Išči

tržiško

TRŽIŠKO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten URSZR – 18.02.22

GRS v dveh akcijah

Ob 9.20 se je na območju Zelenice, občina Tržič, sprožil snežni plaz. Reševalci postaje GRS Tržič ter helikopter Slovenske vojske z združeno dežurno ekipo HNMP in GRZS so zaradi možnosti, da je plaz zasul turnega smučarja, opravili pregled plazovine. Ugotovili so, da v plazovini ni zasute osebe. Pregledana sta bila Šentanski plaz in plaz izpod Plota.

Ob 14.55 je pri Domu v Tamarju, občina Kranjska Gora, planinec padel v nezavest. Reševalci postaje GRS Rateče so obolelega planinca s terenskim vozilom prepeljali do mesta, kjer so ga prevzeli reševalci NMP Jesenice.

Predviden razvoj vremena

V petek bo pretežno jasno, sprva bo ponekod še megleno. Sredi dneva in popoldne se bo v zahodni in delu osrednje Slovenije oblačnost povečala. Popoldne se bo znova krepil jugozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 14, na vzhodu do 16 °C. Ponoči se bo povsod pooblačilo, ponekod na Primorskem in Notranjskem bo pričelo rahlo deževati. V višjih legah in po nižinah vzhodne Slovenije bo pihal okrepljen jugozahodnik, ki bo zjutraj oslabel. Najnižje jutranje temperature bodo na Gorenjskem in Koroškem od 0 do 5, drugod od 6 do 10 °C.

V soboto bo oblačno, padavine se bodo popoldne okrepile in razširile na vso Slovenijo. Meja sneženja bo sprva na okoli 1400 metrih, popoldne se bo pričela spuščati. Zapihal bo severovzhodnik, na Primorskem zvečer šibka burja. Popoldanske temperature bodo od 5 do 13 °C.

V nedeljo zjutraj bodo padavine povsod ponehale, popoldne se bo delno zjasnilo. Šibka burja na Primorskem bo ponehala, na severovzhodu bo zapihal jugozahodni veter.

V ponedeljek bo pretežno oblačno z občasnimi padavinami, po nižinah bo deževalo.

RAZMERE V GORAH

Po podatkih Urada za meteorološko prognozo Agencije RS za okolje je nevarnost snežnih plazov v Julijskih Alpah ter v zahodnih in osrednjih Karavankah nad nadmorsko višino okoli 1500 m ZNATNA, 3. stopnje, predvsem se nevarnost poveča pozno dopoldne in popoldne zaradi vpliva sonca. Nižje ter v preostalem delu naših gora pa ZMERNA, 2. stopnje, po evropski petstopenjski lestvici. Nevarna so mesta z napihanim snegom ter strma pobočja, kjer se bodo lahko zaradi šibke plasti pod novejšim snegom z dovolj strmih pobočij spontano prožili manjši in posamezni srednje veliki plazovi.
Že ob manjši obremenitvi snežne odeje boste lahko sprožili tudi plaz kložastega snega. Vetru izpostavljene lege so močno spihane, tam je nevarnost zdrsa.

Ob otoplitvi in sončnem vremenu se je vrhnja, novejša plast snega ojužila in nekoliko sesedla, najbolj na osončenih legah. Ponoči je nastala skorja. Le v senčnih legah visokogorja je vrhnja plast snega mehka in suha. Vetru izpostavljena mesta so spihana do stare, trde in poledenele podlage. Snega je v gorah razmeroma malo. S strmih pobočij so se prožili plazovi novega snega, številni manjši in posamezni srednje veliki.

V petek bo precej jasno, proti poldnevu se bo pooblačilo predvsem v hribih Notranjske in severne Primorske ter v jugozahodnem delu Julijskih Alp. Tudi na grebenih Kamniško Savinjskih Alp in Karavank se bodo lahko začele pojavljati oblačne kape. Krepil se bo jugozahodnik, ki bo od sredine popoldneva že oviral gibanje na izpostavljenih legah. Ničta izoterma je na nadmorski višini okoli 1900 m, popoldne bo še nekoliko višje. V soboto bo oblačno in megleno. Padavine se bodo najprej pojavljale na območju Snežnika ter v zgornjem Posočju, popoldne postopno tudi drugod. Sprva bo pihal močan jugozahodnik, ki bo čez dan slabel. Meja sneženja se bo najprej dvignila na okoli 1400 m, popoldne se bo začela spuščati. Padavine bodo v alpskem delu ponehale že zvečer, južneje pa v noči na nedeljo.

V nedeljo bo zmerno do pretežno oblačno, spet se bo nekoliko otoplilo. Začel bo pihati jugozahodnik. V ponedeljek bo oblačno z rahlim sneženjem po hribih in gorah.

V petek se bo sneg še sesedal in preobražal ter s strmih, predvsem sončnih pobočjih tudi plazil. Ponoči bo zaradi vetra in oblačnosti pomrznil le nad višino ničte izoterme, nižje pa ne. V soboto bo do noči predvidoma zapadlo od 10 do 20 cm snega, ki bo dodatno obremenil zgornjo plast snežne odeje, pod katero je šibka plast. Zato se bo zopet povečala možnost spontanega proženja vrhnje plasti snežne odeje s strmih pobočij. Zaradi močnega jugozahodnika bodo nastajale tudi nove klože. V nedeljo se bo ob otoplitvi novi sneg ojužil in deloma sprijel predvsem v sredogorju ter na osončenih legah visokogorja, zato boste lahko hitro sprožili plaz delno sprijete plasti snežne odeje, ki bo nad šibko plastjo starega snega. Razmere bodo zahtevne. V ponedeljek se plazovne in snežne razmere predvidoma ne bodo kaj dosti spremenile, saj bo količina novega snega majhna.

Ob koncu tedna bodite zelo previdni. Ne zadržujte se pod strmimi pobočji in se jih izogibajte tudi pri prečenju. Izbirajte plazovno varna območja.


 18.02.2022
 
URSZR:
Obvestila nesreče prejšnjega dne
Opozorila predviden razvoj vremena

GRZS:
Reševanja iz  Biltena URSZR


Meteo.si
ARSO.gov.si
Gorski svet/Julijske Alpe 
Padavine in snežne razmere
Vreme.net
s Kredarice

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 801

TRŽIŠKO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.