Išči

bohinjsko

BOHINJSKO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten - 20.04.2024

Bilten - 20.04.2024

Vremenska napoved

Napoved za Slovenijo

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno. Sredi dneva in popoldne bodo nastajale krajevne plohe, lahko tudi kakšna nevihta. Ponekod bo zapihal severovzhodnik, na Primorskem povečini šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 14, na Primorskem do 17 °C.

Jutri bo sprva delno jasno, čez dan pa zmerno do pretežno oblačno. Popoldne lahko predvsem na zahodu nastane kakšna ploha. Ponekod bo še pihal veter vzhodnih smeri. Najnižje jutranje temperature bodo od -1 do 3, v Zgornjesavski dolini do -3, ob morju okoli 6, najvišje dnevne od 8 do 13, na Primorskem do 16 °C.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno. Popoldne bodo nastajale krajevne plohe. Ob severnem Jadranu bo zapihala šibka do zmerna burja.

Jutri bo zmerno do pretežno oblačno. V Alpah ter v Furlaniji Julijski Krajini bo popoldne nastala kakšna ploha. Še bo pihala burja.

Obeti

V ponedeljek bo sprva precej jasno, zjutraj bo marsikje možna slana. Čez dan se bo oblačnost povečala. Zvečer bo na zahodu že začelo rahlo deževati. Pihal bo veter vzhodnih smeri, na Primorskem šibka do zmerna burja.

V torek bo oblačno in deževno. Še bo vetrovno.

Opozorila

Dodatnega opozorila ni.

Nevarnost snežnih plazov

Plazovni bilten

Datum objave: pet., 19. 04. 2024 14:45 Naslednja objava: pon., 22. 04. 2024

Opis stanja in napoved (pet., 19. 04. 2024 14:45)

2000 m >40 - 200 cm J. in z. Julijci

2000 m >50 - 200 cm Osr. Julijci

2000 m >30 - 160 cm Kam.-Sav. Alpe

Splošna stopnja nevarnosti - pet., 19. 04. 2024 14:45

Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - Majhna.

Problemi: napihan sneg, nov sneg

Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja

Nevarnost snežnih plazov je MAJHNA, 1. stopnje. Spontano plazenje je malo verjetno, manjši kložasti plaz lahko sprožimo na zelo strmih pobočjih z napihanim snegom. Ponekod je pod napihanim snegom lahko tudi sodra ali babje pšeno. Obsežna so območja, kjer je sneg spihan do stare pomrznjene podlage, marsikje je ta tudi poledenela!

Snežne razmere

Ob hitri in izraziti ohladitvi v torek je stara, zelo mokra, snežna odeja hitro pomrznila. Nanjo je padlo 10 do 40 cm snega, največ v Julijskih Alpah in zahodnih ter osrednjih Karavankah. Sprva je ponekod padala tudi sodra. Ob sneženju je sprva pihal okrepljen jugozahodnik, nato okrepljen severnik, ki je prenašal sneg v zamete. Vetru izpostavljene lege so spihane do stare podlage, ki je ob ohladitvi pomrznila, take lege so ponekod tudi poledenele. Novi sneg se je že nekoliko sesedel in sprijel, predvsem na izrazitih prisojah je nastala površinska skorja. Spontano plazenje je malo verjetno. Sami lahko sprožimo kakšen manjši plaz na zelo strmih pobočjih z napihanim snegom; napihan sneg od stare podlage zlahka razlikujemo po barvi - stara podlaga je obarvana zaradi puščavskega prahu, novi sneg pa prahu ni vseboval.

Predviden razvoj vremena

Danes, v petek, se bo povsod pooblačilo, popoldne se bo prehodno okrepil jugozahodnik in zvečer bodo predvsem v Julijcih rahle padavine. Snežilo bo nad 1200 m, zapadlo bo le nekaj centimetrov snega. V soboto zjutraj se bo razjasnilo, a že dopoldne bo v gorah nastala kopasta oblačnost. Sredi dneva ni izključena kakšna snežna ploha. Zapihal bo zmeren severnik, ki bo tekom dneva še nekoliko okrepil. Ničta izoterma bo na višini okoli 1500 m. V nedeljo bo zjutraj na zahodu še nekaj jasnine, drugod bo oblačno. Čez dan bo nastala kopasta oblačnost, popoldne lahko kakšna snežna ploha. Veter se bo umiril, pihal bo šibak severovzhodnik. Ponedeljkovo jutro bo sončno, tekom dneva se bo pooblačilo. Temperatura bo podobna kot čez vikend, pihal bo šibak severovzhodnik.

Tendenca snežnih razmer

V prihodnjih dneh se zaradi hladnega in oblačnega vremena snežne in plazovne razmere ne bodo prav dosti spreminjale. Pod okoli 1500 m bo sneg počasi kopnel, zlasti na prisojnih pobočjih, višje pa se bo le počasi sesedal in preobražal. Ob sončnem vremenu se bo lahko na površini ojužil in nastajala bo tanka skorja. Nov sneg, ki bo zapadel v petek popoldne in nato v plohah čez vikend, ne bo poslabšal snežnih razmer. Manjši kložasti plaz lahko sprožimo le na zelo strmih pobočjih z napihanim snegom, ki pa ga lahko vizualno prepoznamo po barvi. Na spihanih mestih še naprej ostaja povečana verjetnost zdrsa.


 20.04.2024
GRZSReševanja iz  Biltena URSZR


s Kredarice / Kamera ZRC SAZU - Triglavski ledenik

 Modelska/računska napoved višinskih vrednosti 


 Plazovni bilten AINEVA 

 Zaščitni ukrepi in ravnanje ob snežnih plazovih 


Potresi

20. 4. 2024 ob 0.42 - 1,0 / 4 km SV od Ivančne Gorice

 

Kategorije:
Napovedi Vse objave
Značke:
GL4 Bilten

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 1889

BOHINJSKO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.