Išči

SMU

SMU... opis123

Smučanje

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 27.05.2014

Na svoji zemlji

Sonce že dodobra segreva naše vršace, čeprav ponekod snegu še ni videti konca. Iz bogatega smučarskega obdobja, ki je že v zadnjih izdihljajih, prehajamo v prehodno obdobje miru. Želje za poletne dni se že kuhajo v glavah, v gorah pa se v preteklih dneh ni skuhalo skoraj nič novega. Precej se je plezalo v navrtanih smereh, vmes pa se je opravilo tudi kakšen pravi alpinistični vzpon. Običajno za ta čas so se največ plezale stene Klemenče peči, Kozjeka in Gradiške ture. Marsikdo pa je zašel še v Kogel, Skuto, Peco, Vežico in Novi vrh. V stenah zadnje omenjenega je nastala najbrž edina prvenstvena smer v preteklem tednu.

Na svoji zemlji

Neutrudna raziskovalca primorskih sten Rado Lapanja in Marko Leban sta tokrat raziskovala stene nad Baško grapo. Plezala sta v vzhodni steni Novega vrha, desno od žlebov, ki pozimi vlečejo pozornost alpinistov. Naletela sta na odlično skalo, katera jima je ponudila le malo krušljivih oprimkov. 150 metrov visoko smer sta poimenovala Na svoji zemlji in ocenila s V-, IV/II-III. Več...>

Odprave v začetnh fazah

Poleg dveh že omenjenih v prejšnjih AN se je 24. maja na pot odpravila še dvočlanska odprava AO TAM Maribor, ki jo sestavljata Ivan Pešl in Matej Balažic. Trajala bo od 24. maja do 22. junija 2014. Glavni cilj je Slovaška smer (Slovak direct) v južni steni Denalija. Namen imata prosto ponoviti varianto, ki je nastala ob drugi ponovitvi smeri (M6+/A2).

Vseslovenski tabor

AO Rašica pripravlja sedmi vseslovenski tabor alpinističnih družin, ki bo letos v Val di Mellu od 26. julija do 3. avgusta. Več...>

Smučanje gre h koncu

Največji ljubitelji te zvrsti alpinizma so še vedno na belih strminah. Precej se je smučalo nad Martuljkom Jugovo grapo, presmučan je bil tudi bližnji Kačji jezik. Mangart je imel kar nekaj obiska in bil presmučan po več variantah. Ena izmed njih (zelena) je bila letos že večkrat presmučana, ni pa znano koliko se je po njej smučalo v preteklosti, če se sploh je.

Z Velike Martuljške Ponce so 23. maja po smeri Snowhite (I, 55-50°) smučali Marko Kern, Jaka Ortar in Marijana Cuderman. Opravili so redko ponovitev smeri, če jih ta sploh ima. Spust so opravili povsem z vrha Ponce. Zanimiv je še spust z Vrh Brda proti JZ, ki ni vsako zimo narejen, to sezono pa so pobočja odlično smučljiva še konec maja.

Za konec še članek Tomaža Jakofčiča o njegovih zadnjih turah in zanimiva debata...>


Srečno.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 4065

SMU

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.