Išči

SLO

SLOven  -ija, -ski, -ec ... velja za celotno ozemlje Slovenije, pa tudi prek meja na etnično naša območja
Osnovne podkategorije so: ljubljansko, gorenjsko, štajersko, dolenjsko in primorsko, ki jih tudi naprej oddeljujemo 

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten – 10.01.23

Razmere v gorah

V torek dopoldne bo na vzhodu zmerno do pretežno oblačno, drugod bo večinoma sončno. Popoldne bo pretežno jasno. Pihal bo severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 12 °C.

V sredo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, zjutraj in dopoldne bo po kotlinah in nižinah megla. Najnižje jutranje temperature bodo od -6 do -2, na Primorskem okoli 0, najvišje dnevne od 2 do 7, na Primorskem do 11 °C.

V noči na četrtek bo oblačno, ponekod bodo kratkotrajne padavine, deloma plohe, lahko tudi snežne. V četrtek čez dan se bo delno zjasnilo.

V petek bo na vzhodu delno jasno, drugod pretežno oblačno in večinoma suho. Zapihal bo jugozahodni veter.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Agencije RS za okolje se nevarnost snežnih plazov POVEČUJE zaradi padavin. V visokogorju nad okoli 1500 m je zapadlo od 20 do 60 cm snega, precej manj pa v vzhodnem delu gora, le do 10 cm, a še sneži in meja sneženja se spušča. Zaradi močnih vetrov je veliko zametov in opasti, grebeni so skoraj povsem spihani. Nevarna so mesta z napihanim snegom, pod novim snegom je nad okoli 1800 m šibka plast. Nižje je sneg kopnel ali pa je bil moker in je bolje sprijet s podlago. Nevarnost je nad okoli 1800 m večinoma ZNATNA, 3. stopnje, nižje pa trenutno MAJHNA, 1. stopnje. Snežni plaz lahko sprožite na strmih in zmerno strmih pobočjih predvsem na mestih z napihanim snegom, lahko se prožijo tudi manjši in srednje veliki plazovi nesprijetega novega snega s strmih pobočij visokogorja. Tudi nižje se nevarnost plazov počasi povečuje.

Novi sneg je v visokogorju suh in rahel ter močno spihan, nižje pa moker in mehak. Spihana mesta v visokogorju so trda in ponekod poledenela. Snežne razmere se zaradi padavin in ohlajanja še spreminjajo.

V torek se bo zjasnilo, najkasneje v vzhodnem delu gora. Občasno bodo nekaterih vrhovi v oblakih. Še bo pihal okrepljen severnik. Ničta izoterma bo na nadmorski višini okoli 1200 m. V sredo bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo, več jo bo na vzhodu. V visokogorju bo pihal šibak do zmeren severnik, ki bo popoldne slabel. Nekoliko topleje bo. V noči na četrtek se bo pooblačilo in prehodno bo v gorah snežilo. Predvidoma bo lahko zapadlo od 5 do 10 cm snega. Prehodno bo zapihal zmeren severni veter. V četrtek dopoldne se bo zjasnilo, popoldne bo zapihal jugozahodnik.


 10.01.2023
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 69423

SLOven...