Išči

VTG

V tujih gorah:  ustaljena oznaka za  (predvsem alpinistične, pa tudi  njim podobne) odprave v - bolj oddaljene tuje gore
Za nekaj let imamo pripravljene tudi letne preglede:; npr. vtg2017 | vtg2018 | vtg2019 

V tujih gorah

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 25.09.12

Odlično v Dolomitih, selitve v južne stene

Poletno dogajanje se umirja, južne stene bodo počasi zaživele, v severne se bo ponovno vrnil mir, novice pa se bodo počasi krajšale, dokler se ne bo začela zimska sezona.

Peter Juvan (AAO) in Nastja Davidova (AO PD Ljubljana-Matica) sta letos stalno prisotna v dolomitskih stenah. Tokrat sta opravila prosto ponovitev Veverice (Schirata) v Piz Ciavazes (IX-, 235 m). Smer sta kot prva preplezala Manuel Stuflesser in Martin Riegler pozimi 2011/2012, prve proste ponovitve pa je bila deležna marca letos. V najtežjem raztežaju (IX-) je Nastja uspela na pogled, Peter na flash. Največ težav jima je povzročal nepregleden prehod čez streho. To je bil sicer edini raztežaj, ki sta ga za prosti vzpon morala ponoviti. Lepa smer je tudi zgledno opremljena – svedrovci so zavrtani le tam, kjer je varovanje težavno ali nemogoče.


V najtežjem raztežaju Veverice, foto: Peter Juvan 

Ženske naveze postajajo vse bolj "pogost pojav" v naših stenah. Uspešno izveden ženski alpinistični tabor in vse več ženskih vzponov v domačih stenah dajejo vedeti, da se za ženski alpinizem ni treba posebej bati, ne glede na to kje se bomo moški potikali. Maja Lobnik (AO TAM) in Tjaša Jelovčan (AO Kranj) sta plezali Zupanovo smer (VI, 220 m) v Koglu in ker je bilo tam še pretoplo, sta se odšli hladit še v severno steno Špika, kjer sta uživali v Direktni smeri (V+, 900 m). Sicer pa se smeri v južni steni Kogla tako kot vsako jesen pridno polnijo. Maja se je spet podala v južne stene, tokrat v južno steno Jerebice. Z Anžetom Šavsom (AO Kranj) sta plezala najbolj znano in oblegano smer v Jerebici, Sivi ideal (VI/V+ A0, 450 m). Smer sta prva preplezala brata Podgornik davnega leta 1979 v zimskih razmerah. Kako je tridnevno plezanje potekalo takrat, je najbolje opisal Peter spletni strani primorskestene.com: " V smer sva s Pavletom vstopila v zimskih razmerah, primerno opremljena z derezami, cepini, lednimi vijaki, kladivi, opremo za bivak in kuho ter v zelo nerodnih in težkih čevljih. Prvi dan sva imela v zajedah in kaminih sneg in led, na prvem bivaku sva doživela odjugo. Plezanje drugi dan je bilo eno samo tuširanje in močno garanje. Lesene zagozde in iz aluminijastih obročev koles doma napravljeni klini so odlično prijemali v široke poke. Noč naju je ujela na vstopu v kamin, raztežaj pod robom stene. Proti jutru, ko sva že večkrat preštela zvezde, je mokra oprema počasi zmrzovala. Rodil se je čudovit dan, sonce nama je kmalu segrelo premraženi telesi. Vesela sva sestopala v dolino, še bolj vesela sva bila prijatelja Jelka Flajsa in njegovega plavega hrošča, s katerim naju je iz Možnice odpeljal v Bovec na avtobus".

Boris Strmšek (AO PD Kozjak Maribor) se je zadnje čase kar pogosto navezal na vrv s »starejšim gospodom«, Erwinom Puchom. Preplezala sta več smeri v Dolomitih in domačih hribih. To sicer ni nič posebnega dokler ne povemo, da ima Erwin 69 let! Smeri, ki sta jih plezala tudi med mladimi plezalci ne sodijo med najlažje, če pa na hrbtu nosiš še svojih 69 let potem si vsak mlad alpinist sam pri sebi verjetno reče "jst bi tudi pr teh letih še plezal". In plezala sta: Rumeni raz (VI+, 330 m) v Mali Cini, Via Maurizio Speciale (V+, 300 m) v Lagazuoi Piccolo ter smer Costantini-Ghedina (VI-, 530 m) v Tofani di Roses.  Naveza Bojan Avguštin - Martin Werdonig sta plezala enake smeri, le v Lagazuoi Piccolo sta zavila v Via del Tetto (VI+, 300 m, zgornji del gre po Via M. Speciale). Boris in Erwin sta v avgustu plezala še Zajedo Ekar - Jamnik (VI-, 350 m) v Dolški škrbini nad Jezerskim. Boris je poleg zgoraj naštetih smeri plezal še močno zaželjeno Igličevo (V, 350 m) v Mali Rinki s Simonom Špurom, Zmaja (VII-, 450 m) v Ojstrici ter Avrikelj (IV+, 150 m) z Alenko Vindiš (vsi soplezalci so z AAO Kozjak).

Debela peč je dobila novo smer velikega formata, ki bo verjatno kmalu postala priljubljena. Jurij Hladnik, Nejc Marčič in Martin Žumer (vsi AO Radovljica) so 16. septembra preplezali na spisek prvenstvenih dodali še eno, Lesi se ne vrača (VII-, A1, 500 m). Če bo vreme še naklonjeno bo smer verjatno kmalu deležna ponovnega obiska, saj ji do popolnosti manjka le prost vzpon.

Janko Oprešnik in Tomaž Brglez (AK Slovenska Bistrica) skoraj vsak teden poskrbita za novo smer v naših hribih, predvsem v Steni, včasih pa se za "spremembo" odpravita tudi kam drugam. Tako sta konec avgusta preplezala v Prisanku novo smer Ustavil bi čas, tokrat se jima je pridružil še Robi Krapše in skupaj so v steni Klemenče peči preplezala novo smer Veseli Štajerc (VII, A0/IV-VI, 200 m). Smer so v celoti opremili s svedrovci in nekaj klini.



plus.google.com:
Via M. Speziale - foto Boris Strmšek


Dolomitske prečnice so vedno atraktivne - nad najtežjim raztežajem
APD Kozjak Maribor - Boris Strmšek:
Dolomiti 2012

1 komentarjev na članku "AN - 25.09.12"

Branko Ivanek,

Starejši gospod Erwin Puch je uradno "ostareli pripravnik" :)

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 2246

VTG

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.