Išči

ljubljansko

LJUBLJANSKO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Gore - 18.05.14

Večer v nedeljo: Na rob Nanosa / V okolici Ljubljane so se zatresla tla

Na rob Nanosa

Janez Mihovec: Iz Vipave lahko naredimo zanimivo krožno pot, ki teče po meji med primorskim in notranjskim svetom

V trenutku, ko zapeljemo v Vipavsko dolino, se okolje hipoma spremeni. Nikjer več trdega kamnitega sveta. Okoli nas so širna polja in sadovnjaki, med katerimi se vije reka Vipava. Kraški svet v obliki Trnovske planote in Nanosa je navkljub vsemu še vedno na dosegu roke. Nad praktično ravno dolino se divje dviga sedemsto in več višinskih metrov naravnost v nebo. Iz Vipave lahko naredimo zanimivo krožno pot, ki teče po meji med primorskim in notranjskim svetom. Med svetom celinske robatosti in primorske nežnosti.
Iz Vipave se sprehodimo do vasice Gradišče v neposredni bližini. Takoj nad vasjo se markirana pot vzpne. Na poti običajno nismo sami - v plezalnih stenah vidimo plezalce. Markirana pot na vrh pelje med temi stenami, a ni kaj dosti izpostavljena in omogoča udoben vzpon na vrh. Do vrha pa je navkljub temu še daleč. Dve uri hoje potrebujemo in ves čas je treba gristi kolena.
Enkrat je vzpona le konec in pred nami se pokaže kamniti zob vrha. Gradiška tura ima zelo lep razgled na celotno Vipavsko dolino in Kras na drugi strani. Čisto brez potrebe bi se bilo vračati po isti poti. Krožna pot nas po robu planote Nanos popelje nazaj v dolino. Ta pot je popolnoma drugačna od strmega vzpona, ki je že za nami.
Ves čas se zlagoma spušča skozi širne gozdove. Sprehodimo se mimo nekaj zabojnikov, ki služijo astronomskemu observatoriju, mimo kapelice. Pred nami se odpre še zanimiv pogled na ruševine starodavnega Vipavskega gradu.
Na kamnitem zobu nad mestom je bil mogočna utrdba. Še danes so na poti dostopa vidni ostanki nekdanjega obrambnega jarka, ki je zagotavljal še dodatno zaščito na mestu edinega lahkega dostopa. Grad je že stoletja v ruševinah, danes pa v mestu stoji plemiški dvorec z lepim parkom, v katerem je občina, in zagotavlja bistveno več udobja kot mrka trdnjava nad mestom.
Pod Vipavskim gradom je do našega izhodišča le še dvajset minut hoda. S kraškega in brezvodnega sveta se spet spustimo v prijazen primorski svet. V vsakem primeru smo za svoje zdravje in fizično pripravljenost marsikaj storili. Pot na Gradiško turo, ki ima le 793 metrov višine, zahteva kar nekaj fizične pripravljenosti in hoje po vročem soncu. Za zahvalo pa nam ponudi sprehod po razglednih krajih.

Janez Mihovec



V okolici Ljubljane so se zatresla tla

Danes ob 4.06 zjutraj so se v bližini Ljubljane zatresla tla, so sporočili iz Urada za seizmologijo in geologijo

Seizmografi so zabeležili zmeren sunek, po preliminarni oceni je bila magnituda potresa 2,9. Žarišče potresa je bilo 9 kilometrov zahodno od Ljubljane, v bližini Brezovice Pri Ljubljani, zato bi ga naj čutili posamezni prebivalci glavnega mesta, Brezovice pri Ljubljani, Dobrove, Idrije, Horjula, Zbilj in Zaklanca. Na uradu ocenjujejo, da intenziteta potresa v širšem nadžariščnem območju ni presegla četrte stopnje po evropski potresni lestvici. (spletno uredništvo)

 

Vecer.si 18.05.2014

Nanos
Foto: Janez Mihovec

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 2348

LJUBLJANSKO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.