj bo še pihal zmeren do močan severni do severovzhodni veter, ki bo dopoldne začel slabeti. Temperatura na 1500 metrov bo okoli -7, na 2500 metrov okoli -12 °C. V sredo bo delno jasno, a bo oblačnost večinoma nad vrhovi. Pihal bo šibak do zmeren severovzhodnik. Še vedno bo mrzlo. Temperaturna meja 0 °C bo popoldne na nadmorski višini okoli 1200 °C. V četrtek se bo nadaljevalo sončno vreme, nekoliko topleje bo.

Nevarnost snežnih plazov bo do vključno srede nad okoli 2000 metrov ostala ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna bodo zlasti področja z napihanim snegom. Povečale se bodo poledenele površine. V nadaljevanju tedna se bo nevarnost snežnih plazov postopno zmanjšala.


 04.04.2023
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 69423

SLOven...