Išči

gornjesavsko

GORNJESAVSKO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten – 10.02.23

GRS v petih (5) akcijah

Ob 13.08 se je na smučišču v Kranjski Gori pri padcu poškodovala smučarka. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora in dežurna ekipa GRS Brnik so poškodovanko oskrbeli, nato pa je bila s helikopterjem Slovenske vojske prepeljana v SB Jesenice.

Ob 13.26 se je na sankališču Vitranc v Kranjski Gori pri padcu poškodovala oseba. Gorski reševalci GRS Kranjska Gora in dežurna ekipa GRS Brnik so jo na kraju oskrbeli, helikopter Slovenske vojske pa jo je prepeljal v SB Jesenice.

Ob 15.33 si je na Joštu, občina Kranj, pohodnik poškodoval nogo. Gorski reševalci GRS Kranj in gasilci GARS Kranj so ga oskrbeli ter prenesli do reševalnega vozila NMP Kranj.

Ob 10.36 se je na Mali Planini pod Jarškim domom, občina Kamnik, pri sankanju poškodoval otrok. Gorski reševalci GRS Kamnik so ga na kraju oskrbeli, helikopter SV z dežurno ekipo GRS pa ga je prepeljal v UKC Ljubljana.

Ob 18.44 so na območju naselja Zatolmin, občina Tolmin, gorski reševalci GRS Tolmin in gasilci PGD Tolmin začeli iskalno akcijo za pogrešano osebo. Še pred njihovim prihodom so jo policisti našli v reki Tolminki. Gorski reševalci in gasilci so preminulo osebo prenesli do parkirišča, kjer jo je prevzela pogrebna služba.

Predviden razvoj vremena

V petek bo pretežno jasno, na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 2 do 6, na Primorskem do 10 °C.

V soboto bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo. Najnižje jutranje temperature bodo od -12 do -5, ob morju okoli -2, najvišje dnevne od 3 do 8, na Primorskem do 10 °C.

V nedeljo bo v vzhodni polovici Slovenije zmerno do pretežno oblačno, drugod povečini sončno.

V ponedeljek bo pretežno jasno, zjutraj in dopoldne bo po nižinah v notranjosti precej nizke oblačnosti.

Razmere v gorah

Po podatkih Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v Julijcih, Karavankah in Kamniško-Savinjskih Alpah nad nadmorsko višino okoli 1700 m ZMERNA, 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici nevarnosti proženja snežnih plazov. Nižje in ponekod v predalpskem svetu (severna Primorska, Polhograjsko in Škofjeloško hribovje, Posavsko hribovje in podobno) pa MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so strmejša pobočja nad gozdno mejo, kjer so obsežna področja napihanega snega, ki so prisotna na številnih straneh. Tam lahko že pod majhno obremenitvijo sprožite kložast snežni plaz. V stari snežni odeji, ki je sedaj skrita pod novim snegom, so na osojnih pobočjih prisotne šibke plasti, ki lahko na posameznih mestih ob dodatni obremenitvi tudi popustijo. V prehodnih območjih med tanjšo in debelejšo snežno odejo je povečana nevarnost, da sprožite plaz. Snežne in plazovne razmere v visokogorju ostajajo zahtevne in se lokalno zelo spreminjajo.

V gorah je bilo ta teden hladno, sneg je v visokogorju in senčnih legah sredogorja še vedno slabše preobražen. Na površini snežne odeje je marsikje skorja, ki je nastala zaradi vetra ali dnevne odjuge in nočnega zmrzovanja. Predvsem nad gozdno mejo je veliko mest z napihanim snegom, grebeni so spihani do trde podlage. Veliko je klož in opasti.

V petek bo nekoliko topleje in pretežno jasno. Pihal bo večinoma šibak severni do severovzhodni veter. V soboto še nekoliko topleje in z nekaj koprenaste oblačnosti, na nadmorski višini 1500 m okoli 3°C. V nedeljo prehodno hladneje glede na soboto. Od ponedeljka vnovič topleje - na nadmorski višini 1500 m bodo temperature blizu 5°C.

Snežna odeja se je zaradi ohladitve zlasti v sredogorju stabilizirala. Ostajajo večje poledenele površine, zato je nevarnost zdrsa. V gorah se bo prihodnji teden začela snežna odeja preobražati in posedati zaradi otoplitve. Nevarnost snežnih plazov se bo povečala.


 10.02.2023
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 1418

GORNJESAVSKO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.