Išči

TEK

TEK... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 05.05.09

Mokri dnevi, a na koncu lep zaključek.

Včasih se prav prileže nekaj slabšega vremena in s tem izgovorov, da lahko malo lenariš ali pa da se vsaj izgovarjaš, da pač nisi v formi, ker tako ali tako samo dežuje... Ko posije sonce in preplezaš smer ali dve, te pa do bolečine zagrabi, da bi plezal in plezal.

BWSC

Poleg plezanja bolj ali manj težkih smeri se je minuli konec tedna dogajal jubilejni deseti 'Big Wall Speed Climbing', včasih Red Bullov, danes Mammutov. Pred dirko je viselo v zraku troje: koliko bo dovolj za zmago pri ženskah, kaj bodo na taki tekmi pokazali najboljši športni plezalci (Andrada) in ali bo vendar padel rekord pri moški smeri?

Pri dekletih je bil odgovor hitro znan. Pet navez je s tekmovanjem hitro zaključilo. Ko sta sestri Iva in Maja Božič s časom 25:21 dosegli vrh smeri Karamara Sweet Temptation (6a+, 110 m), je bilo jasno, da hčerki starega znanca slovenskih himalajcev ne bosta stali na najvišji stopnički. Že tretja naveza, Nastja Davidova/Maja Apat, je smer preplezala pod 20 minutami (19:56). Temu času sta se na malo manj kot minuto približali še Švicarki Annamaria Zollinger/Ane-Aylin Zigg (20:48).

Pri moških sta prijazno dobila prednost veterana Boris Čujič/Ivica Matkovič. Z elegantnim plezanjem v smeri BWSC (6c+, 220 m) sta na koncu slavila šesto mesto. Slovenske barve sta tokrat branili dve navezi: Boštjan Potočnik (AK Slovenska Bistrica) in Gorazd Hren (Šaleški AO) ter Matjaž Dušič in Marko Beber (APD Kozjak Maribor). Prva imata precej višji nivo v športnem plezanju in sta to tudi pokazala na tekmi. Resno sta ogrozila precej bolj slavno špansko-belgijsko navezo Dani Andrada/Jerome de Boeck, a sta na koncu za sedem sekund pristala 'samo' na 3. mestu. Naveza Dušič/Beber je sicer za skoraj pet minut izboljšala lanski čas, kar je bil eden od ciljev, a letos je bilo to dovolj za 7. mesto. Naveza Igor Čorko/Ljubomir Sakač je že vnaprej veljala za favorita in očitno sta se smeri res posvetila in se na tekmo tudi dobro pripravila. S smerjo sta opravila v času 21 minut in 23 sekund.

Tako gre rezultat naveze Grmovšek/Lukič po štirih letih počasi v pozabo, kar minuto in pol boljši dosežek Hrvatov pa namiguje, da tako blizu 'stene' še nismo. Rezerve: če bo tekma, razen povabljenih tekmovalcev, presegla okvire hrvaško/slovenskega rivalstva in (ali vsaj) če bodo sodelovali najboljši športni plezalci omenjenih logov.

Paklenica

Dejan Koren je gotovo eden bolj pridnih alpinistov, veliko pleza, predvsem pa najde čas, da o svojih dogodivščinah napiše kakšno lepo besedo. Malo starejša novica je, da se je za velikonočne praznike zadrževal v Paklenici, kjer je srečal tudi Miho Praprotnika, tako da je preplezal nekaj težkih in zanimivih smeri. Najprej je s Stanko Vidmar na pogled preplezal Rajno (7a, 350 m, Stanka 2xA0). Naslednji dan sta z Mihom preplezala slavnega Nema Dinka do Dinka (7b, 290 m) pri čemer je Miha smer zmogel na pogled, Dejan pa z rdečo piko. Zvečer sta zaključila s pojedino slastnih obrokov pri istoimenskem lastniku oštarije v Starigradu. Stanka in Milena Praprotnik sta se ta dan kratkočasili v smeri zanimivega imena: Kraški Slovenski Tržaški Sizbek. Za zaključek sta se Dejan in Stanka že nekoliko utrujena podala še v BWSC (6c+, 220 m) v Debelem Kuku.

Ta konec tedna je AO Vipava organiziral pravo skupno turo v Paklenico. Ob paleti različnih, predvsem lažjih vzponov, izstopa prosta ponovitev smeri Brid Klina (7b+, 350 m) v Aniča Kuku. Dejan Koren je smer preplezal prosto in v vodstvu, kar nekaj raztežajev "šele" v drugem poizkusu. Gotovo po izpostavljenosti nekaterih raztežajev najbolj fascinantna smer v Aniča Kuku. S Stanko sta preplezala še Depresijo (6b,120m) in Brid za mali čekič (6c) v Stupu. Vikend je zaključil z Boštjanom Bizjakom v smereh Pero (6a, 120 m) v Stupu ter Brot und spiele (6b, 120 m) v Kuku od Skadelina.

Urban Ažman je razkazoval Paklenico mlademu Juretu Mihelčiču (AO Radovljica). V petek, 01.05., sta preplezala Klin ter Šubaro direkt, v soboto Jenjavo, za zaključek pa Senza Pieta. Glede na vremenske napovedi sicer običajne gneče ni bilo, zato sem po dolgem času tudi sam užival v prvomajskem plezanju. Povaroval sem Mihca Zupina (AO Kranj) v Bridu za mali čekić, praznike pa sem zaključil z vzponom preko zame ene najlepših smeri, Forma Vive, v spremstvu dveh deklet.

Športno plezanje

Albin Simončič poleg tega, da pridno pleza in opremlja nove smeri od Korošice do morja, tudi trenira mlade talente. Tokrat je poslal dosežek Anje Murko (Gamsi iz Hrastnika) stare komaj 12 let, ki je v soboto, 02.05., preplezala svojo prvo smer z oceno 8a. Uspela je v smeri Guernica v Kotečniku. Še bolj je zanimiv način, kako je to naredila: za smer je porabila dobro uro študija, potem pa jo v prvem poskusu tudi preplezala. Pri tem je morala že na samem začetku narediti nekaj dodatnih težkih gibov in še kakšen majhen oprimek je morala stisniti na dolgih gibih, a to ji baje ni delalo več težav. 'Mislim, da se ne motim, če rečem, da je najmlajša slovenska plezalka, ki ji je uspel vzpon v tako težki smeri', še dodaja Bine. Čestitke tudi z naše strani in kot se je ne dolgo tega zapisalo Jamniku, očitno res že prihajajo generacije mladcev, ki bodo za ogrevanje plezali smeri z oceno 9a.

Težko je izpustiti dosežke Natalije Gros na tekmah svetovnega pokala v balvanskem plezanju. Po odličnem 4. mestu v Kazu na Japonskem je tokrat v avstrijskem Hallu dosegla 5. mesto. Po kvalifikacijah je celo vodila. Gotovo drži: ko bo do konca tekme vse na pravem mestu, bo rezultat odličen. Dajmo, Natalija!

Rok Šisernik (AK Slovenj Gradec) je plezal in raziskoval Makedonijo v vseh razmerah. Z druščino so, kakor je iz slik razvidno, obiskali pravo Meko balvanskega plezanja. Balvani raznih višin, previsnosti in oblik so, poleg makedonskega gostoljubja in balkanskega šarma, zagotovilo, da boste preživeli krasne plezalske počitnice.

Iz naših gora

Tudi doma se je za praznike vreme izboljšalo, tako da so vsi gora željni tudi prišli na vrsto. Miha Zupan je z Majo Duh (AO Tržič) preplezal novo smer v Borovi peči. Zaradi obvoza po lažjem, a poraščenem terenu je smer dobila ime Šavje (VI/IV-, V, 80 m).

Rado Lapanja, Primož Seljak, Toni Groblar in Klemen Florjančič (AO Cerkno) so 03.05., začeli letno sezono v Novem Vrhu. Toni in Klemen sta preplezala Melitino (IV+, 120 m) in Martino smer (V-/II-III, 100 m), Rado in Primož pa Megleno (IV-, 120 m) ter Andrejino (IV, 100 m). Stena je bila suha. Najlepši pa baje sestop, saj so se fantje po snegu enostavno in hitro odpeljali proti dolini.

Lepo se imejte do prihodnjič,

Peter Mežnar

Brid Klina

3 komentarjev na članku "AN - 05.05.09"

Sašo Matas,

Čestitke Nadji in Maji (AO Železničar) za zmago!


Jure Pezdirc,

Nekateri smo se res trudili da smo kar se da glasno vzpodbujali :) čeprav so nas potem kakšni hrvati tudi že malo čudno gledali kaj "razgrajamo" ob tako zgodnji uri! Drugače pa vsem našim čestitke za uvrstitve


Maja Apat,

Sašo hvala! Pa predvsem hvala publiki - bili ste noro fajni! Sicer pa dve mali opombici - Nadja je Nastja, jaz pa sem AO Železničar IN AK Slovenj Gradec.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 4586

TEK

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.