Išči

SLO

SLOven  -ija, -ski, -ec ... velja za celotno ozemlje Slovenije, pa tudi prek meja na etnično naša območja
Osnovne podkategorije so: ljubljansko, gorenjsko, štajersko, dolenjsko in primorsko, ki jih tudi naprej oddeljujemo 

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR za 13.05.05

Poškodoval si je koleno - Padalca sneli z drevesa - Predviden razvoj vremena – Razmere v gorah

Pomembnejši dogodki s področja zaščite in reševanja
13. maj 2005 - izvleček

Ob 20.38 si je na planinski poti v smeri gore Raduha v kraju Bistra, občina Črna na Koroškem, poškodoval koleno pripravnik za gorskega vodnika. Gorski reševalci Postaje GRS Prevalje so poškodovanca oskrbeli in ga odpeljali na zdravljenje.

Ob 14.42 je pod hribom Kobala v kraju Ljubinj, občina Tolmin, poljski padalec obvisel na drevesu. Gorski reševalci Postaje GRS Tolmin so nepoškodovanega padalca sneli z drevesa.

PREDVIDEN RAZVOJ VREMENA V PRIHODNJIH DNEH

V soboto bo sprva še razmeroma sončno, čez dan se bo oblačnost od zahoda povečala. Pihati bo začel jugozahodni veter. Popoldne se bodo v zahodni Sloveniji začele pojavljati krajevne plohe in posamezne nevihte, ki se bodo zvečer in ponoči razširile proti vzhodu. V nedeljo bo spremenljivo oblačno. Predvsem popoldne bodo vmes krajevne plohe in posamezne nevihte.
V ponedeljek in torek bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem popoldne bodo nastajale krajevne plohe in posamezne nevihte. Pihal bo jugozahodni veter.

RAZMERE V GORAH

V tem tednu je bilo po podatkih Agencije RS za okolje, Urada za meteorologijo v gorah za ta letni čas razmeroma hladno vreme. Ničta izoterma je bila v prvi polovici tedna večinoma pod 2200 metri, šele včeraj se je čez dan nad ničlo ogrelo do okoli 2500 metrov. Snežna odeja se je nižje sesedala in talila, nad 2300 metri pa je ostala večinoma pomrznjena, le čez dan se je v prisojah zmehčala. V Julijskih Alpah je na 2500 metri še do 160 centimetrov, drugod precej manj. Sneg je pod 2500 metri večinoma mehak, pomrznjen je le po najvišjih vrhovih in v osojah visokogorja. Nevarnost snežnih plazov je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. Za konec tedna spet pričakujejo spremembo vremena s prehodnimi padavinami. Snežilo bo nad 2300 do 2500 metri. Nižje se bo sneg talil in bo ostal na površini zmehčan, višje pa bo na trdnejši podlagi nekaj novega, mokrega snega. Z današnjim dnem do prvih obilnejših jesenskih padavin v gorah končujejo redno izdajanje poročil o stanju snežne odeje.

Kategorije:
Informacije SLO Vse objave

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 69422

SLOven...