Išči

kamniško

KAMNIŠKO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten – 07.02.23

GRS Kranj v pripravljenosti za iskalno akcijo

Ob 20.41 se je v gozdu med Spodnjim in Srednjim Bitnjem, občina Kranj, izgubila oseba. Gasilci GARS Kranj so pregledali območje, v katerem naj bi se izgubljena oseba nahajala. V pripravljenosti so bili še gasilci PGD Bitnje in Žabnica, reševalci GRS Kranj, vodniki reševalnih psov za iskanje pogrešanih oseb KZS - SIP skupina 4 in ZRPS Gorenjska 1 in 2, vendar njihova pomoč ni bila potrebna, ker je bila oseba najdena.

Predviden razvoj vremena

V torek bo pretežno jasno. Na Primorskem bo pihala šibka burja. Najvišje dnevne temperature bodo od -1 do 3, na Primorskem okoli 7 °C.

V sredo bo sprva še precej jasno, čez dan pa se bo oblačnost od vzhoda postopno povečala. Le na Primorskem bo ostalo pretežno jasno. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Najnižje jutranje temperature bodo od -10 do -5, na Goriškem in ob morju malo pod 0, najvišje dnevne okoli 0, na Primorskem do 7 °C.

V četrtek in petek bo precej jasno in še vedno dokaj hladno. Veter bo oslabel.

Razmere v gorah

Po podatkih Urada za meteorološko napoved, Agencije RS za okolje, je nevarnost snežnih plazov v osrednjem delu Julijcev, Karavankah in Kamniško-Savinjskih Alpah nad nadmorsko višino okoli 1800 metrov ZNATNA (ali precejšnja), 3. stopnje po evropski petstopenjski lestvici. V južnem in zahodnem delu Julijcev je nad nadmorsko višino 1800 metrov nevarnost ZMERNA, 2. stopnje. Nižje in ponekod v predalpskem svetu (severna Primorska, Polhograjsko in Škofjeloško hribovje, Posavsko hribovje in podobno) pa MAJHNA, 1. stopnje. Nevarna so strmejša pobočja nad gozdno mejo, kjer so obsežna področja napihanega snega, ki so prisotna na številnih straneh. Tam lahko že pod majhno obremenitvijo sprožite kložast snežni plaz. V stari snežni odeji, ki je sedaj skrita pod debelo snežno odejo novega snega, so zlasti na osojnih pobočjih prisotne šibke plasti, ki lahko na posameznih mestih ob dodatni obremenitvi tudi popustijo. To se lahko zgodi predvsem tam, kjer je snega zaradi vpliva vetra manj. Snežne in plazovne razmere so v visokogorju zahtevne.

V gorah se je ob koncu tedna ohladilo, v soboto je pihal močan veter severnih smeri. Sneg je v visokogorju in senčnih legah sredogorja še vedno slabše preobražen. Na površini snežne odeje je marsikje skorja, ki je nastala zaradi vetra ali dnevne odjuge in nočnega zmrzovanja. Predvsem nad gozdno mejo je veliko mest z napihanim snegom, grebeni so spihani do trde podlage. Veliko je klož in opasti.

V ponedeljek je bilo zmerno oblačno, pihal je zmeren severovzhodni veter. Temperatura na 1500 metrih je bila okoli -8, na 2500 metrih okoli -14 °C. V torek bo jasno z manj vetra. V noči na sredo in v sredo se bo krepil veter vzhodnih smeri, več bo oblačnosti, temperatura bo ostala nizka. V četrtek in petek bo več jasnega vremena, temperature bodo nekoliko višje šele v petek, na 1500 metrih okoli -5°C. Snežna odeja se je zaradi ohladitve zlasti v sredogorju stabilizirala. V visokogorju bodo snežne in plazovne razmere ostale podobne. Ostajajo tudi večje poledenele površine, zato bo nevarnost zdrsa.


 07.01.2023
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 1069

KAMNIŠKO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.