Išči

kamniško

KAMNIŠKO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten - 08.02.2024

Bilten - 08.02.2024

 

Posredovanja gorskih reševalcev

Ob 18.17 se je na gozdni poti med Bibo planino in Menino planino, občina Kamnik, v megli izgubilo 5 oseb. Gorski reševalci GRS Kamnik so jih našli in nepoškodovane pospremili do vozila.


Vremenska napoved

Napoved za Slovenijo

Danes bo na vzhodu deloma jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno. Pihal bo jugozahodnik. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 13, na vzhodu okoli 15 °C.

Jutri se bo povsod pooblačilo, v zahodni in osrednji Sloveniji bo občasno deževalo. Jugozahodni veter se bo še nekoliko okrepil, ob morju bo pihal jugo. Najnižje jutranje temperature bodo v zatišnih legah od 3 do 6, drugod od 8 do 12, najvišje dnevne od 8 do 15 °C.

Napoved za GORSKI SVET

Danes bo v visokogorju in na Pohorju delno jasno, v sredogorju na primorski strani alpsko-dinarske pregrade ter ponekod v Kamniško-Savinjskih Alpah oblačno in megleno, možno bo rahlo rosenje. Proti večeru se bo povsod pooblačilo. Pihal bo šibak do zmeren jugozahodni veter, ki se bo popoldne in v noči na petek še krepil. Temperatura na 1500 m bo na zahodu okoli 1, na vzhodu okoli 5, na 2500 m pa okoli 1 °C.

Napoved za sosednje pokrajine

V krajih vzhodno in severno od nas bo deloma jasno, drugod bo pretežno oblačno. Na območju Kvarnerja in Gorskega Kotarja bo občasno rahlo deževalo. Marsikje bo pihal veter zahodnih smeri.

Jutri se bo povsod pooblačilo. V sosednjih pokrajinah Italije in v Kvarnerju ter Gorskem Kotarju bo deževalo. Pihal bo zmeren do močan jugozahodnik, v severnem Jadranu jugo.

Obeti

V soboto bo večinoma oblačno in deževno, le na severovzhodu bo večji del dneva še suho. Ponekod bo še pihal južni do jugozahodni veter.

V nedeljo bo oblačno in deževno.

Opozorila

Dodatnega opozorila ni.

 

Nevarnost snežnih plazov

Plazovni bilten

Datum objave: sre., 07. 02. 2024 12:53. Naslednja objava: pet., 09. 02. 2024

Opis stanja in napoved (sre., 07. 02. 2024 12:53)

2000 m >120-160 cm, 1000 m J. in z. Julijci

2000 m >90-140 cm, 1000 m do 15 cm Osr. Julijci

2000 m >60-130 cm, 1000 m do 10 cm Kam.-Sav. Alpe

do 5 cm ostala območja

Splošna stopnja nevarnosti - sre., 07. 02. 2024 12:53

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - Zmerna.

Problemi: napihan sneg, moker sneg, polzeč sneg, nov sneg

Vzorec nevarnosti: Polzeč sneg

Vzorec nevarnosti: Dež

Ocena tveganja

Nevarnost snežnih plazov je MAJHNA, 1. stopnje. Snežna odeja je večinoma stabilna in dobro povezana. Predvsem v bližini grebenov so še območja napihanega snega, kjer se ob veliki obremenitvi lahko sproži manjši kložasti plaz. Ponekod, predvsem na senčnih pobočjih, je snežna odeja trda in poledenela, zato je tam velika nevarnost zdrsa. V petek se bo nevarnost snežnih plazov zaradi padavin povečala in bo ZNATNA, 3. stopnje.

Snežne razmere

Snežna odeja se na prisojah preobraža zaradi dnevnega tajanja in nočnega zmrzovanja, na osojah pa se sprijema zaradi visoke temperature zraka. Marsikje na najbolj osončenih pobočjih je snežna odeja prekinjena s kopnimi mesti. Na vetru izpostavljenih mestih je snežna odeja pomrznjena, poledenela ali pa je sploh ni več. Stara območja napihanega snega so dobro povezana z ostalimi plastmi, zato jih lahko lokalno preobremenimo le z veliko obremenitvijo.

Predviden razvoj vremena

Danes je v visokogorju sončno, v sredogorju oblačno in megleno. Zgornji rob oblačnost je nad 2000 m in se bo do večera še nekoliko dvignil. Jutri, v četrtek, bo vreme zelo podobno. Toplo je, nulta izoterma je na približno 2500 m, jutri pa bo še višje, blizu 3000 m. Danes in jutri bo pihal zmeren zahodnik. Jutri popoldne se bo začel krepiti jugozahodnik, z njim bo dotekal še bolj vlažen zrak. Popoldne se bo zato pooblačilo, zvečer bo na gorskih pregradah Južnih Julijskih Alp in Trnovskega gozda pričelo rositi. Padavine so bodo v petek dopoldne okrepile in se razširile na ves gorski svet. V Posočju bo meja sneženja blizu 2000 m, v osrednjih Julijskih Alpah, Karavankah in Kamniško-Savinskih Alpah pa na okoli 1800 m. Do petka zjutraj bo glavnina padavin na Tolminskem in na Trnovskem gozdu, drugod bo padavin malo. Nad 2000 m lahko v Julijcih pade do 20 cm snega, pod to višino pa do 50 mm dežja. V petek čez dan se bodo padavine še okrepile in se nadaljevale vsaj do nedelje dopoldne. Meja sneženja bo verjetno ostala nad 1800 m.

Tendenca snežnih razmer

Do četrtka zvečer bo snežna odeja ostala precej stabilna. Ob padavinah v noči na petek se bo pod 2000 m zaradi dežja postopno zmanjšala stabilnost vrhnjih plasti snežne odeje, ki se bodo predvsem na strmih in travnatih pobočjih splazile kot plazovi mokrega sprijetega in tudi nesprijetega snega. Višje pa bo ob močnem jugozahodniku na pretežno trdo podlago padlo nekaj novega snega. Veter bo novi sneg napihal v zamete. Nevarnost snežnih plazov se bo že do petka zjutraj nekoliko povečala in bo ZMERNA, 2. stopnje. V petek čez dan se bo zaradi obilnih padavin nevarnost plazov povečala na ZNATNO, 3. stopnjo.

Značke:
GL4 Bilten

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 1066

KAMNIŠKO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.