Išči

celjsko

CELJSKO... opis

Objavljalci

Authors

Arhiv

Bilten - 23.12.2023

plaz/zdrs - jamarja

Bilten - 23.12.2023

Ob 13.53 sta v bližini naselja Orlek, občina Sežana, dva mlada jamarja obtičala na prekratki vrvi v Golokratni jami. Jamarji iz reševalnih centrov Postojna, Sežana in Tolmin so ju s pomočjo vrvne tehnike spustili do dna jame, kjer sta bila pregledana in ogreta ter ju nato dvignili na površje in nepoškodovana predali v domačo oskrbo.

Ob 11.10 je na Zelenici, pod Begunjščico, plaz odnesel pohodnico. Gorski reševalci GRS Tržič so v sodelovanju s helikopterjem Policije preiskali območje, locirali planinko in ugotovili, da je zdrsnila na zasneženem pobočju. Na kraju so jo oskrbeli in pospremili v dolino.

 


Vremenska napoved

Napoved za Slovenijo

Danes bo razmeroma sončno z občasno povečano koprenasto oblačnostjo. Pihal bo zahodni do severozahodni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 7 do 15 °C.

Jutri bo na vzhodu zmerno do pretežno oblačno, drugod pa povečini sončno vreme. Ponekod po kotlinah osrednje Slovenije bo zjutraj in dopoldne megleno. Najnižje jutranje temperature bodo od -3 do 2, ob morju do 4, najvišje dnevne od 6 do 11, na jugu Slovenije do 15 °C.

Napoved za GORSKI SVET

Danes bo zmerno oblačno, a večinoma suho. Pihal bo povečini močan severozahodnik. Temperatura na 1500 m bo okoli 3, na 2500 m okoli -3 °C.

Napoved za sosednje pokrajine

Danes bo dokaj sončno z nekaj koprenaste oblačnosti. Več oblačnosti bo v krajih severno in zahodno od nas. Ponekod bo pihal zahodni do severozahodni veter.

Jutri bo predvsem v krajih vzhodno od nas zmerno do pretežno oblačno, drugod pa povečini sončno vreme. Po nekaterih nižinah bo zjutraj megla.

Obeti

V ponedeljek in torek bo več oblakov na zahodu in več jasnine na vzhodu države. Ponekod bo pihal zahodni do jugozahodni veter. Razmeroma toplo bo.

Opozorila

Dodatnega opozorila ni.

Nevarnost snežnih plazov

Plazovni bilten

Opis stanja in napoved (pet., 22. 12. 2023 12:38, naslednja objava: ned., 24. 12. 2023)

Podatki o snežni odeji

2000 m 1000 m 70-110 cm J. in z. Julijci

70-110 cm do 5 cm Osr. Julijci

50-80 cm do 5 cm Kam.-Sav. Alpe

do 20 cm Ostala območja

Splošna stopnja nevarnosti - pet., 22. 12. 2023 12:38

Nevarnost je 2. stopnje po evropski petstopenjski lestvici - Zmerna.

Problemi: napihan sneg

Vzorec nevarnosti: Ohladitev po toplem vremenu / otoplitev po mrazu

Ocena tveganja

Nevarnost snežnih plazov je nad nadmorsko višino okoli 2000 m ZMERNA, 2. stopnje, nižje pa MAJHNA, 1. stopnje. Predvsem so nevarna strma pobočja s kložami in grape, kjer je več napihanega snega. Na vetru izpostavljenih legah je možnost zdrsa.

Snežne razmere

Ponoči in zjutraj so se pojavljale plohe, snežilo je nad okoli 1200 m, zapadlo je okoli 5 cm snega. Včeraj je v visokogorju pihal močan severozahodnik, ki je v sunkih dosegal hitrost tudi 140 km/h (Kredarica). Veter je na izpostavljenih mestih prenašal star sneg in gradil snežne nanose na severnih in vzhodnih straneh. Ob močnem temperaturnem obratu se je sneg v preteklih dneh na prisojnih legah čez dan ojužil in ponoči pomrznil, krepila se je skorja, nekoliko se je sesedel, v sredogorju tudi kopnel. V senci je sneg ostal suh in mehak ter slabo preobražen, tam je nekaj skorje le zaradi vetra. V sredogorju je snega bolj malo, debelejša snežna odej je večinoma šele nad okoli 2000 m nadmorske višine. Več snega je v Julijskih Alpah kot drugod po naših gorah.

Predviden razvoj vremena

Danes, v petek, bo sprva oblačno in ponekod megleno, občasno bodo manjše padavine, nad okoli 1300 m bo snežilo. Zapade lahko še do 5 cm snega. Popoldne ali zvečer bodo padavine ponehale, jasnilo se bo. Pihal bo severozahodnik, ki se bo popoldne krepil in bo v visokogorju močan do zelo močan! Sunki vetra lahko na izpostavljenih mestih presegajo 140 km/h. Temperatura na 1500 m bo okoli 0, na 2500 m okoli -6 °C. Jutri, v soboto, bo delno jasno, občasno bo povečana srednja ali visoka oblačnost. Predvsem na Pohorju ter v vzhodnih Karavankah bodo občasno možne rahle padavine. Sprva bo še pihal močan do zelo močan severozahodnik, ki bo čez dan slabel. Topleje bo, temperatura na 1500 m bo sredi dneva okoli 4, na 2500 m okoli -3 °C. V nedeljo kaže na suho vreme, občasno bo več koprenaste oblačnosti. Pihal bo šibak do zmeren veter zahodnih smeri. Še nekoliko topleje bo, temperatura na 1500 m bo okoli 6, na 2500 m okoli -1 °C. V ponedeljek se bo oblačnost iznad Primorske širila v notranjost. Razmeroma toplo vreme se bo nadaljevalo.

Tendenca snežnih razmer

Snežna odeja se bo zaradi manjših temperaturnih nihanj počasi sesedala in preobražala, zato na daljši rok tudi stabilizirala. V visokogorju bo močan severozahodnik v soboto še prenašal sneg, ki lahko v visokogorju krajevno ustvari tudi večje snežne nanose. Še vedno bo v visokogorju na spihanih legah nevarnost zdrsa. Možnost, da sprožite snežni plaz bo na strmejših pobočjih z napihanim snegom ter v grapah, predvsem na južnih straneh, kjer so snežni nanosi. Od nedelje naprej, ko se bo ponovno izraziteje otoplilo, se lahko sproži kakšen snežni plaz južnega snega.


 23.12.2023
GRZSReševanja iz  Biltena URSZR


s Kredarice

 

Značke:
GL4 Bilten

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

  • Število objav: 570

CELJSKO

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.