Išči

SMU

SMU... opis123

Smučanje

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten - 30.04.2024

Bilten - 30.04.2024

Nesreče v gorah

30.04.2024   8:36 KRANJSKA GORA


Vremenska napoved

Napoved za Slovenijo

Ponoči bo večinoma jasno, na Primorskem bo zapihala šibka burja. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 11, v krajih z burjo okoli 15 °C.

Danes bo jasno, pihal bo vzhodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 26, na Goriškem in v Vipavski dolini ob šibki burji do 28 °C.

Napoved za GORSKI SVET

Danes bo pretežno jasno, čez dan bo nastalo nekaj spremenljive kopaste oblačnosti. Pihal bo šibak veter vzhodnih do južnih smeri. Temperatura na 1500 m bo okoli 12, na 2500 m okoli 5 °C.

Napoved za sosednje pokrajine

Precej jasno bo. Čez dan bo toplo, pihal bo veter vzhodnih smeri.

Obeti

V sredo se bo postopno pooblačilo. Popoldne se bodo v zahodnih in južnih krajih začele pojavljati krajevne plohe, ki bodo zvečer tudi drugod.

V četrtek bo pretežno oblačno s pogostejšimi krajevnimi padavinami, vmes bodo tudi nevihte. Padavine bodo proti večeru oslabele. Predvsem ob morju bo zapihal veter južnih smeri.

V petek kaže na oblačno vreme. Sprva bo suho, popoldne se bodo padavine najverjetneje razširile nad vso Slovenijo.

Opozorila

Dodatnega opozorila ni.

 

Nevarnost snežnih plazov

Plazovni bilten

Datum objave: pon., 29. 04. 2024 09:44 Naslednja objava: čet., 02. 05. 2024

Opis stanja in napoved (pon., 29. 04. 2024 09:44)

2000 m >70 - 240 cm J. in z. Julijci

2000 m >80 - 240 cm Osr. Julijci

2000 m >80 - 220 cm Kam.-Sav. Alpe

Ostala območja >10 - 40 cm

Splošna stopnja nevarnosti - pon., 29. 04. 2024 09:44

Nevarnost je 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - Znatna.

Problemi: moker sneg

Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja

Nevarnost proženja snežnih plazov je ZNATNA, 3. stopnje. Zjutraj je snežna odeja po vrhu pomrznjena in nekoliko bolj stabilna, tekom dne pa se omehča in navlaži. Plaz mokrega snega se lahko sproži spontano ali med smučanjem.

Snežne razmere

Snežna odeja se je ob spomladanski odjugi vsak dan višje hitro preobražala, sesedala. Marsikje se je sredi dneva vrhnja plast tako labilizirala, da so se spontano prožili tudi večji plazovi mokrega snega. Noč na ponedeljek je bila jasna, suha in mirna, zato je tudi v sredogorju na površini snežne odeje nastala skorja. Glavna grožnja je trenutno spontano proženje plazov mokrega snega ob dnevni odjugi. Ti plazovi se lahko prožijo tudi na osojah najvišjih vrhov, več pa jih bo na strmih prisojnih pobočjih. Vrhnji plaz močno navlaženih vrhnjih plasti lahko sprožimo tudi med smučanjem.

Predviden razvoj vremena

V ponedeljek in torek bo sončno in toplo, ničta izoterma bo na približno 3200 m. V ponedeljek bo pihal šibak jugo, v torek pa vzhodnik. V sredo dopoldne se bo od zahoda pooblačilo, sprva bo pihal šibak jugo, popoldne jugovzhodnik, ki bo v visokogorju zmeren. Nekoliko se bo ohladilo, ničta izoterma bo na 2700 m. Popoldne bo pričelo rahlo deževati, nad 2500 m rahlo snežiti. Do četrtka zjutraj bo padlo največ do 10 cm snega V četrtek zjutraj se bodo padavine okrepile, deževalo bo ves dan, lahko tudi zagrmi. Snežilo bo nad 2500 m. Napoved količine padavin je še precej negotova, v Zahodnih in Južnih Julijcih lahko zapade 10-50 cm snega, drugod manj.

Tendenca snežnih razmer

V ponedeljek in torek bodo snežne razmere podobne. Po nočnem zmrzovanju se bo dopoldne površina snežne odeje omehčala in se tekom dne vedno bolj navlažila. Ob tem se bo labilizirala in se lahko spontano ali pod vplivom smučarja splazi kot plaz mokrega snega. Sprožitev je bolj verjetna, kjer bo sneg bolj moker (prisoje) in kjer lažje zdrsne po trdi podlagi (strmina). Rahla ohladitev in oblačno vreme v sredo bosta zmanjšala verjetnost proženja tovrstnih plazov v visokogorju, nove snežne padavine pa bodo predvsem v četrtek čez dan povzročile povečanje plazovne nevarnosti predvsem v bližini visokogorskih grebenov. Tam bodo v zavetrnih legah nastali zameti novega snega, kjer lahko sprožimo kložast plaz.

Kategorije:
Napovedi GRS Vse objave
Značke:
GL4 Bilten

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 4065

SMU

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.