Išči

gorenjsko

SLOvenija: GORENJSKO območje obsega vse nad ljubljanskim, desno do Karavank oz. Kamniško-Savinjskih Alp, levo oz. zahodno pa do Julijcev; podobmočij  je  več: glej  seznam > (še v  nastajanju)

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten - 07.01.2023

nočno posredovanje na Kočni

Bilten - 07.01.2023

06.11.2023

Ob 17.11 je na Kokrski Kočni nad Suhadolnikom, občina Preddvor, planinko ujela megla in tema. Zaradi vremena ni mogel posredovati helikopter LPE. Gorski reševalci GRS Kranj planinko rešujejo na klasični način.

Ob 17.11 je na Kokrski Kočni, nad Suhadolnikom, naselje Kokra, občina Preddvor, tujo nepoškodovano planinko ujela megla in tema. Reševalci GRS Kranj so pohodnico locirali in peš pospremili v dolino.


Vremenska napoved

Napoved za Slovenijo

Danes bo deloma sončno s spremenljivo oblačnostjo. Predvsem v južnih in zahodnih krajih bo nastalo nekaj krajevnih ploh. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 14, na Primorskem okoli 18 °C.

Ponoči bo kakšna ploha možna tudi na severu, do jutra pa se bo povečini že zjasnilo.

Jutri bo pretežno jasno, po kotlinah v notranjosti bo zjutraj in del dopoldneva megleno. Najnižje jutranje temperature bodo od 2 do 7, v alpskih dolinah malo pod 0, ob morju okoli 9, najvišje dnevne od 8 do 14, na Goriškem in ob morju okoli 16 °C.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, več sonca bo v sosednjih pokrajinah Avstrije in Madžarske. V krajih južno od nas bodo občasne padavine.

Jutri bo povečini sončno, zjutraj bo po kotlinah nekaj megle.

Obeti

V četrtek se bo v hribovitem svetu zahodne Slovenije pooblačilo, drugod bo še večinoma sončno. Pihal bo jugozahodni veter.

V noči na petek bo na zahodu začelo deževati, v petek pa se bo dež razširil nad večji del Slovenije.

Opozorila

Dodatnega opozorila ni.

Višina snežne odeje

Kanin 2.260 m 59 cm 0 cm 12 ur
Kredarica 2.513 m 30 cm 0 cm 12 ur
Vršič 1.684 m 8 cm 0 cm 12 ur
Zelenica 1.534 m 2 cm 0 cm 12 ur
Vogel 1.515 m 1 cm 0 cm 12 ur
Sviščaki 1.302 m 1 cm

Nevarnost snežnih plazov

Podatki o snežni odeji

J. in z. Julijci - 110-160 cm

Osr. Julijci - 50-120 cm

Kam.-Sav. Alpe - do 10 cm

Ostala območja

Splošna stopnja nevarnosti - pon., 06. 11. 2023 08:57

Nevarnost je 1. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - Majhna.

Problemi: napihan sneg, nov sneg

Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja

Nevarnost snežnih plazov je MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so le strma pobočja v višjih legah visokogorja, kjer je napihan sneg. Ponekod je površina tudi poledenela, zato je potrebna previdnost zaradi možnosti zdrsa.

Snežne razmere

Pred nekaj dnevi je v gorah snežilo. Meja sneženja se je spustila pod 1500 m, nadmorske višine. V visokogorju je zapadlo dobrih 30 cm snega, v sredogorju do okoli 15 cm. Ob sneženju je pihal močan jugozahodnik, ki je novi sneg precej spihal v zamete. Nižje se je sneg že sesedel in talil, ponekod povsem skopnel. V visokogorju, nad okoli 2000 m, je snežna odeja strnjena, nižje so večinoma le še snežne krpe. Sneg v visokogorju je v senci suh in mehak, ponekod skorjast zaradi vetra. Nižje ter na prisojnih legah je sneg skorjast in pomrznjen. Zaradi taljenja in nočnega zmrzovanja je ponekod tudi poledenelo.

Predviden razvoj vremena

Do noči na petek bo večinoma suho vreme. Ledišče bo na nadmorski višini med 1900 in 2200 m, v četrtek prehodno tudi višje. Deloma sončno bo, več oblačnosti bo v hribih severne Primorske in Notranjske ter v zahodnem in južnem delu Julijcev in v predgorju. Tudi drugod bodo vrhodi občasno v oblakih. Pihal bo zmeren, občasno tudi močan jugozahodnik. V noči na petek se bodo na zahodu začele pojavljati padavine, ki se bodo predvidoma do jutra prehodno razširile nad večji del Slovenije. Meja sneženja se bo spet spustila pod 1500 m nadmorske višine.

Tendenca snežnih razmer

Snežne razmere se v gorah ne bodo prav dosti spreminjale. V visokogorju bo sneg obstal, na prisojnih legah se bo čez dan ojužil in ponoči pomrznil. V četrtek, ob prehodni otoplitvi, se bo še bolj sesedel. V sredogorju bodo ostanki snega skopneli. V visokogorju bo potrebna predidnost zaradi možnosti zdrsa, na mestih z napihanim snegom je potrebno paziti, kar se vam lahko pod nogami spelje napihan sneg. V petek se bodo snežne razmere nekoliko poslabšale.


 07.11.2023
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Značke:
GL4 Bilten GRS

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 4860

GORENJSKO

Domžalsko
Kamniško
Jeseniško
gornjesavsko
Bohinj