Išči

TUJ

TUJ -e, -ec, -ina ... vsa območja izven Slovenije
Osnovne podkategorije so: evropsko, azijsko, CIS (območje nekdanje SZ), afriško, ameriško, Oceanija in antarktično

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 02.10.12

Med Ospom in Chamonixom

Stene v hribih se počasi umirjajo, društveni prostori se polnijo z alpinističnimi šolami, nekateri pridno trenirajo za prihajajočo zimo, gneča se iz nekaterih sten seli v primorska in istrska plezališča ter, seveda, Paklenico. Kljub usihanju "hribovskih vzponov" so prišle dobre novice iz Chamonixa.

Pretekli teden je bil tudi plezalni tabor Chamonix 2012 v organizaciji Komisije za alpinizem PZS. Uradnega poročila sicer še vedno ni, nekaj vzponov pa se je že pojavilo na spletu. Glede na to, da sta vodenje tabora prevzela Tomaž Jakofčič in Peter Mežnar, je bilo upravičeno pričakovati, da se bo deset udeležencev vsekakor naplezalo. Kljub ne najboljšemu vremenu so fantje opravili nekaj dobrih vzponov, kot se za "mladce" spodobi. Najprej so ob kratkotrajnem izboljšanju vremena naredili invazijo v severno steno Aiguille du Chardonnet, kjer so plezali Migot Spur (IV, AD+, 500 m), Aureille Feutren Gully (III, 4+, 500 m), NW Spur Direct (III, 4, 500 m) ter še nekatere druge. Poslabšanje vremena so izkoristili za plezanje v plezališčih. Ob ponovnem izboljšanju vremena sta Boštjan Mikuž (AS Ajdovščina) in Janez Svoljšak (AO Kranj) sta plezala v eni najbolj željenih sten - severni steni Les Droites. Plezala sta smer Ginat (5, IV, 1000 m), sicer priljubljeno zimsko smer. Janez je skupaj z Martinom Žumrom (AO Radovljica) plezal še smer NW Spur Direct (III, 4, 500 m) v Aiguille du Chardonnet. Fantje so plezali tudi v Aiguille du Midiju, smer Eugster direct (IV, 5, 1000 m), v Aiguile de Pelerins smer Rebuffat - Terray (V, 5 M, 550 m), zaradi slabega vremena in razmer pa so morali obračati v Mrtvaškem prtu (IV, 4, 750 m) v S steni Grandes Jorrasses.


V stenah nad Chamonixom, foto: Boštjan Mikuž

Za SMAR je četrta skupna akcija, ki je bila v Wilder Kaiserju. Žal jim je "plezalne" cilje popolnoma prekrižalo slabo vreme. Upajmo, da jim bo to bolj naklonjeno v novembru, ko se odpravljajo v švicarski Gründelwald.

Vedno je zanimivo brati članke nekdanjega odličnega pisca Alpinističnih novic, ki mu danes ne sežemo niti do kolen, Jakata - Tomaža Jakofčiča. Sam preveč dobro piše, da bi si upal kaj veliko dodati, mogoče le to, da je ob pravi volji očitno mogoče združiti vrhunski alpinizem, službo, družino pa še marsikaj. Vzemite si čas in preberite objavo.

Vikend je minil v znamenju enega boljših svetovnih alpinistov svojega (in še katerega drugega) časa - Janeza Jegliča - Johana. V Ospu je bil že 15. Memorial Janeza Jegliča - Johana. Da, 30. oktobra, bo minilo 15 let od odličnega vzpona, ki sta ga skupaj s Tomažem Humarjem opravila v steni 7855 metrov visokega Nuptseja in ravno na vrhu se je Johanova pot tragično končala.

In vikend ki prihaja, nam prinaša že nov memorial - 4. Mihov. Spomin na še enega velikega slovenskega alpinista bo oživel ob teku ali kolesarjenju po Mihovih poteh. Da se le ni bi spisek memorialov daljšal.

Pa še kratka novica iz Nepala. Fantom na odpravi Janak 2012 gre zaenkrat vse po planu in če imajo dovolj sreče so že v baznem taboru. Srečno!

Pišite na alp.ple@planid.org

 


Tabor Chamonix 2012, foto: Boštjan Mikuž

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 8555

TUJ -ina, -ci