Išči

kamniško

KAMNIŠKO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten - 18.04.2024

Bilten - 18.04.2024

Gorska reševalna služba Radovljica: V četrtek, 18.4., smo ob 10.11 prejeli poziv za reševanje na Jelovici v bližini Mošenjske planine. Pri delu v gozdu je prišlo do nesreče in se je poškodoval gozdar. Reševalci GRS Radovljica smo ga na kraju oskrbeli in prepeljali do primernega mesta na Vodiški planini, kjer ga je prevzela ekipa HNMP in ga s helikopterjem Slovenske vojske prepeljala na nadaljnje zdravljenje v SB Jesenice.


Vremenska napoved

Napoved za Slovenijo

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, predvsem popoldne se bodo pojavljale krajevne padavine. Možne bodo posamezne nevihte. Na Primorskem bo pihala šibka burja, ponekod v notranjosti pa severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 6 do 13, na Primorskem do 15 °C.

Jutri bo delno jasno, zjutraj bo možna kratkotrajna megla. Burja na Primorskem bo dopoldne ponehala. Najnižje jutranje temperature bodo -2 do 3, v alpskih dolinah in na planotah Notranjske do -4, najvišje dnevne od 9 do 15, na Primorskem do 17 °C.

Napoved za GORSKI SVET

Danes bo spremenljivo do pretežno oblačno, vrhovi bodo občasno v oblakih. Predvsem sredi dneva in popoldne se bodo pojavljale snežne plohe. Popoldne se bo nekoliko okrepil severovzhodni veter. Temperatura čez dan bo na 1500 m okoli -2, na 2500 m okoli -9 °C.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo pretežno oblačno, nekaj več sonca bo na vzhodu. Pojavljale se bodo krajevne padavine, lahko tudi kakšna nevihta. V Kvarnerju bo pihala šibka do zmerna burja.

Jutri bo delno jasno, v Alpah bodo možne posamezne plohe. Burja v Kvarnerju bo ponehala.

Obeti

V soboto bo precej oblačno z občasnimi padavinami.

V nedeljo bo pretežno oblačno in večinoma suho. Pihal bo severni do severovzhodni veter, na Primorskem burja. Še naprej bo razmeroma hladno za ta čas.

Opozorila

Dodatnega opozorila ni.

 

Nevarnost snežnih plazov

Plazovni bilten

Datum objave: čet., 18. 04. 2024 09:28 Naslednja objava: pet., 19. 04. 2024

Opis stanja in napoved (čet., 18. 04. 2024 09:28)

2000 m >40 - 200 cm J. in z. Julijci

2000 m >50 - 200 cm Osr. Julijci

2000 m >30 - 160 cm Kam.-Sav. Alpe

Splošna stopnja nevarnosti - čet., 18. 04. 2024 09:28

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - Zmerna.

Problemi: napihan sneg

Vzorec nevarnosti: Hladno vreme, nesprijet svež sneg z vetrom

Ocena tveganja

Nevarnost snežnih plazov je v visokogorju, nad okoli 1800 m nadmorske višine ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Spontanega plazenja večinoma ne pričakujemo več, le ob sončnem vremenu se lahko sredi dneva in popoldne s strmih prisojnih pobočjih še sproži kakšen plaz, predvsem lahko plaz sprožimo na strmejših pobočjih z napihanim snegom. Ponekod je v snežni odeji lahko tudi sodra ali babje pšeno. Na spihanih mestih je stara podlaga pomrznjena in trda, tam je nevarnost zdrsa.

Snežne razmere

V torek je v gorah snežilo, meja sneženja se je hitro spustila precej nizko. V gorah je zapadlo od 10 do 40 cm snega, največ v Julijskih Alpah in zahodnih ter osrednjih Karavankah, ob nevihtah je bila možna tudi sodra oz. babje pšeno. Ob sneženju je sprva pihal okrepljen jugozahodnik, nato okrepljen veter severnih smeri, ki je prenašal sneg v zamete. Vetru izpostavljene lege so spihane do stare podlage, ki je ob ohladitvi pomrznila, take lege so tudi poledenele. Novi sneg je večinoma suh in mehak, ponekod skorjast zaradi vetra, pod okoli 1800 m pa je v prisojah skorja nastala zaradi dnevnega taljenja in nočnega zmrzovanja. Precej je zametov.

Predviden razvoj vremena

Danes, v četrtek, bo spremenljivo do pretežno oblačno. Predvsem popoldne bodo nastajale krajevne snežne plohe. Ničta izoterma je na nadmorski višini okoli 1300 m. Pihal bo večinoma šibak severovzhodnik. Ponoči se bo razjasnilo, jutri bo delno jasno z nekaj kopaste oblačnosti. Popoldne ni izključena kakšna snežna ploha. Veter bo šibak, dopoldne severne do severovzhodne smeri, popoldne pa bo pihal zahodnik ali jugozahodnik. Ničta izoterma se bo dvignila na okoli 1500 m nadmorske višine. V soboto bo spet pretežno oblačno, občasno bo v gorah snežilo, a količina padavin bo majhna, lahko zapade od 5 do največ 10 cm snega. Pihal bo zmeren veter severnih smeri. Ničla bo na nadmorski višini okoli 1500 m.

Tendenca snežnih razmer

V prihodnjih dneh se zaradi hladnega vremena snežne in plazovne razmere ne bodo prav dosti spreminjale. Pod okoli 1500 m bo sneg počasi kopnel, zlasti na prisojnih pobočjih, višje pa se bo le počasi sesedal in preobražal. Ob sončnem vremenu se bo lahko na površini ojužil in nastajala bo tanka skorja. V soboto bo nekaj novega snega, a ne povsod, tudi količina bo premajhna za spremembo razmer. Še naprej bo na spihanih mestih nevarnost zdrsa, glavna nevarnost bodo klože na strmejših pobočjih v visokogorju.


 18.04.2024
GRZSReševanja iz  Biltena URSZR


s Kredarice / Kamera ZRC SAZU - Triglavski ledenik

 Modelska/računska napoved višinskih vrednosti 


 Plazovni bilten AINEVA 

 Zaščitni ukrepi in ravnanje ob snežnih plazovih 


Potresi

18. 4. 2024 ob 4.40 - 0,3 / 6 km JV od Škofje Loke

18. 4. 2024 ob 2.37 - 1,5 / 9 km JV od Jelšan

Kategorije:
Napovedi GRS Vse objave
Značke:
GL4 Bilten

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 1066

KAMNIŠKO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.